Ričardo Pasiliausko, „Suvalkietis“ nuotr.
Angle down Atgal

„Mitybos projektas“ skatina marijampoliečius valgyti sveikiau

Sveikos mitybos temai dėmesio pastaruoju metu netrūksta. Visi tik ir kalba, kad reikia valgyti daugiau daržovių, bet mažiau bulvių, patiekalus rečiau kepti, o dažniau troškinti ir pan. Atrodo, nereikia net aiškinti, kad namuose ruoštas, šviežias, kokybiškas maistas mūsų organizmams yra kur kas naudingesnis nei greito maisto restorane įsigytas sumuštinis. Deja, dėl laiko stokos, didelio užimtumo ar kitokių priežasčių ne visada pavyksta valgyti sveikai, nors ir labai to norisi.

Gyvendamas užsienyje marijampolietis Linas Kartavičius pastebėjo, kad šią problemą žmonės sprendžia užsisakydami sveiko maisto davinius visai dienai. Pamanęs, kad ir tautiečiams tokia paslauga galėtų būti naudinga ir reikalinga, grįžęs į gimtąją Marijampolę sukūrė „Mitybos projektą“ – maisto gamybos įmonę, gaminančią sveikos mitybos principais grįstus patiekalus. Juos klientai rytais randa prie savo namų durų, jei tai visai dienai skirti patiekalai, prie darboviečių – jei tai tik pietums skirtas maistas.

Idėją pamatė užsienyje

Linas apie maisto davinių paslaugą sužinojo gyvendamas Anglijoje, kai pradėjo aktyviai sportuoti. Jis pastebėjo, kad sportu užsiimantys asmenys ten dažnai nešiojasi dailius maišelius su maisto pakuotėmis, ant kurių surašyti ne tik patiekalų pavadinimai, bet ir maistinė vertė su kalorijų norma, baltymų, riebalų, angliavandenių kiekiais. Pradėjęs domėtis Linas sužinojo, jog tai – ne pačių sportininkų ruoštas ir uoliai supakuotas maistas, o maisto gamybos įmonių ruošti sveiko maisto rinkiniai, kurių kiekį ir sudėtį klientas renkasi atsižvelgdamas į savo poreikius.

– Labai patogu – nereikia gaminti, sverti, skaičiuoti – viskas už tave padaryta, belieka tik atsidaryti dėžutę ir maistą suvalgyti. Grįžęs iš užsienio pastebėjau, kad Marijampolėje sportuojančių, sveika mityba besidominčių žmonių yra nemažai. Pamaniau, kad jiems maisto davinių paslauga taip pat gali būti įdomi ir reikalinga. Taip atsirado „Mitybos projektas“. Jį kurti pradėjau nuo 4 pozicijų maisto davinių su skirtingomis kalorijų normomis. 3000 kcal maisto davinį visai dienai kūriau galvodamas apie intensyviai sportuojančius vyrus, 2500 kcal davinį skyriau vidutinį fizinį krūvį turintiems stipriosios lyties atstovams, 2000 kcal davinį sukūriau neintensyviai sportuojantiems vyriškiams arba sportuojančioms merginoms. Sukūriau ir 1300 kcal davinį, kurį pozicionavau didelio fizinio krūvio neturinčioms, tačiau norinčioms sveikai maitintis, figūrą norinčioms padailinti moterims ar merginoms, – pasakojo „Mitybos projekto“ įkūrėjas.

Prie sveiko maisto pratina pamažu

Deja, maisto rinkinių paslauga susidomėjo šiek tiek mažesnis ratas žmonių nei Linas buvo tikėjęsis. Tačiau užuot kaltinęs klientų pasirinkimus, aplinką ar dar kažką, vaikinas ėmė tirti rinką, suprasti čia gyvenančių poreikius. Išsiaiškinęs, ko reikia marijampoliečiams, „Mitybos projektas“ ėmė ruošti ne tik maisto davinius visai dienai, bet ir pietums skirtą maistą.

– Supratau, kad užsisakyti sveiką maistą visai dienai kai kuriems žmonėms yra per brangu, kai kam – per sunku. Jei žmogus pratęs valgyti tradicinį lietuvišką maistą, staiga pereiti prie sveikai ruoštų patiekalų jam gali būti per sunku. Pamaniau, kad prie sveiko maisto marijampoliečius reikia pratinti pamažu. Pastebėjęs, kad žmonės mėgsta valgyti pietus įvairiose maitinimo įstaigose, nusprendžiau jiems pasiūlyti alternatyvą – sveiką pietų maistą. Taip šalia maisto davinių visai dienai atsirado ir pietums skirti sveiko maisto patiekalai, – apie verslo posūkius pasakojo „Mitybos projekto“ įkūrėjas.

Daugėja klientų, plečiasi komanda

Po daugiau nei pusės metų marijampoliečių poreikių aiškinimosi, „Mitybos projektas“ surado savo vietą rinkoje. Jo įkūrėjas Linas Kartavičius džiaugiasi, jog klientų ratas pamažu plečiasi, o jų dėka didėja ir „Mitybos projekto“ komanda. Pradėjęs darbus vienas pats, šiandien Linas turi dvi pagalbininkes – virėjas Ingridą Kalpukevičienę ir Robertą Knyzienę. Jos kiekvieną darbo dienos rytą keliauja į „Mitybos projekto“ virtuvę, kur gamina maisto davinių patiekalus ir dienos pietums skirtą maistą. Iki 12 valandos jos jau būna spėjusios pagaminti du skirtingus karštus patiekalus ir dvi sriubas. Klientams pateikus užsakymus iki 10 valandos arba iš vakaro, karštas maistas be jokio papildomo mokesčio atvežamas nurodytu adresu pageidaujamu laiku. Lygiai tas pats su maisto rinkiniais – juos „Mitybos projektas“ kiekvienos dienos rytą atgabena prie paslaugą užsisakiusių asmenų durų.

Ne tik sveikai, bet ir skaniai

– Visi patiekalai gaminami remiantis sveikos mitybos principais. Daugumą gaminių kepame konvekcinėje krosnyje, kad gaminant nereikėtų naudoti papildomų riebalų. Vietoje bulvių šalia mėsos ar žuvies patiekalų deriname grūdines kultūras, naudojame daug daržovių. Neturime nieko prieš kiaulieną, tačiau ruošdami patiekalus jos nenaudojame. Renkamės sveikesnės sudėties mėsą – vištieną, kalakutieną, jautieną. Desertus gaminame iš viso grūdo, speltos miltų, saldiname juos ne cukrumi, o agavų, klevų sirupu. Stengiamės gaminti ne tik sveikai, bet ir skaniai, todėl nuolat deriname skirtingus produktus, ieškome naujų skonių. Maistą stengiamės pateikti gražiai, nes valgome ne tik burna, bet ir akimis, todėl daug dėmesio skiriame patiekalų kompozicijai. Visi šie dalykai labai svarbūs norint, kad sveikas maistas būtų ne tik sveikas, bet ir skanus, džiugintų akis bei širdį. Todėl gaminame ne tik remdamiesi sveikos mitybos taisyklėmis, bet ir įdėdami nemažai kūrybos, fantazijos, – pasakojo „Mitybos projekto“ virėja Ingrida Kalpukevičienė.

Netrukus pradės gaminti ir užkandžių rinkinius

Norėdamas būti dar labiau patrauklus, dinamiškas ir įdomus, „Mitybos projektas“, vadovaujamas Lino Kartavičiaus, netrukus marijampoliečiams pasiūlys ir sveikų užkandžių rinkinius, kuriuos be kaltės jausmo bus galima valgyti, pavyzdžiui, susitikimo su draugais ar gimtadienio vakarėlio metu.

– Užkandžių pasiūla dabar plati, juos gaminančiųjų daugybė. Deja, jie retai kada būna sveiki. Bandydami praplėsti marijampoliečių pasirinkimo galimybę, netrukus jiems siūlysime įsigyti ir sveikų užkandžių rinkinius, kuriuose bus tik iš sveikų produktų gaminami sumuštiniai, tortilijų suktinukai ir kiti pikantiški gaminiai. Bus galimybė rinktis ir saldų užkandžių variantą – ten klientai ras keksiukus ir kitokius saldžius, tačiau be pridėtinio cukraus pagamintus, užkandžius, – naujienas apžvelgė L. Kartavičius.

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite