Angle down Atgal

Tylusis žudikas: aliejus, kuris kenkia sveikatai

Palmių aliejus – jis yra daugumoje maisto produktų, kosmetikos priemonėse ir net kūno prausikliuose. BBC skelbia, kad netgi daugiau nei pusė plačiai prekybos centruose parduodamos produkcijos savo sudėtyje turi palmių aliejaus.

 

Šis aliejus itin populiarus maisto pramonėje, nes jis pigiai pagaminamas. Taip pat šis aliejus turi aukštą degimo temperatūrą, todėl jį patogu naudoti įvairiems maisto produktams. Tai yra bene vieninteliai, tačiau itin svarbūs pramonei šio aliejaus privalumai.

Palmių aliejus išgaunamas tik iš medžių išaugusių tropinio klimato juostoje. Dėl to visą pasaulį aprūpinti šiuo aliejumi tenka iškertant milžiniškus miškų plotus Indonezijoje. Masiniai kirtimai Borneo saloje išnaikino daugiau nei pusę miškų. Dėl šio priežasties gresia išnykimas orangutangams.

Kenkia iš lėto

Palmių aliejus maisto ir kosmetikos produktuose dažnai žymimas skirtingais pavadinimais. Dėl to vartotojai dažnai net nesusimąsto, kad perka šio aliejaus turinčius produktus.

Palmių aliejus produktų sudėtyje dar žymimas: Sodium Laureth Sulfate, Sodium Palm Kernelate, Palmitic Acid, Glyceryl,Vegetable fat, Vegetable oil, Palmolein, Stearate Stearic Acid ir panašiai.

Dažnas palmių aliejaus vartojimas lemia cholesterolio kiekio organizme padidėjimą, didina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, ypač pavojingas vaikų organizmui. Dažnas maisto produktų, kurių sudėtyje yra šio aliejaus, vartojimas lemia vis didėjantį vaikų nutukimą, bei ankstesnį lėtinių ligų vystymąsi. 

Kovotojai už ekologiją rekomenduoja visiškai atsisakyti palmių aliejaus vartojimo. Vengti pigių komestikos produktų ir rinktis organišką kosmetiką. 

comment Skaitytojų komentarai (0)

Rekomenduojamas video turinys


Taip pat skaitykite