REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Laisvalaikis2019 m. Birželio 10 d. 13:10

III-asis Respublikinis šakočių kepimo čempionatas

Kaunas

anonymous anonymousŠaltinis: Etaplius.lt


87235

Šeštadienį Kaišiadoryse, „Paukščių festivalio“ metu vyko jau trečiasis respublikinis šakočių kepimo čempionatas, kurio tikslas visuomenę supažindinti su šakočio kepimo amato ištakomis ir svarba mūsų kultūroje. Tad pagrindinis reikalavimas čempionato dalyviams- šakočio kepimo amato autentiškumas. Nors keliami specialūs reikalavimai- maišyti tešlą nenaudojant šiuolaikinių įrankių ir kepti malkomis kūrenama įranga, čempionate galėjo dalyvauti visi iš anksto užsiregistravę.


Foto galerija:

5cfe2aa9c2c3e.jpg
5cfe2ac05c8dd.jpg
5cfe2ad6aed11.jpg
5cfe2ae74c86c.jpg
5cfe2aee40e88.jpg
5cfe2b046c2c8.jpg
5cfe2b0fbd7d4.jpg
5cfe2b1865d6e.jpg

Šiais metais dalyvavo ir meistriškumą demonstravo 8 komandos iš visos Lietuvos: Valerija Kerienė iš Šiaulių r., Birutės Drevininkaitienės įmonė „Rugelis“ iš Šakių, MB „Roko virtuvė“ iš Ukmergės r., Laimutės Sadauskienės IĮ iš Šiaulių r., Vitalijus Želnys iš Ukmergės r., Ona Raudeliūnienė iš Kaišiadorių r., Diana Alšauskienė iš Ukmergės r., Daiva Malakauskienė iš Kretingos. Dalyviai yra kulinarinio paveldo puoselėtojai, jų kepami šakočiai sertifikuoti tautinio paveldo produktai. Atsakinga užduotis iš geriausių išrinkti gerausią teko vertinimo komisijai. Jos pirmininkas- kvalifikuotas WORLDCHEFS B lygio teisėjas, restorano „Ertlio namas“ virtuvės šefas Tomas Rimydis, nariai: istorinės virtuvės tyrinėtojas, knygų autorius, istorikas dr. Antanas Astrauskas ir tautinio paveldo sertifikavimo komisijos ekspertė, Kauno technologijos universiteto Maisto mokslo ir technologijos katedros vedėja doc. Loreta Bašinskienė. Komisija stebėjo šakočių kepimo procesą nuo tešlos maišymo pradžios. Dalyvius vertino pagal recepto, ingredientų, tešlos maišymo, kepimo įrangos, proceso autentiškumą, jaučiamą dūmo skonį. Papildomus balus komandos pelnyti galėjo už bendravimą su žiūrovais, t.y. ar pasakojo ir mokė maišyti tešlą, leido pilti ją ant volo, jį suko; taip pat už reprezentacinę išvaizdą, iškepto šakočio pristatymą. Didžiausia balų persvara komisija I vietą skyrė Birutės Drevininkaitienės įmonei „Rugelis“, II- Daivai Malakauskienei, III- Vitalijui Želniui. Dalyviai buvo apdovanoti 500, 300 ir 100 Eur piniginiais prizais, kuriuos skyrė Žaslių kultūros centras, rėmėjai: „ESD baldai“, VŠĮ „Moters sveikatos centras“ vadovė Rita Gliaudelienė ir Mariaus Steponavičiaus paukščių ūkis.

Trečią kartą respublikinį šakočių kepimo čempionatą organizavo Žaslių kultūros centro padalinys tradicinių amatų centras, kuris veikia nuo 2014 metų. Nuo 2016 metų amatų centre amatininkės Onos Raudeliūnienės vedama šakočio kepimo edukacinė programa yra viena populiariausių. Amatų centras aktyviai puoselėja tautinį paveldą, konsultuoja ir padeda parengti sertifikavimo dokumentus, organizuoja muges, parodas, edukacijas ir kitus renginius populiarinančius tradicinius amatus ir jų puoselėtojus. 2018 metais LR Žemės ūkio ministerija Žaslių tradicinių amatų centrą apdovanojo kaip sėkmingiausiai dirbantį Lietuvoje.

Ilona Grabijolienė, Žaslių kultūros centro padalinio tradicinių amatų centro veiklų koordinatorė ir organizatorė

2019.06.10



REDAKCIJA REKOMENDUOJA