REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2019 m. Vasario 10 d. 12:06

Kai Lija ilsisi: vyras gamina mėsos vyniotinį

Šiauliai

Jurgita KastėnėŠaltinis: Etaplius.lt


71146

Artėja savaitgalis, darbuojuosi, kai supypsi telefonas. Žinutė iš vyro, jog turėsime svečių, tačiau man niekuo rūpintis nereikės – jis jau ruošia vakarienę. Na, pagalvojau, kad bus grilio kepsniai. Juos jis ruošia tikrai nepriekaištingai.

Grįžusi namo, galiu patogiai įsitaisyti ant baro kėdės ir stebėti, kaip vyras baiginėja gaminti kiaulienos vyniotinį-kepsnį, kuris jau ruošiasi keliauti paskrudinti šonų. Pirmasis kąsnis ištirpsta burnoje, tad iš karto užsirašau receptą su visais šefo patarimais. Juk norisi ir su jumis pasidalyti tokiu puikiu patiekalu.

Jums reikės:

  • 1–1,3 kg kiaulienos kumpio (galima naudoti ir sprandinę ar mentę);
  • 3 vidutinio dydžio morkų;
  • 1 svogūno;
  • 2 česnako skiltelių;
  • saujos šparagų ir brokolių (galima naudoti šaldytų daržovių mišinį);
  • mėsos prieskonių, kalendros;
  • 2 saldžiųjų paprikų;
  • 1 mėlynojo svogūno;
  • kepimo rankovės.

Pirmiausia iš mėsos jums reikės pasidaryti išklotinę. Geriausia rinktis stačiakampį mėsos gabalą, jį pjauti spirale (nuo viršaus daryti įpjovą ir atversti po klostę, kol gausite apie vieno centimetro storio išklotinę). Mėsą šiek tiek pamuškite, kad būtų minkštesnė ir šiek tiek suplonėtų, abi išklotinės puses įtrinkite mėsos prieskoniais. Papildomos druskos nereikės, jei jūsų prieskoniai su druska.

Užberkite šiek tiek kalendros ir susukite paruoštą mėsą į vyniotinį. Palikite mėsą marinuotis kambario temperatūroje keletą valandų. Šefas pamoko, kad dar idealiau būtų laikyti suprieskoniuotą mėsą šaldytuve per naktį, tačiau jei tiek laiko neturite – kambario temperatūroje ji greičiau įsisavins prieskonius, tad gaminti galėsite po keleto valandų.

Dabar galite pasiruošti įdarą. Nuskuskite ir smulkia tarka sutarkuokite morkas. Jas kartu su smulkintu svogūnu ir česnaku pakepinkite įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Įpusėjus kepti šioms daržovėms, berkite šparagus ir smulkintus brokolius ar šaldytą (atitirpintą) jų mišinį. Troškinkite, kol daržovės suminkštės. Nupilkite riebalus, jei tokių susikaupė, ir palikite atvėsti.

Kai mėsa jau pasimarinavusi, išvyniokite ją ir plonai užtepkite įdarą. Vėl susukite į vyniotinį, sutvirtinkite siūlu ir dėkite į kepimo rankovę. Ant viršaus pabarstykite dar šiek tiek mėsos prieskonių. Šalia mėsos į kepimo rankovę dėkite stambiai supjaustytus paprikos gabalėlius, vieną mėlynąjį svogūną. Nuo daržovių, papildomų prieskonių ir pačios mėsos kepant atsiras labai gardaus skysčio, kuriuo patiekiant galėsite pašlakstyti patiekalą.

Užriškite kepimo rankovę, dėkite ją į kepimo indą, jei turite – uždenkite indą dangčiu. Taip jūsų mėsa greičiau išsitroškins. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie valandą, tada nuimkite dangtį ir praplėškite maišelį, kad mėsa lengvai apskrustų. Taip kepkite dar apie 10 minučių.

Dėkite visą mėsos gabalą ant padėklo ar didelės medinės lentelės, šalia įdėkite keptos paprikos, paplėšykite kepto svogūno, galite užberti šviežių krapų.

Prie tokio patiekalo galite pasiruošti bulvių ir batatų košės ar paprastų virtų bulvių bei gaivių salotų.

Nors nesu didelė kiaulienos gerbėja, taip paruošta mėsa man labai patiko. Pabandykite ir jūs. Skanaus!



REDAKCIJA REKOMENDUOJA