Angle down Atgal

Grilio sezonas atidarytas: metas gaminti lauke

Orams vis šylant, nebenustygstu vietoje. Man visai nesinori suplukusiai suktis virtuvėje. Šeimos sekmadienio tradicija – kepiniai lauke, tad kiekvieną laisvą dieną kepame kieme skirtingus mėsos kepsnius, blauzdeles, šašlykus ar krevetes. Tada dar bent keletą dienų būna ramu – nereikia gaminti valgyti, nes „naminukams“ skanūs ir pašildyti kepsniai.

Šį kartą jums pateiksiu net tris nesudėtingus receptus, tad raitokitės rankoves, marinuokite, juk artėja savaitgalis – metas leistis į išvyką gamtoje.

Kiaulienos kumpio kepsniams „Barbeque“ reikės:

  • 1 kilogramo kiaulienos kumpio;
  • 1 šaukšto majonezo;
  • 3 šaukštų barbekiu padažo;
  • kepsnių prieskonių (naudojame šiek tiek aštresnius);
  • saldžiosios paprikos miltelių;
  • druskos;
  • poros šaukštų alyvuogių aliejaus.

Supjaustytus kepsnius visada pirmiausia ištrinu aliejumi ir leidžiu 15 min. pabūti. Taip mėsa gerokai suminkštėja ir geriau įsisavina prieskonius.

Tada mėsą ištrinu prieskoniais (druską maišau su paprikos ir mėsos prieskoniais). Dar šiek tiek palaikau, kad mėsa pasisavintų prieskonius, tuomet įtrinu majonezu ir barbekiu padažu. Ant viršaus dar šiek tiek pabarstau prieskonių ir palieku marinuotis keletui valandų. Tokie kepsniai iškeps per 30–40 minučių.

Vištienos blauzdelėms „Čili mango“ reikės:

  • 1 kilogramo vištienos blauzdelių;
  • 3–4 šaukštų mangų padažo (arba majonezo su mangais);
  • rūkytos aitriosios paprikos prieskonių.

Vištienos blauzdeles šiek tiek patrinu aštriais prieskoniais, tuomet apvolioju mangų padaže ir dar kartą pabarstau prieskoniais. Čia netrūksta nei druskos, nei kitų prieskonių, nes iš padažo vištiena pasisavina visą paletę prieskonių, o rūkyta aitrioji paprika suteikia lengvą aštrumą. Vištienos marinuoti ilgai nereikia, tad po valandos ar dviejų jau galėsite kepti. Blauzdeles dėjome kepti kartu su aukščiau aprašytais kepsniais, o kol jie iškepė iki sultingo minkštumo, blauzdelės gardžiai paskrudo.

Česnakinėms krevetėms reikės:

  • 500 gramų krevečių (renkamės karališkąsias, jos mėsingesnės ir mums gerokai skanesnės);
  • 1 citrinos sulčių;
  • 5 skiltelių česnako;
  • krapų, petražolių;
  • druskos;
  • alyvuogių aliejaus.

Marinatui pasiruošiu „košelę“ iš 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių, druskos, įspausto česnako bei smulkintų krapų ir petražolių.

Dėmesio, gudrybė! Jei tingisi ruoštis marinatą patiems ar specialiai pirkti ingredientus, galite naudoti pesto padažą – su juo marinuotos krevetės taip pat labai skanios. Ilgai laikyti marinato nereikia, galite kepti vos už kelių minučių. Tik neperkepkite – bus sunku išlukštenti krevetes iš kiauto.

Jei tokį marinatą sugalvotumėte naudoti kepant krevetes keptuvėje – nedarykite košės, o alyvuogių aliejuje pirma pakepinkite česnakus. Tada dėkite krevetes su kitais prieskoniais. Taip bus žymiai skaniau.

Linkiu gražių orų ir puikios nuotaikos, nes šių dviejų dalykų užtenka kokybiškam poilsiui su draugais ir grilio sezono atidarymui!

Lija

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite