REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Laisvalaikis2021 m. Lapkričio 30 d. 10:05

Keliautojo užrašai: kulinariniai nuotykiai Parnu

Lietuva

Reporteris AustėjaŠaltinis: Etaplius.lt


195931

Pažinti vietos maisto ir gėrimų kultūrą nemažiau svarbu nei susipažinti su istorija bei architektūra. Žmonių elgesys ir bendravmas prie stalo – tiesioginė nuoroda į jų charakterį, bendravimo kultūrą, šeimos ir visuomenės rašytas ir nerašytas taisykles.


Foto galerija:

img-6249.jpeg
img-6305.jpeg

Visada, kai tik pasitaiko galimybė panagrinėti vietos kulinarijos užkaborius – su malonumu tai padarau. Tad ir šį kartą nepraleidiau progos tai padaryti. Taip jau nutiko, kad keturių dienų kelionėje po Estiją gyvenome Parnu mieste. Netyčiom, be jokio išankstinio plano ir užmojo, trys vakarai virto kulinariniu tyrimu – nuotykiu.

Dažna dilema – kur nueiti pavalgyti taip, kad nenumautų paskutinių kelnių arba neišeitum piktas ir alkanas. Tokių dvasinių kančių neturi tie, kurie keliauja su savo sumuštiniu ar šmotu lašinių. Tačiau, o aš to nebedarau jau labai seniai. Pristačius turistus į viešbutį ir sutvarkius visus darbinius reikalus apie save davė žinoti alkis. Pirma mintis – pasieirauti itin malonios viešbučio administratorės, kur šiame mieste pavalgyti. Ji labai maloniai man nurodė kelias galimas vietas – viskas netoli viešbučio, nes nu Parnu ne Niujorkas ir kukliai atkrepė dėmesį į jos mylimiausią vietą – airišką pub‘ą „Sweet Rosie Irish Pub“. Ilgai nesimaivius patruakiau pas Rosie. Siekis aiškus – skaniai ir pigiai pavalgyt. Interjeras pas Rosie toks pub‘iškas – masyvūs mediniai paneliai, didelis medinis baras viduryje, o aplinkui išdėtyti staliukai. Kadangi mėgstu stebėti aplinką ir lankytojus (kaip iškrypėlis krūmuose), pasirenku atokesnį staliuką su patogiai krėslais, nes kūnas reikalauja poilsio po darbadienio. Meniu ne itin didelis, tačiau pakankamas: šiek tiek mėsos, truputis žuvies, sriubos, desertai. Normalus, darbinis meniu be didelių pretenzijų. Tą vakarą ko tai patraukė ant žuvies, tad pasirinkimas – lašiša su baltu padažu. Laukimo laikas padorus, bet pakankamas, kad maistas būtų gaminamas, o ne šildomas – kas svarbu. Be to, kavinėje yra nemokamas WIFI, tad buvo laikas „sumesti“ dienos įspūdžius ir atsakyti į žinutes bei laiškus. Be to, groja muzika, gal kiek per garsiai, bet ten ne bažnyčia, tad viskas ok. Padavėja dirbo puikiai, su anglų kalba viskas ok. Gaunu užsakymą – žuvis (neperkepta), padažas atskiroje padažinėje – skandink žuvį, kiek pačiam noras yra, keptos bulvės bei troškintos daržovės, man labiau norėjosi šviežių, bet tiks ir taip. Skonis neblogas, net sakyčiau geras, kiekis pakankamas. Sulapnojus žuvį – įsijungia abžorizmas, užsinoriu deserto Creme brulee – tiesiai į dešimtuką. Porcija tikrai ženkliai per didelė. Creme brulee patiektas su rūgštoka uogiene, kuri puikia balansuoja kiek saldoką kremą. Bendra visuma gera. Už vakarienę su kokteiliu pakloju 21 EUR, plius arbatpinigiai. Daug tai ar mažai – kiekvieno skonio reikalas Rosie vertinčiau 7 iš 10.

Pagavo azartas, ir kitą vakarą vakarienės vietos paieškai paskyriau daugiau laiko. Mano santykis us visokiai advizeriais ir rekomendatoriais labai nekoks, mat patirtis rodo, kad mano ir jų skinis labai stipriai nesutampa. Bet ko nepadarysi dėl smalsumo. Pasitelkiau google maps rekomendacijas. Nustačius rėmus – įvertis turi būt ne mažesnis nei 4,5 iš 5. Suprantu, atrodo pižoniškai, bet tolerancijos ribos niekur nedingo. Panagrinėjus pasiūlą – apsisprendžiu – į batu ir pirmyn  Vieta įvertinta 4,7 iš 5, kainų lygis du euriukai. Patraukė ne tik maistas, bet ir aplinka. Tad pirmiausia apie interjerą. Kavinė įkurta sename mediniame name su sodu, kaip pas močiutę kaime. Kadangi vasara jau buvo benueinanti – pasirenku vidų. Vidus tikrai labai neįprastas, bet malonus ir jaukus. Namo vidinis planavimas neliestas, tiesiog visur įkurdinti staliukai. Rinkis, kuri kampas pačiam smagiausias. Namas gyvas, nes visur sėdi valgytojai. Nepraleidau progos pastebėti valgančius, nes tai geriausias lakmuso popierėlis. Jausmas, lyg vartytum knygelą su paveiksliukais. Supratusi, akd man čia patinka, pavaikščiojus po kambarius, pasirinkau sau mieliausią kampą. Meniu mažiuliukas, bet jis lyg lego kaldėlės – galima susikurti sau tinkamą lego lėkštę. Pateiktos kelios kategorijos su keliais pasirinkimais. Bedi pirųčiuku ir turi savo lego pilį  Pagal nuotaiką pasirinkau jautieną su imbieru, aštrias morkų salotas ir avokado užtepuką, prie visko duonelė a la naan, stalo vanduo ir padavėjos rekomenduotas kokteilis, kukliai užsimenant, jog tai jos mėgstamiausias. Pirmiausiai ant stalo atsiranda gėrimai, pakankamai greitai, kad nenumirčiau iš troškulio. Nors nuotaika gera, bet spalvingi gėrimai dar labiau ją pagerina. Kokteilis su „kažkokiom uogom“ tikrai skanus – rekomendacija pasiteisina. (mėgstu teisingus padavėjus ir jų nuoširdžias rekomendacijas). Neilgai trukus atkeliauja ir maistas – kvapni, dar garuojanti duona ir spalvingas, šviežiai pagamintas, prieskoniais kvepiantis maistas, kiekvienas savo namelyje. Jejbohu – numiriau nuo vaizdo. O paragavus ... tikras kulinarinis orgazmas! Skanumėlis... SKANUMĖLIS !!! Dievinu vietas, kur visi pojūčiai šoka čia čia čia. Tikrai ne iš karto išėjau, dar kiek tai laiko pasimėgavau aplinka. Palikau 27 EUR be arbatpinigių. Kai tik turėsiu galimybę – būtinai sugrįšiu. Vertinčiau: 9,5 iš 10.

Sėkmingai pataikius du kartus, nutariau, kad trečią vakrą išbandysiu savo nuojautą. Šį pasirinkimą galima pavaddinti „pirštu į dangų“. Tiesiog vaikščiojant po miestą akis užkliuvo už kavinės. Sakau, ai, jei ką išgersiu kavos ir tepsiu slides Užeinu. Aplinka šiuolaikiška, švari ir elegantiška, šiek tiek beveidė, bet patraukli. Yra staliukai ir viduje ir lauke. (smaguma – rankų dežinfektorius lietuviškas). Gražūs indai ir įrankiai, paskutinės mados klyksmo taurės. Maloni padavėja, su anglų kalba viskas čiki. Pasiprašau vandens ir įkrentu į meniu. Te randu tokį itališką ir rytietišką a la fusion. Pasirenku rameną su krevetėmis, kol laukiu taurę vyno (visai nebloga vyno korta), vėliau susigundžiau desertu. Ramenas ne itin išvaizdus, bet skonis geras, buljonas sodrus ir išraiškingas, krevetės nepagadintos, daržovės bei grybai derantys. Desertui pasirenku creme brulee, nes šokoladinių desertų nemėgstu. Plutelė traški, burnoje tirpstantis kremas, plus skoniui paįvairinti rutuliukas citrininio šerbeto, gabalėlis šokolado su liofelizuotom avietėm ir šviežios braškės. Puikus desertas. Skaniai pavalgiau ir pasimėgavau gera atmosfera. Išleidau 26 EUR be arbatpinigių. Vertinčiau 8 iš 10.

Trys vakarai, trys skirtingos patirtys. Parnu tikrai nustebino maisto įvairove ir pasirinkimo galimybėmis. Ir dar kartą drąsiai galiu pasakyti, kad eksperimentuoti verta. Nebijokite bandymų. Net jei bandymas bus nenusisekęs, tai bus taip pat patirtis.

Skanių kelionių!!!



REDAKCIJA REKOMENDUOJA