Angle down Atgal

Gian Luca atskleidė, kaip paruošti itališką tinginį: reikalingas tik vienas papildomas ingredientas

Virtuvės šefas Gian Luca Demarco tęsia savo keliones po Lietuvą, o paragavęs tradicinių mūsų patiekalų, drąsiai rodo ir itališkas jų versijas. Šįkart jis TV3 laidos „La maistas“ žiūrovus nustebins ypatingu tinginiu, kurį papildys šakočio gabaliukais.

Tokį desertą paruošti jį įkvėps kelionė į Raseinius. Čia virtuvės šefas lankysis „Šeimos kepykloje“, įkurtoje Edmundo ir Genovaitės Laurynų prieš 36 metus. Dabar viena pusė namo čia skirta gyvenimui, o kita – nedidelei kepyklėlei.

Seneliai kepyklos veiklą pradėjo nuo šakočių, tačiau dabar čia galima rasti visko – duonos, kūčiukų, grietiniečių, įvairių pyragų ir sausainių. Vis dėlto firminiu savo kepyklos gaminiu jie laiko ant beržinų malkų keptą šakotį.

Močiutė Genovaitė užsiimdavo receptais, o jos vyras pirkdavo reikalingus produktus. Kaip laidoje pasakos anūkė Ema, močiutė buvo griežta ir valdinga moteris, tačiau kartu – be galo geros širdies.

Ema seneliams gelbėjo ir įvairius kepinius padėjo ruošti jau nuo vaikystės, todėl nieko keisto, kad vėliau verslą perėmė pati: „Visuomet turėjau mintį šį verslą pratęsti, kadangi tai – tarsi relikvija, šeimos turtas, dar vienas šeimos narys. Būtų buvę keista uždaryti kepyklą po to, kai močiutė dirbti nebegalėjo.“

Laidos žiūrovai sužinos, iš ko ruošiamas šakotis. Pasirodo, kada tam reikalingi kvietiniai miltai, kiaušinių tryniai, grietinė, kefyras ir sviestas. Pastarojo ir kiaušinių reikia naudoti daugiausiai. Tačiau sunkiausia dalis yra šakotį iškepti – kaip tai padaryti vos per pusvalandį?

Paragavęs nuostabaus skonio šakočio, Gian Luca nuspręs parodyti kitokią tinginio versiją – vietoje sausainių jis naudos šakočio gabaliukus. Taip pat jo tinginys bus itališkas. Virtuvės šefas pasakos, kad daugelis galvoja, jog šis pyragas gaminamas tik Lietuvoje, tačiau iš tiesų jį mėgsta visas pasaulis. Tik, pavyzdžiui, Italijoje jis yra vadinamas „šokoladine dešra“.

„Šis pyragas negalėtų vadintis itališku, jei jame nebūtų kavos, tad mes ją čia būtinai panaudosime“, – slaptą ingredientą atskleis virtuvės šefas.

Tinginiui taip pat prireiks juodo šokolado, 250 g laužyto šakočio, kakavos, cukraus pudros ir 70 ml kavos. „Tai – vienas greičiausiai Italijoje ir Lietuvoje vaikų gaminti išmokstamas desertas“, – sakys Gian Luca.

Kaip iškepti gardžią duoną? Kas yra raugas ir kam jis reikalingas? Kiek kiaušinių reikia vienam šakočiui ir kaip paruošti itališką tinginį?

Visi atsakymai – laidoje „La maistas“, 9.30 val. per TV3!


 

comment Skaitytojų komentarai (0)

Rekomenduojamas video turinys


Taip pat skaitykite