Angle down Atgal

Die­vų mais­tas – ar­ti­šo­kai

Ar­ti­šo­kai – vi­sai ne dar­žo­vė, o gė­lės rū­šis. Vie­nas ar­ti­šo­kų au­ga­las per me­tus ga­li užau­gin­ti iki 20 ar­ti­šo­kų, o pa­sau­ly­je eg­zis­tuo­ja net apie 50 jų rū­šių.
 

Artišokai vertinami ne tik dėl grožio ar skoninių savybių, bet ir naudos sveikatai: padeda virškinimui, teigiamai veikia kepenis ir tulžies pūslę. Nustatyta, kad jų vartojimas gali pagerinti ir cholesterolio kiekį. Artišokas, lyginant su kitomis daržovėmis, pasižymi didžiausiu antioksidantų kiekiu.

Artišokas išsiskiria savo skoniu, kuris yra panašus į riešutus, o jo mažiausios galvutės ar pumpurai dažniausiai būna patys skaniausi ir švelniausio skonio. Juos galima virti, kepti ant grotelių, orkaitėje, troškinti arba įdaryti. Dar vienas mėgstamas ir bene paprasčiausias artišokų paruošimo būdas – virimas garuose. O kad artišokai, ruošiami garuose, įgautų dar daugiau skonio, į vandenį, iš kurio kyla garai, įdėkite lauro lapą, šiek tiek česnako, citrinos griežinėlį.

Orkaitėje kepami artišokai įgauna stipraus riešutinio skonio. O skaniausia, ruošiant šią gėrybę, prieš kepant paprasčiausiai pašlakstyti alyvuogių aliejumi. Dar vienas svarbus dalykas, ruošiant artišokus orkaitėje, – juos įsukti į aliuminio foliją, kuri sulaiko garus, todėl artišokų lapai išlieka drėgni ir tokiu būdu iškepa tobulai.

Artišokai dažniausiai patiekiami karšti su įvairiausiais padažais arba šalti kartu su salotomis bei kitais užkandžiais.

Orkaitėje kepti artišokai su feta

Jums reikės:

  • 3 vnt. artišokų
  • Citrinų sulčių
  • 6 česnako skiltelių
  • Šaukštelio kaparėlių
  • Fetos
  • Alyvuogių aliejaus
  • Žiupsnelio druskos ir pipirų
  • Pusės puodelio šviežių krapų
  • Šaukštelio medaus

Paruošimas:

Pirmiausia reikėtų švariai nuvalyti artišokus: nupjauti nevalgomus apatinius žiedlapius, kotą. Visą žiedą gražiai apipjaustyti iki pat šerdies. Tuomet artišokus perpjauti pusiau. Perpjovus pusiau, artišoko nepamirškite išvalyti plaušelių. Išvalytą artišoką kelioms minutėms pamerkite į vandenį, į kurį įlašinkite acto arba citrinų sulčių, taip pat galima įdėti ir druskos – taip artišokai nepajuoduos.

Tuomet iki 200 laipsnių įkaitinkite orkaitę. Ant didelės kepimo skardos kiekvieną artišoko pusę padėkite ant aliejumi patepto folijos lapo, kuris yra pakankamai didelis, kad jį būtų galima sulankstyti. Pagardinkite artišokus druska ir pipirais ir įkiškite po 1 česnako skiltelę kiekvienos artišoko pusės centre. Gausiai apšlakstykite kokybišku alyvuogių aliejumi. Tuomet artišoką susukite į foliją ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.

Galiausiai atsargiai atidarykite folijos maišelius. Iš artišoko centro išimkite kepintą česnaką ir vėl uždarykite foliją. Tuomet į trintuvą suberkite pakepintą česnaką, dėkite citrinų sulčių, medaus, krapų, druskos ir pipirų ir viską sutrinkite iki vientisos masės. Išimkite artišokus iš folijos. Išdėliokite ant serviravimo lėkštės, gausiai apšlakstykite gautu padažu. Ant viršaus uždėkite kaparėlius ir trupintą fetos sūrį.

Pranešimas spaudai

 

comment Skaitytojų komentarai (0)

Rekomenduojamas video turinys


Taip pat skaitykite