REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2019 m. Rugpjūčio 15 d. 11:04

Naują žvilgsnį į mitybą pristatančios autorės: valia neturi nieko bendro su gurgiančiu pilvu

Vilnius

Irma BagūnėŠaltinis: Etaplius.lt


94941

„Valia neturi nieko bendro su gurgiančiu pilvu po badavimo dienos“, – teigia mitybos specialistė Toma Dvelytė ir patikina, kad svarbiausia įsiklausyti į fiziologinius pojūčius ir daugiau dėmesio skirti bendram sveikatos gerinimui, o ne tik svorio mažinimui. Pamačiusi kiek šiandien visuomenėje vis dar tvyro stereotipų apie maistą, Norvegijoje sveikatos mokslų magistro laipsnį apsigynusi mitybos ekspertė drauge su maisto stiliste Indre Kazėnaite išleido knygą, kurioje dalinasi kūrybiškais būdais gaminti veganiškus valgius bei asmenine patirtimi, kurioje ir kova su sunkia onkologine liga, ir emocinio persivalgymo priežasčių paieškos.


Foto galerija:

apelsininiumorkuhumusuidarytaavokadopusele.jpg
astruslesiai.jpg
autors.jpg
juodujupupeliupastetas.jpg
sakniniudarzoviutroskinys.jpg
valgytinegalimasusilaikyti.jpg

„Tikiu, kad žinios yra galia. Ieškodamas, mokydamasis ir skaitydamas žmogus suteikia sau stiprybės, geba lengviau pasirinkti bei atsispirti pagundai nuklysti su minia. Savo knyga siekiame skatinti žmonių sąmoningumą“ – pasakoja T. Dvelytė.

Nors kelyje sveikos mitybos link duobių netrūksta, maisto stilistė ir intuityvaus valgymo šalininkė I. Kazėnaitė teigia, kad viskas gali būti daug paprasčiau nei atrodo.

„Pati augaline mityba susidomėjau kartą sudariusi pirkinių sąrašą ir jame nusprendusi palikti tik tai, ko norėčiau iš tikrųjų. Išbraukiau iš jo visus iš įpročio pirktus produktus ir nustebau pamačiusi, kad sąrašas tapo trumpas ir labai konkretus – krepšelyje nugulė mėgstami vaisiai ir daržovės, riešutai“, – prisiminimais dalijasi I. Kazėnaitė.

Moteris atvira, ji visą gyvenimą aplinkoje ieško grožio, jai itin svarbi maisto estetika. Šio polinkio dėka gimė ir išskirtinės maisto fotografijos, kurios papildo naujosios knygos puslapius.

„Kūrybinio proceso metu mane stipriai veikia spalvos. Aplinkoje esu įpratusi ieškoti grožio, todėl ir gaminu, tarsi dėliodama rūbų derinį, derindama spalvas. Man svarbu ir tai, kaip maistas yra patiekiamas, pjaustomas, ar tarpusavyje dera faktūros, ar yra balansas tarp „traškių“ ir „glotnių“ potyrių, kokiose lėkštėse maistas patiekiamas“, – mintimis dalijasi I. Kazėnaitė.

Knygoje „Valgyti negalima susilaikyti“ autorės dalijasi patarimais ir įžvalgomis apie sąmoningumą, pokyčių iniciavimą mitybos racione bei neigia visuomenėje įsigalėjusius stereotipus.

„Nereiktų savęs sprausti į laiko rėmus per kuriuos mes turėtume „prašvisti“, išmokti valgyti ir būti „idealūs“. Vieniems naujiems įpročiams susiformuoti užtenka trijų mėnesių, kitiems prireikia trejų metų, o dar kiti nuolat keičia įpročius,– tikina mitybos specialistė.

Prieš kurį laiką pati sunkią onkologinę ligą įveikusi T. Dvelytė pabrėžia mitybos svarbą bei įtaką sveikatai. Pasak jos, sprendžiant mitybos klausimus labiausiai reiktų koncentruotis būtent į savo sveikatą, o ne siekti tiesiog numesti svorio.

„Priešingai dietoms, kurios riboja suvartojamų kalorijų kiekį, kaip ir pačio maisto pasirinkimą, intuityvus valgymas moko įgūdžių, kaip pamėgti maistą ir atsikratyti svorio mažinimo manijos. Intuityvus valgymas – tai valgymas reaguojant į fizinius alkio ir sotumo, o ne aplinkos ar socialinius pojūčius. Šie principai taip pat skatina sportuoti tam, kad kiekvieną dieną jaustumėtės gerai, o ne tam, kad geriau atrodytumėte. Vieną dieną gali išbandyti Zumbos treniruotę, kitą – nueiti ir grįžti iš darbo pėsčiomis, dar kitą – užsiimti joga, o savaitgalį vaikščioti miške ar pėsčiomis žvalgytis po naujas vietoves“, – patarimu dalijasi knygos „Valgyti negalima susilaikyti“ autorė.

Toma Dvelytė – sveikatos mokslų magistrė ir tinklaraščio Nomnom kūrėja, Indrė Kazėnaitė – augalinės mitybos gerbėja ir maisto stilistė. Sujungusios bendras idėjas moterys sukūrė knygą „Valgyti negalima susilaikyti“, kurioje ne tik pateikia unikalius bei kūrybiškus maisto receptus, bet ir dalijasi asmenine patirtimi: pasakoja apie emocinį persivalgymą, sunkią ligą ir bandymą išgyventi net kai užklumpa sudėtingiausios aplinkybės.

svogunusriubasugrikiukukuliais.jpg

SVOGŪNŲ SRIUBA SU GRIKIŲ KUKULIAIS

• 200 ml miso sultinio

• 1 v. š. grikių miltų

• 3 v. š. vandens

• 1 skiltelė česnako

• 2 dideli svogūnai

• 1 a. š. kokosų aliejaus

• žiupsnelis juodgrūdžių sėklų

• žiupsnelis juodųjų pipirų

• žiupsnelis druskos

Ruošiame miso sultinį – puode užverdame stiklinę vandens, dedame du arbatinius šaukštelius miso pastos ir gerai išmaišome.

Ištirpiname kokosų aliejų ir jame apkepame žiedais pjaustytus svogūnus, kol šie visiškai suminkštės ir švelniai apskrus. Šiek tiek pasūdome.

Atskirame indelyje užmaišome kukulių tešlą – neskrudintų grikių miltus sumaišome su 3 šaukštais vandens, įtarkuojame skiltelę česnako, pasūdome. Gerai išminkome ir formuojame mažus kukulius. Juos metame į verdantį vandenį ir verdame apie 5–7 min., kol iškils į paviršių.

Iškepusius svogūnus sudedame į miso sultinį, gerai išmaišome, beriame juodgrūdžių sėklų, juodųjų pipirų ir sudedame išvirusius grikių kukulius.

AŠTRŪS LĘŠIAI

• 100 g žaliųjų lęšių

• ½ nedidelės saldžiosios paprikos

• ½ nedidelio svogūno

• 1 pomidoras

• 1 skiltelė česnako

• 1 a. š. klevų sirupo

• 2 v. š. pomidorų pastos

• ¹⁄₃ a. š. kumino

• ¹⁄₃ a. š. ciberžolės

• ¹⁄₃ a. š. aitriosios paprikos miltelių

• ¹⁄₃ a. š. malto imbiero

• 1 saujelė svogūnų laiškų

• keletą šakelių šviežios kalendros

• 1 a. š. kokosų aliejaus

• žiupsnelis druskos

Lęšius užpilame stikline vandens ir verdame, kol suminkštės ir sugers visą vandenį. Pasūdome tik baigus virti.

Nedideliais kubeliais pjaustome svogūną, saldžiąją papriką, pomidorą ir česnaką. Beriame į gerai įkaitintą keptuvę su kokosų aliejumi. Maišydami kepame, kol daržovės suminkštės, tada pilame pomidorų pastą ir klevų sirupą, gardiname prieskoniais. Dar kelias minutes maišydami kepame jau ant mažesnės kaitros.

Į daržovių masę dedame lęšius ir gerai išmaišome. Skaniname smulkintais svogūnų laiškais ir šviežiomis kalendromis.

ŠAKNINIŲ DARŽOVIŲ TROŠKINYS

• ¹⁄₃ stiklinės kubeliais pjaustyto saliero gumbo

• ¹⁄₃ stiklinės kubeliais pjaustytų morkų

• ¹⁄₃ stiklinės kubeliais pjaustytų burokėlių lapų

• 1 nedidelis pastarnokas

• ¹⁄₃ stiklinės pomidorų pastos

• 1 skiltelė česnako

• 1 v. š. žemės riešutų

• 1 v. š. tahinio

• 1 stiklinė vandens

• ¹⁄₃ a. š. ciberžolės

• 1 a. š. kokosų aliejaus

• žiupsnelis druskos

Kokosų aliejuje apkepiname smulkintas daržoves, įtarkuojame česnaką. Daržovės turi suminkštėti ir apskrusti. Joms iškepus, dedame pomidorų pastą ir užpilame vandeniu. Gerai išmaišome. Barstome ciberžolę, pasūdome. Troškiname kelias minutes ant nedidelės kaitros. Prieš valgant į troškinį įmaišome tahinio, apibarstome žemės riešutais.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA