Angle down Atgal

Svarainis tinka meilei prišaukti ir ligoms nuvyti

Spalvingas ruduo mus apdovanoja įvairiais vaisiais ir uogomis. „Be jokios abejonės, vieni sveikiausių vaisių – svarainiai“, – tikina sodininkas Juozas Lukošius ir, nepalikdamas vietos abejonėms, primena, jog ypač daug dėmesio svarainių vaisiams skyrė garsusis gydytojas ir filosofas Avicena, kuris svarainio sultimis, sumaišytomis su medumi ir actu, gydydavo kepenų bei skrandžio ligas.

Natūralūs raminamieji meilei įrodyti

Su sodininku nepasiginčysi. Mokslininkų spėjimu, svarainis galėjo būti uždraustasis vaisius, augęs Edeno soduose. Spėjama, kad Ieva galėjo susigundyti paragauti šio auksinio svaiginančiai kvepiančio vaisiaus, iš pažiūros primenančio obuolį.

Graikijoje svarainis buvo tas garsusis aukso obuolys, kurį Paris padovanojo meilės deivei Afroditei. Mirtingieji romėnai, norėdami išreikšti pasižadėjimą savo mylimajai, dovanodavo jai svarainių. Graikai ilgai turėjo paprotį į pravažiuojantį nuotakos vežimą įmesti svarainių. Vietiniai Graikijos gyventojai iki šiol kepa išskobtus vaisius, įdarytus medumi, valgo juos, linkėdami vieni kitiems santarvės bei vaisingumo. Viduramžių Europoje vyriškio išrinktajai padovanoti svarainiai taip pat būdavo be galo rimtų ketinimų įrodymas.

Iš tiesų svarainiai auginami jau ne vieną tūkstantį metų, o jų gydomosios savybės žinomos nuo seniausių laikų. Vidurinės Azijos gydytojai šių vaisių aromatu ne vienam niurgzliui pakeldavo nuotaiką ir netgi besilaukiančioms moteriškėms nuslopindavo rytinį pykinimą.

Galbūt ne veltui šie vaisiai subręsta rudenį, kuomet dažną apninka niūrios mintys. Svarainiuose išties gausu medžiagų, gebančių padėti žmogui susidoroti su įtampa, teigiamai veikiančių nervų sistemą, suteikiančių energijos bei gyvybingumo. Būtent todėl liaudies medicinoje svarainiai vadinami natūraliais raminamaisiais, todėl šių dienų virtuvėje kiekvienam pravartu turėti pintinėlę svarainio vaisių.

Stiprina ir valo

Svarainiai būna prinokę, kai tampa aukso geltonumo spalvos ir pradeda skleisti maloniai saldų aromatą, kurio paslaptis – vaisiaus odelėje esantys eteriniai aliejai. Tai viena geriausių natūralių profilaktikos priemonių nuo peršalimo. Ypač tam tinka svarainių sultys. Tereikia iš vaisių pašalinti sėklas, sutrinti supjaustytas skilteles su medumi ir šiuo mišiniu paskaninti mėgstamą arbatą.

Svarainių sultyse ypač daug geležies, todėl patariama jas kaskart skanauti, jeigu kraujyje mažai hemoglobino. Labai naudingas svarainių sirupas: susmulkinti svarainio vaisiai užpilami vandeniu, pavirinami, išspaudžiamos jų sultys ir pavirinamos iki sirupo tirštumo.

Beje, sultys turi ir daugiau teigiamų savybių: stiprina kepenis ir širdį, malšina galvos skausmus, teigiamai veikia nervų sistemą, gerina nuotaiką. Svarainių sultys su medumi tinka apetitui žadinti, ypač tuomet, kai išsekusiam ligoniui joks maistas nebemielas. Tik sultis gerti reikia labai nedideliais kiekiais. Aromatingas vaisius dera su vanile, muskatu, gvazdikėliais, cinamonu, imbieru.

Išties nedaug augalų savo naudingosiomis savybėmis gali prilygti svarainiams. Svarainiuose yra provitamino A, vitaminų B1, B2, B6, C, E, PP. Kalio svarainiuose yra 10 kartų daugiau nei natrio. Šie vaisiai turtingi obuolių ir citrinos rūgščių, nemažai juose ir pektinų. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad tiek vaisiuose, tiek daržovėse esantis natūralus organinis junginys pektinas gali sumažinti vėžio riziką.

Svarainiuose daug fruktozės, gliukozės, kalcio, fosforo, vario druskų, rauginių bei mineralinių medžiagų. Vaisių sėklose daug gleivių, aliejaus, glikozidų, krakmolo. Svarainiai vertinami, nes tinka ir profilaktiškai, kuomet stipriname imuninę sistemą, valome organizmą nuo toksinių ir sunkiųjų metalų druskų.

Naudingi, net atsikratant antsvorio

Švieži vaisiai itin tinka, persirgus ilgai trunkančiomis, varginančiomis ligomis, esant aukštai temperatūrai. Švieži svarainių vaisiai labai naudingi sergantiems tuberkulioze arba bronchine astma žmonėms. Kosint, skrepliuojant itin tinka svarainių sėklų arbata, kurią ruošiant, sėklų susmulkinti nereikia. 10 g sėklų užpilkite stikline karšto vandens ir 20 min. pakaitinkite verdančio vandens inde. Palaukę 10 min., perkoškite ir gerkite prieš valgį.

Svarainių sėklų nuovirą rekomenduojama naudoti ir išoriškai – dėti pavilgius, sergant akių ligomis, odai suskeldėjus. Nuoviras vertingas gerklei – skalauti, sergant angina.

Viduriuojant geriamas nesaldintas svarainių vaisių nuoviras. Virti ir trinti vaisiai puikiai tinka pykinimui bei vėmimui slopinti. Trinta svarainių vaisių tyrė tinka, sergant kepenų ligomis.

Esant pabrinkimams, kurių priežastis – širdies ir kraujagyslių ligos, kaip šlapimo išsiskyrimą skatinanti priemonė puikiai tinka svarainių vaisių arbata.

Sergant skrandžio uždegimu, rekomenduojama gerti svarainio lapų antpilą: 5 g lapų reikia užpilti 1 stikline karšto vandens, uždengti, 15 min. palaikius, perkošti ir gerti po 2 valgomuosius šaukštus prieš valgį. Antpilą šaldytuve galima laikyti 3 paras. Šis svarainio lapų antpilas puikiai tinka plaukų šaknims stiprinti.

Svarainiai itin naudingi tiems, kurie nori atsikratyti antsvorio. Juose nėra cholesterolio ir riebalų, tačiau daug vario ir ląstelienos. 100 g svarainio yra 8,9 g angliavandenių, iš kurių 7 g yra fruktozės, likusieji – gliukozė ir sacharozė. Naudinga į meniu įtraukti svarainių ir tiems, kurie nori išsaugoti gerą regėjimą.

Kadangi svarainiai pasižymi antiseptinėmis sutraukiamosiomis savybėmis, tinka ir kraujavimo stabdymui. Jie sėkmingai vartojami, sutrikus mėnesinėms.

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite