REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Verslas2017 m. Spalio 30 d. 14:19

Nepatikėsite savo akimis kaip Lietuvoje auginami kalakutai

Marijampolė

Karolina BarkauskaitėŠaltinis: Etaplius.lt


18615

Pagalvojus apie paukščių auginimą neretai prieš akis iškyla ne viena skandalinga vištų auginimo istorija. Tačiau kalakutų augintojai tik nusijuokia ir numoja ranka į tokį stereotipinį įsivaizdavimą. Kalakutą, karališką ir labai lepų paukštį, galima užauginti tik puikiomis sąlygomis, išskirtiniu lesalu ir nuolatiniu rūpesčiu.

Štai daugiausiai per metus kalakutų Lietuvoje užauginantis ūkininkas Irmantas Grigas pasakoja, kad paukščių auginimo pradžia buvo nelengva, reikėjo daug mokytis, o Lietuvoje nebuvo tokios patirties, todėl žinių semtis teko net Amerikoje. Ten buvo surastas kalakutų auginimo modelis, kur paukščiai auga vaikščiodami laisvi ant natūralių pjuvenų, kvėpuoja grynu oru ir auga specialiai pritaikytose fermose. Visi ūkiai inovatyvūs, kompiuterizuotose fermose stebima ar paukščiams neperšalta, ar pakankama ventiliacija, ar laiku tiekiamas pašaras.

„Visų pirma, tai paukštis, kuris turi augti ramiai be streso, lesti sveiką pašarą, todėl ne tik technologijas, bet ir pašarų tiekėjus rinkomės labai atsakingai“, - pasakoja I. Grigas. Ne veltui užaugintų kalakutų mėsa sveika ir taip vertinama. Kalakutienoje mažai cholesterolio, joje gausu amino rūgščių, geležies, cinko fosforo, magnio mikroelementų. Kalakutiena puikus B grupės ir PP vitaminų šaltinis.

„Kalakutai labai išrankūs – jie nelesa sugedusio ar nepažįstamo maisto, negeria nešvaraus vandens, nepakenčia triukšmo, todėl mūsų ūkiai įkurti už miesto, ramios gamtos apsuptyje“, - pasakoja ūkininkas beveik visą savo užaugintą kalakutieną tiekiantis didžiausiai Baltijos šalyse kalakutienos perdirbimo įmonei.

Juokaujama, kad kalakutą yra sunkiau užauginti nei strutį. Dėl paukščio išrankaus būdo mėsa garantuotai sveika ir naudinga. Kiekvienais metais vis daugiau lietuvių atranda kalakutieną, vartotojai sako ją renkasi dėl naudingų sveikatai savybių naudingų sveikatai. Prieš kiek daugiau nei dešimt metų vienas Lietuvos gyventojas suvartodavo tik po 200 g. kalakutienos per metus. Štai 2014-aisiais vienas Lietuvos gyventojas vidutiniškai suvartodavo jau 2 kilogramus kalakutienos, o 2016-aisiais – 2,5 kg per metus.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA