Trys pa­slap­tys, kaip iš­si­kep­ti sul­tin­gą keps­nį

Šiauliai
Jei­gu kep­tu­vė­je alie­jus bus per ma­žai įkai­tęs – į ją įdė­jus jau­tie­ną, mė­sa pra­de­da vir­ti, ma­to­mas bur­bu­lia­vi­mas – to­kia mė­sa bus su­ga­din­ta. (Bublikhaus nuotr.)
Monika Šlekonytė Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Keps­nį ga­li­ma iš­si­kep­ti kiek­vie­nų na­mų vir­tu­vė­je, ta­čiau tam, kad jis bū­tų sul­tin­gas, aro­ma­tin­gas ir ne­pa­mirš­ta­mo sko­nio, ne tik pri­va­lo­me ži­no­ti, kaip iš­si­rink­ti ko­ky­biš­ką mė­są. Gin­ta­ras Bač­ko­vas, mė­sos eks­per­tas, at­sklei­džia, kad pa­grin­di­nė pa­slap­tis, no­rint iš­gau­ti pa­tį ge­riau­sią keps­nio sko­nį, – jį ruoš­ti kuo pa­pras­čiau.

Kaip išsirinkti kokybišką mėsą?

Renkantis mėsą sultingam kepsniui, dėmesį vertėtų atkreipti į kelis dalykus. Pirmiausia įvertinti riebalų ir raumens santykį – aukščiausios kokybės mėsa neturi būti per riebi, tačiau šiek tiek riebalo reikia, kad kepama mėsa neišdžiūtų.

Dėmesį patariama atkreipti ir į mėsos kvapą bei spalvą: mėsa turi būti rausva, šviesi, blizgi, ji neturėtų būti apdžiūvusi. „Spalva priklauso ne tik nuo rūšies, bet ir nuo gyvulio amžiaus. Įvairiausios rūšies mėsą: ar tai būtų jautiena, ar kiauliena, ar aviena, sieja vienas kokybės bruožas: kuo tamsesnė mėsa – tuo senesnis gyvulys, todėl tokia mėsa bus kietesnė“, – sako G. Bačkovas.

Vienas iš pirmųjų faktorių, į kurį reikia atsižvelgti, renkantis mėsą, yra galiojimo data – kuo daugiau laiko mėsa galioja, tuo ji šviežesnė. Šviežią mėsą reikėtų suvartoti per 2–5 dienas, ilgiau jos šaldytuve laikyti nerekomenduojama.

Skirtingos mėsos rūšys – skirtingos kepimo taisyklės

Kiekvienos rūšies mėsai galioja skirtingos kepimo taisyklės, o pirmiausia kepsniui svarbu pasirinkti tinkamą mėsos dalį. Pavyzdžiui, jeigu užsimanėte kiaulienos kepsnio – geriausia kepimui rinktis sprandinę. O kad atskleistumėte daugiausia mėsos skonio ir aromato, prieš kepant tokius kepsnius, G. Bačkovas siūlo kelias valandas pamarinuoti druskos, pipirų ir alyvuogių aliejaus marinate.

Jeigu pasirinkote kepti vištieną, plonais gabaliukais supjaustytą mėsą galite 15–20 min. pamarinuoti sojų padaže. Jeigu norisi aštriau, marinuojant galima įpjaustyti aštriųjų pipirų arba paprasčiausiai įberti žiupsnelį maltų juodųjų pipirų.

Jeigu norėtumėte išsikepti jautienos kepsnį, G. Bačkovas pataria, kad geriausia būtų rinktis antrekotą, nugarinę ar išpjovą. Geriausiam skoniui išgauti mėsą ekspertas siūlo kepti be prieskonių, naudojant saulėgrąžų aliejų, gerai įkaitintoje keptuvėje.

Jeigu norite kepsnio su krauju – patariama iš abiejų pusių jį kepti apie 1,5–2 min., jeigu norite gerai iškepto – po 4 min. O ištraukus karštą kepsnį iš keptuvės – tiesiog pabarstyti jūros druska.

Klaidos, kurių geriau nekartoti

Mėsos ekspertas pasakoja apie didžiausias klaidas ir dalijasi patarimais, kurie kiekvienam mėsos mėgėjui namuose padės išsikepti patį skaniausią kepsnį:

1. Neįkaitinta keptuvė

Viena iš dažniausiai pasitaikančių klaidų: prieš kepant per silpnai įkaitinta keptuvė ar grilius. Jeigu keptuvėje aliejus bus per mažai įkaitęs – į ją įdėjus jautieną, mėsa pradeda virti, matomas burbuliavimas – tokia mėsa bus sugadinta.

2. Keptuvę uždengti dangčiu

Kepant kepsnį, nepatariama keptuvės uždengti dangčiu. Mat tuomet mėsa pradeda ne kepti, o šusti. Todėl kepsnį geriausia kepti atviroje keptuvėje arba įsigijus specialų dangtį su tinkleliu, kuris leis pasišalinti garams.

3. Netinkamas mėsos pasirinkimas

Norint paruošti skaniausią jautienos kepsnį, mėsos ekspertas siūlo rinktis brandintą mėsą. Pasirinkus tokį produktą, anot jo, kokybišką kepsnį namuose išsikepsite be vargo.

Jautienos antrekoto kepsnys

G. Bačkovas dalijasi ir jautienos antrekoto kepsnio receptu. Ekspertas primena, kad jautieną ruošti reikėtų kuo paprasčiau, nes čia ir slypi kepsnio skonis.

Jums reikės:

  • 2–3 cm storio jautienos antrekoto
  • Šlakelio saulėgrąžų aliejaus
  • Žiupsnelio jūros druskos ir šviežiai maltų pipirų
  • 50 g sviesto
  • Skiltelės česnako

Paruošimas:

Kepsnį nusausinti servetėle, kad jo paviršius nebūtų drėgnas. Tuomet įkaitinti keptuvę ir į ją įpilti šlakelį saulėgrąžų aliejaus.

Į gerai įkaitintą aliejų dėti antrekotą ir apie 1,5–2 min. jį pakepti iš abiejų pusių. Tuomet gabalėlį sviesto sumaišyti su skiltele smulkinto česnako ir žiupsneliu jūros druskos.

Ant iš keptuvės ištraukto kepsnio berti žiupsnelį jūros druskos, pipirų bei užtepti paruoštą sviestą. Galiausiai kepsnį uždengti gabaliuku folijos ir taip palaikyti apie 10 min., kad pasiskirstytų prieskoniai ir atsipalaiduotų mėsos raumuo.

Tokiu būdu paruoštas kepsnys bus daug minkštesnis ir sultingesnis. Skanaus!

Parengta pagal pranešimą spaudai