REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvės princesė2020 m. Kovo 7 d. 15:29

Tikriems lietuviams: bulvinukai kaip pas močiutę

Šiauliai

Jurgita KastėnėŠaltinis: Etaplius.lt


120447

Vaikystėje ar paauglystėje kiekvienas tikriausiai ragavome bulvinukų ar virtų bulvių bandelių. Visi juos vadina skirtingai, bet esmė – ta pati. Tai tikrai itin ekonomiškas receptas, tačiau dar negirdėjau žmogaus, kuriam pagal jį pagamintas patiekalas nepatiktų.

Bulvinukams reikės:

  • 15 vidutinio dydžio virtų bulvių (jas verdu su lupenomis, po to atvėsusias nulupu);
  • miltų (teks spręsti pagal masės lipnumą);
  • 2 kiaušinių;
  • prieskonių;
  • sviesto;
  • krapų.

Pirmiausia reikia kruopščiai nuplauti bulves su lupena ir jas išvirti. Išvirtas bulves palieku vėsti, o pati tuo metu sprendžiu kryžiažodį. Didžioji dalis darbo padaryta, nes bulvės –
patiekalo pagrindas.

Atvėsusias bulves nulupu ir sutrinu, kad neliktų net smulkiausių gabalėlių. Į masę įmušu du kiaušinius, beriu nemažai druskos, šiek tiek mažiau pipirų. Pilu miltų ir minkau masę, kad neliptų prie rankų. Tiesa, tai padaryti sunku, nes bulvių masė visada labai lipni.

Išminkiusi bulvinę masę, drėgnomis rankomis formuoju blynelius ir dedu į įkaitintą keptuvę.

Kadangi į mano keptuvę telpa 7–8 bulvinukai, o kepa jie itin greitai, iš pradžių pasiruošiu daugiau blyniukų, tik tada imuosi kepimo. Iškeptus bulvinukus dedu į molinę puodynę, įpjaunu gabalėlį sviesto ir barstau šviežiais krapais. Sviestą ir krapus dedu ant kiekvieno sluoksnio, tada bulvinukai suminkštėja, tampa kvapnūs ir taip iš karto pagaminamas sviestinis padažas. Šeimynai dažniausiai nepakanka vien sviesto, jie dar gardina ir grietine.

Jei prie keptuvės stovėti tingisi, o riebalai ir įkaitęs aliejus ne patys geriausi jūsų draugai, tuos pačius bulvinukus galite pasigaminti ir kitaip. Darykite keturis kartus mažesnius blyniukus – rutuliukus, dėkite juos į kepimo skardą, pabarstytą miltais, ir kepkite 15–20 minučių neaukštoje temperatūroje. Taip paruošti bulvinukai primins užkandėlę, bus traškesni.

Kiekvienai linkėčiau turėti keletą šeimos receptų, perduodamų iš kartos į kartą. O jei tokių neturite ar nebėra galimybių jų gauti, sukurkite pačios. Lai nuo jūsų prasideda tradicijos.

Virtuvės princesė



REDAKCIJA REKOMENDUOJA