Angle down Atgal

Švenčių startas: kepame Amerikos numylėtinį „Key Lime“ pyragą

Nežinau kaip jums, bet man lapkričio pabaiga reiškia, kad liko trumpas kaip Joninių naktis ir greitai ištirpstantis kaip pirmasis sniegas mėnuo iki Kalėdų. Imu chaotiškai blaškytis, bandyti vieną po kito šventinius receptus ir planuoti, kuo puošiu šventinį stalą.

Šių metų pasiruošimo startas mane ištiko vieną vėsų lapkričio vakarą, kuomet norėjosi jaukaus pyrago ar sausainių kvapo namuose. Nusprendžiau išbandyti tradicinį Amerikos citrinų pyragą. Jis itin paprastas – vos 4 ingredientai pagrindui ir dar 4 viršutinei masei. Keletas minučių – ir pyragas pasiruošęs šildyti šonus orkaitėje. O kepti jį reikia taip pat vos 15 minučių.

Atsikandus šio pyrago, užplūsta keistas jausmas. Nežinai, ar jis rūgštus, ar saldus. Bet kai skoniai persipina, burnoje pajunti tobulą harmoniją.

Amerikietiškajam „Key Lime“ pyragui reikės:

  • 200 g avižinių sausainių trupinių;
  • 75 g cukraus;
  • 85 g tirpinto sviesto;
  • žiupsnio malto cinamono.

Antram sluoksniui:

  • pusės puodelio citrinų ir pusės puodelio laimo sulčių (iš viso apie 240 ml);
  • 2 skardinių saldinto tirštinto pieno;
  • 4 kiaušinių trynių;
  • 5 šaukštų grietinės;
  • citrinos ir žaliosios citrinos tarkuotos žievelės.

P. S. jei nemėgstate rūgščiai arba labai saldžiai, vietoje antros skardinės kondensuoto pieno naudokite 200 gramų paprasto „Philadelphia“ sūrio, o sulčių kiekį nuo 240 ml sumažinkite iki 180–200 ml.

Pradėkime gamybą nuo pagrindo. Dubenyje sumaišome smulkiai iki trupinių sumaltus avižinius sausainius be priedų. Supilame ištirpintą sviestą, cukrų ir cinamoną. Viską gerai išmaišome ir, tvirtai spausdami masę, sudedame į kepimo popieriumi išklotą formą. Formuojame tartaletės (plokščio pagrindo su paaukštintais kraštais) pagrindą. Štai – jo gamyba jau ir baigta.

Kitas žingsnis – antrasis sluoksnis. Dubenyje sumaišome kiaušinių trynius su kondensuotu pienu, šviežiai spaustomis sultimis, 5 šaukštais grietinės ir tarkuotomis žaliosios citrinos bei citrinos žievelėmis (šiek tiek žievelių pasilikite papuošimui). Viską gerai išmaišome iki vientisos masės.

Įdarą pilame į jau paruošto tartaletės formos pagrindo vidurį ir dedame į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę 15 minučių kepti. Iškeptą ištraukiame atvėsti bei paliekame sustingti šaldytuve bent porai valandų. Beje, neimkite pyrago iš skardos dar šilto, nes jis gali sulūžti, nesipjaustyti ir prarasti savo išvaizdą.

Pabaigai pagardiname pyragą tarkuotomis žievelėmis ir galime ragauti. Nepamirškite pasidaryti puodelio kavos ir neatsipjaukite per didelio gabalėlio. Šis pyragas itin sotus ir sodrus, tad gyvenimui pasaldinti užteks visai nedidelio jo gabalėlio.

Skanaus!

Lija

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite