Angle down Atgal

Šiaulių apskrityje pastaraisiais metais daugėja jersiniozės atvejų

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Šiaulių departamentas (NVSC Šiaulių departamentas) informuoja, kad Šiaulių apskrityje pastaraisiais metais daugėja jersiniozės atvejų.

Ligos simptomai primena apendicitą

Jersiniozė – tai ūmi žarnyno infekcija, dažniausiai pasireiškianti karščiavimu (38-39 °C), vėmimu, viduriavimu, dešiniosios pilvo pusės skausmu, primenančiu apendicitą. Retesniais atvejais infekcija gali komplikuotis odos bėrimais, sąnarių skausmu, įvairių organų ir sistemų pažeidimais. Didžiausią riziką susirgti turi maži vaikai, vyresnio amžiaus asmenys bei žmonės turintys susilpnėjusį imunitetą.

Jersiniozė kartais vadinama „šaldytuvų“ liga

Jersiniozės sukėlėjas – Yersinia genties bakterijos, kurios sugeba ne tik daugintis gyvūno ar žmogaus organizme, bet ir išlikti ilgai gyvybingos aplinkoje, dirvožemyje bei vandenyje. Skirtingai nei kitos bakterijos, jersinijos mėgsta šaltį ir jos puikiai dauginasi 2 – 4°C temperatūroje. Dėl šios bakterijų savybės, jersiniozė kartais vadinama „šaldytuvų“ liga. Taigi šaldytuve ar šaltai rūsyje laikomi maisto produktai kartais gali tapti infekcijos šaltiniu.

Dažniausiai jersinioze užsikrečiama vartojant nepakankamai termiškai apdorotą gyvūninį maistą (kiaulieną, jautieną, paukštieną ir kt.), pieną ir jo produktus, graužikų ekskrementais užterštas daržoves, vaisius, vandenį. Kūdikius gali užkrėsti juos prižiūrintys asmenys, jei jų rankos buvo užterštos šioms bakterijomis. Infekcijos šaltiniu gali tapti ir sergantis naminis augintinis.

Šiaulių apskrityje dažniau sirgo vaikai

Šiaulių apskrityje 2018 m. jersinioze susirgo 30 gyventojų, tai yra 9 atvejais daugiau nei 2017 m. Bendras Šiaulių apskrities sergamumo jersinioze rodiklis padidėjo nuo 0,8 iki 1,1 atvejo 10 tūkst. gyv. Didžioji dalis (83 proc.) susirgusiųjų – vaikai. Epidemiologinės diagnostikos duomenimis, dauguma (70 proc.) susirgusiųjų nurodė, kad jersinioze užsikrėtė vartojant daržoves. Per šių metu pirmuosius 3 mėnesius jersinioze susirgo 2 Šiaulių apskrities gyventojai.

NVSC Šiaulių departamento specialistai, siekiant nesusirgti jersinioze, rekomenduoja:

  • Pakankamai termiškai apdoroti mėsą ar jos gaminius.
  • Nelaikyti termiškai apdoroto ar jau vartojimui paruošto maisto kartu su žalia mėsa, paukštiena, daržovėmis.
  • Vartoti tik pasterizuotą arba virintą pieną ir jo produktus.
  • Prieš vartojimą kruopščiai nuvalyti ir nuplauti daržoves.
  • Su muilu plauti rankas: prieš valgį, po sąlyčio su gyvūnu bei žalia mėsa, prieš liečiant kūdikį, jo žaislus ar čiulptukus.
  • Kruopščiai plauti virtuvės įrankius, aplinkos paviršius, ant kurių prieš tai buvo pjaustyta žalia mėsa, paukštiena ar daržovės.
  • Prižiūrėti namų augintinius, tinkamai tvarkyti jų fekalijas.
  • Tinkamai tvarkyti ir laikyti daržoves, vaisius, saugoti nuo graužikų.

Pavasarį iš ištuštėjusių rūsių pašalinti pūvančius daržovių ar vaisių likučius ir laikymo vietas išvalyti, išplauti bei dezinfekuoti.

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite