REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2018 m. Gruodžio 5 d. 11:35

Dešimtojoje „Gaspadinių šventėje“

Utena

Vasilijaus KUKONENKOS nuotr.

Reporteris MonikaŠaltinis: Etaplius.lt


63289

Zarasų krašte šįmet jubiliejų, didesnių ir mažesnių sukakčių – kaip grybų po šilto rudens lietaus. Viena tokia sukaktis „išdygo“ ir Antalieptės krašte: „Gaspadinių šventei“ sukako 10 metų.

Antalieptės daugiafunkciniame centre tą šeštadienį ir vėl uoslę kuteno skanūs kvapai, akį traukė įmantrus patiekalų apipavidalinimas, mat šventė ir vadinosi „Ar iš balas tas mandrumas pateiktas patrovas“.

Salėje buvo padengta net vienuolika stalų, kurių šeimininkės varžėsi dėl „Geriausios gaspadinės“ titulo. Ir vos rajono meras Nikolajus Gusevas pasveikino šventės dalyvius, o Antalieptės kaimo bendruomenės pirmininkei Irinai Zalubienei įteikė Padėkos raštą už tradicijų puoselėjimą, renginio vedėja Loreta Alaunienė tuojau pat gražiai visas gaspadines/gaspadorius ir pristatė. Paskelbė ir vertinimo komisiją: „Vasaknų dvaro“ vadovas Alfonsas Kėvišas, restorano „Monopolis“ savininkė Virginija Balienė bei baro-bistro „Du drambliai“ atstovė Jelena Virokaitienė. Ak, ir nelengva dalia jiems teko – viską paragauti, įvertinti ir dar skrandžio nesusigadinti... Bet komisija buvo patyrusi ir su šiais darbais tvarkėsi visai neprastai.

O pasižiūrėti, paragauti ir lūpomis iš skanumo pačepsėti buvo dėl ko prie kiekvieno stalo. Žinoma, kiekvienam iš paskui komisija sekančios nemažos ragautojų virtinės galbūt labiausiai patiko vis kitas patiekalas – juk skonio reikalas. Neįtikėtinai skanios buvo Aušros Krištapavičienės stalo „Kūčių repeticija“ mišrainės iš grybų, silkės, pupelių, taip pat žuvies, sūrio, porų ir dar nežinia iš ko. Sandros Pitrėnienės stalas „Vyras ir moliūgas“ nustebino saldžiu tortu su moliūginiu glaistu, padustietės Valentinos Venslovienės stalas „Kaip moku, taip šoku“ – morkų pyragu. Linos Petrėnienės stalas „Užauginta Sartų pievose“ – įdaryta žuvimi ir keptais burokėliais. Vajasiškio bendruomenės stalas „Ateik un švinčių“ sudomino neįprastai patiektu žiediniu kopūstu, silke ananase. Ant Olgos Raugienės ir Darijaus Pamakščio stalo „Lietuviškas obuolys ir Europa“ patiekalai buvo iš obuolių, jaunimo stalas „Pozityvas“ nustebino bulvių tortu, o Laimos Parakevičienės stalas kvietė maitintis sveikai.

Pakalbintos šeimininkės mielai dalijosi savo receptais. Stalo „Tortas kitaip“ šeimininkė Monika Krogelevičienė iš Padusčio kaimo sakė labiau mėgstanti gaminti nesaldžius patiekalus, tad ant jos stalo puikavęsi keturi tortai tik iš pažiūros priminė tradicinius tortus, bet visi jie nebuvo skirti saldumynų mėgėjams – pagaminti iš daržovių su mėsos kukuliais, kepenėlių, tuno su svogūnais, kiaušiniu ir net žuvies piršteliais. Iš kur tokie receptai? „Šeimininkauti išmokau „iš savęs“. Ir šitų patiekalų receptus pati sugalvojau“, – šypsojosi moteris. Kita padustietė Regina Čiegienė, savo stalą pavadinusi „Švenčių pradžiai“, taip pat kvietė paragauti kepenų pyrago, burokėlių su silke „torto“. Gi turmantiškių stalas „Trys vyro svajonės“, kur svajonėmis buvo įvardyta sotumas, palaima bei aistra, pirmiausia ir sudomino vyrus. Nenusivylė jie net ir patyrę, kad taurelėse – paprasčiausia gaiva, užtai galėjo paskanauti rupios duonos su lašinukais ir svogūnu, labai skanių mišrainių su vištienos krūtinėle ir baravykais, su tunu ir briedžio širdimi bei kitokių sočių ir kvapnių valgių. Aplink stalą sukosi net trys šeimininkės – Ana Latočka-Šukelienė, Ana Šepliakova ir Ilona Veikša, kurios smagiai pajuokaudamos vaišino visus – ne tik vyrus.

Šventės dalyviai ragavo patiekalus, dalijosi receptais, smagiai šnekučiavosi, klausėsi Antalieptės kaimo kapelos muzikavimo. Užmetė akį ir į čia pat, ant scenos, sudėliotus prizus, kurių būta daug ir įvairių, nes jų parūpino ne tik nuolatiniai renginių rėmėjai – Zarasų rajono savivaldybė ir Seimo narys Algimantas Dumbrava, bet ir įvairios bendruomenės, bendrovės, atskiri žmonės. Netrukus gaspadinės ir buvo apdovanotos medžio drožėjų Sauliaus Savicko, Zenono Striškos, Prano Savicko, Eriko Čypo dro?iniais, Danutės Genienės megztomis kojinėmis, Šlyninkos vandens malūno miltais, Irinos Zalubienės ir Reginos Kuliešienės parūpintomis knygomis, Antalieptės seniūno Arvido Sauliaus, Zarasų krašto žmonių su negalia sąjungos parengtomis dovanomis ir daugybe kitų prizų. Išskirtinis buvo UAB „Liepta“ vadovo Vladimiro Kolesnikovo prizas – priekaba malkų. Ką gi, žiema jau kandžiojasi, tad ši dovana buvo pačiu laiku.

Žinoma, daugiausia dovanų sulaukė konkurso nugalėtojai. Komisijos sprendimu, 3-ioji vieta paskirta jaunimo stalo „Pozityvas“ šeimininkams, 2-ąją vietą pelnė Turmanto gaspadinės, parengusios stalą „Trys vyro svajonės“, o jubiliejinės „Gaspadinių šventės“ nugalėtojais tapo Olga Raugienė ir jos jaunasis padėjėjas Darijus, susibūrę į „Obuolio“ komandą. Pasak komisijos pirmininko A. Kėvišo, kai šiais metais buvo toks gausus obuolių derlius, stalo šeimininkai pateikė daug būdų naudingam jų panaudojimui. Išties kas ilgėliau stabtelėjo prie šio stalo galėjo paragauti ir kepinių iš obuolių, ir obuolių traškučių su pienių medumi, ir gaivaus obuolių gėrimo bei kitų skanumynų, pagamintų iš obuolių ar su obuoliais.

Kaip gi šventė be didžiuuulio jubiliejinio torto, be smagios muzikos ir be jaukaus pasibuvimo drauge. Ir visa tai dešimtojoje „Gaspadinių šventėje“ buvo!

Danutė PULOKAITĖ



REDAKCIJA REKOMENDUOJA