Ūkininkaujantis dainininkas ar dainuojantis ūkininkas?

Klaipėda
A. Valaičio nuotr.
Reporteris Gargždų Banga Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Prieš dešimtmetį uostamiestį išmainęs į Rudaičių kaimą Vėžaičių seniūnijoje Algirdas Pronskus pakeitė ir savo gyvenimo būdą. Susidomėjęs sveika mityba pradėjo gaminti sveikatai palankius maisto produktus, o atsiradus paklausai – juos realizuoti. Tačiau pagal profesiją muzikantas ir dainininkas palaiko ir savo profesinį lygį. Kartais Algirdas savęs klausia, kas esąs: ūkininkaujantis dainininkas ar dainuojantis ūkininkas?

Gražiausias – senjoro amžius

Jaukiuose namuose Rudaičiuose su žmona pedagoge smuikininke įsikūręs 66-erių metų A. Pronskus, tapęs laisvu menininku, įregistravo ūkininko ūkį, kuriame užsiaugina moliūgų, cukinijų, pomidorų ir kitų daržovių, prieskoninių, vaistinių žolelių. Savo reikmėms, o kas lieka, parduoda turguje. Jis prisipažino, jog sveikatos problemos privertė keisti gyvenimo būdą. „Trečią kartą, – šyptelėjo vyras, anksčiau įtemptai dirbęs, patyręs nemažai streso. – Pakeitęs mitybą per pusantrų metų atsikračiau 40 kilogramų, stabilizavosi kraujospūdis, tačiau kelio sąnarių operacijos neišvengiau – kai susirūpinau, liga jau prašėsi chirurgo.“

Susidomėjęs sveika mityba ir jos poveikiu sveikatai, A. Pronskus stengiasi pats gaminti natūralų maistą, nes, anot jo, parduotuvėje dauguma produktų „pagardinti“ konservantais ir įvairiais priedais. Iš grūdų pagaminti produktai dažniausiai termiškai apdoroti, o tai mažina jų maistingumą, keičia natūralų skonį.

„Senjoro amžius – pats gražiausias gyvenimo tarpsnis, jei tam esi tinkamai susitvarkęs buitį ir turi sveikatos. Žmogus turi rasti laiko sau. Pradėjęs rūpintis savimi netapsi našta artimiesiems, aplinkiniams, – dėstė Algirdas. – Bet žmonės ruošiasi gyventi ir nepastebi, kaip gyvenimas bėga pro šalį. Visiems reikia rasti laiko sau.“

Sveikai gyvensenai – sveiki produktai

„Nusprendęs sveikatai palankių produktų pasiūlyti kitiems, A. Pronskus įkūrė individualią įmonę. Savo namuose jis turi pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos reikalavimus įsirengtas gamybos patalpas, kur gamina sveikatai palankią produkciją. Teko įsigyti įrangą – žolelių džiovinimo, aliejaus spaudyklę, malūnėlį. Algirdas spaudžia kanapių, moliūgų, sėmenų, judros, saulėgrąžų aliejų ir šviežutėlį parduoda Gargždų turguje. Čia prekiauja ir kitais savo pagamintais produktais: skrudintų kanapių pabarstėle, kanapių viršūnėlių, žiedų, lapelių arbatą, arbatžolėmis iš Minijos draustinio pievų – gauromečio, raudonųjų dobilų, čiobrelių ir kitomis. Šaltuoju metu gamina sveikatinimo priemones su alijošiumi, medumi, imbieru.

„Pradėjęs prekiauti turguje kalbuosi su pirkėjais, kurie, atrodo, norėtų keisti mitybą, tačiau jiems trūksta žinių. Jie klausinėja, kaip naudoti įvairų aliejų, ar tikrai balti miltai ir cukrus žalingi sveikatai, kaip iškepti duoną be kvietinių miltų? Daugeliui maistingos košės iš burnočio sėklų, valgomosios rietmenės, belukščių avižų ir moliūgo su lęšiais – atradimas, dauguma žino tik tradicinius maisto produktus, – savo pastebėjimais dalijosi A. Pronskus. – Žmonės nori greito efekto, kad pasveiktų nuo vienos tabletės, tačiau atskiri organai negydomi. Sakau, saikingai maitinkis natūraliu, neperdirbtu maistu ir negalavimų neliks. Tačiau nebūtinai turi būti taip, kaip man, bet pabandyti verta. Žmonės klausia, kokias ligas gydo? Atsakau, jog tai sveikatai palankūs produktai, kurie suteikia galimybę sveikti.“ Pasak jo, aliejumi ne tik salotos gardinamos, bet sveika po šaukštą gerti kasdien. Tačiau, jo teigimu, kepimui netinka – geriausia kepti lydytame svieste.

Turguje jis taip pat siūlo termiškai neapdorotus grūdinių kultūrų produktus – belukštes avižas ir jų dribsnius, baltuosius grikius. Sau ir draugams kepa vaisių, riešutų ir sėklų duonelę „Skaninauda“ – be pridėtinio cukraus ir mielių, su obuolių raugu.

Parodęs neseniai užraugtus antaninius obuolius Algirdas sakė, jog rauginimui reikia medaus, mėtų ir gauromečio žolelių, ruginių miltų ir druskos. „Obuolius sluoksniuoti su arbatžolėmis, užpilti sūdytu vandeniu, sudėti ruginius miltus ir medų. Laikyti 5 paras šiltoje patalpoje, po to perkelti į vėsią.

Didžiausias – kūrybos džiaugsmas

Senjoras A. Pronskus patenkintas turėdamas daug veiklos. „Sveikatos, energijos man užtenka“, – patikino pašnekovas. Jam keista girdint bendraamžių skundus, jog nėra ką veikti. Muzikantui, dainininkui, renginių vedėjui nebuvo lengva iš scenos eiti į turgų. Bet psichologinis persilaužimas įvyko: Algirdui nebesvarbu, kas ką apie jį galvoja. Jis pirkėjams artistiškai pasakoja apie savo produktus, juos nuotaikingai reklamuoja. A. Pronskus įgijo pasitikėjimą tarp pirkėjų, kurie šeštadieniais jo laukia Gargždų turguje arba atvyksta į namus.

„Kūryba – didžiausias džiaugsmas, ir nesvarbu, ką dirbtum: dainuotum ar ūkininkautum. Aš save realizuoju gamindamas sveikatai palankius produktus. Tai irgi kūrybinis procesas“, – kalbėjo Algirdas.

Jis ir dabar skiria laiko savo profesinei formai palaikyti. Paskutiniuoju metu Klaipėdos muzikiniame teatre kaip tenoro partijos atlikėjas dainavo Ž. Pučinio operoje „Bohema“. Jis turi parengęs muzikinę programą, kurioje – populiarioji klasika, romantinės dainos prasmingais tekstais. Dažnai tenka koncertuoti garbius jubiliejus švenčiančiųjų pobūviuose.

„Lietuvoje taip gera gyventi niekada nebuvo. Tik netingėk veikti, sukaupk visus gebėjimus ir likusią gyvenimo atkarpą praleisi laimingai“, – šypsodamasis ištarė senjoras A. Pronskus.

Informacijos apie šį ūkį galima rasti internete www.skaninauda.lt.