REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2021 m. Liepos 24 d. 12:44

Cu­ki­ni­jos de­ra be­veik su vis­kuo

Vilnius

(8photo nuotr.)

Monika ŠlekonytėŠaltinis: Etaplius.lt


182555

Cu­ki­ni­jos pui­kiai tin­ka be­veik vi­sur: į troš­ki­nius, sa­lo­tas, jas ga­li­ma kep­ti kep­tu­vė­je, or­kai­tė­je, ant keps­ni­nės, ga­min­ti cu­ki­ni­jų traš­ku­čius ar far­ši­ruo­ti.

Cukinijų sezonas Lietuvoje prasideda nuo pirmosios liepos savaitės ir, priklausomai nuo orų, trunka iki pirmųjų šalnų. Ir nors lietuviai savo daržuose cukinijas kartais yra linkę perauginti, jos turi būti valgomos jaunos, kol dar nėra subrendusios sėklos.

Jei nuskintas daržoves planuojate valgyti po kelių dienų, laikykite jas sandariame maišelyje šaldytuve ir nuplaukite tik prieš gamindami. Nuplautos cukinijos pradeda greičiau pūti, o neplautos ir laikomos vėsiai bei sausai gali išstovėti net apie savaitę.

Cukinijos yra itin sveikos ir nekaloringos, todėl jas mėgsta ir atranda žmonės, propaguojantys sveiką gyvenseną, užsiimantys sportu arba tie, kurie stengiasi palaikyti liekną figūrą: 100 g cukinijų yra vos 15 kalorijų. Naudingiausia jų savybė – vandens balanso organizme sureguliavimas.

Valgant cukinijų, organizmas pasipildo vitamino C, daržovėse randama ir peptino, natrio, kalio, vario, magnio, kalcio ir geležies. Be to, cukinijose yra mažai cukraus, todėl ši daržovė labai tinka vartoti žmonėms, sergantiems diabetu. Cukinijų vartojimas iš organizmo šalina kenksmingas medžiagas.

Cukinijų blyneliai su varškės sūriu

Reikės:

  • 2 jaunų cukinijų
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 kiaušinio
  • 5 v. š. miltų
  • ½ a. š. druskos
  • ¼ a. š. pipirų
  • 100 g varškės sūrio
  • 8 vnt. saulėje džiovintų pomidorų
  • Alyvuogių aliejaus

Stambia tarka sutarkuokite cukinijas ir per marlę nuspauskite kiek įmanoma daugiau skysčio. Spauskite stipriai, kad cukinija liktų kuo sausesnė. Varškės sūrį ir saulėje džiovintus pomidorus supjaustykite smulkiais kubeliais. Į dubenį dėkite tarkuotą cukiniją, tarkuotą česnaką, kiaušinį, miltus, druską, pipirus, varškės sūrį ir saulėje džiovintus pomidorus. Viską gerai išmaišykite.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų, blynelius formuokite į keptuvę dėdami po didelį šaukštą paruoštos masės. Kepkite ant vidutinės ugnies po 4–5 min. iš abiejų pusių, kol blyneliai gražiai apskrunda. Iškepusius blynelius dėkite ant popierinių rankšluosčių – taip pašalinamas nereikalingas riebalų perteklius. Patiekite su grietine arba graikišku jogurtu.

Farširuotos cukinijos su rikota

Reikės:

  • 4 cukinijų
  • 1 svogūno
  • Skiltelės česnako
  • Saujos vyšninių pomidorų
  • Gabalėlio baklažano
  • 100 g rikotos sūrio
  • 50 g parmezano sūrio
  • Žiupsnelio druskos ir pipirų
  • Alyvuogių aliejaus

Cukinijas perpjaukite pusiau ir jas išskobkite. Cukinijų vidų pabarstykite druska, paruoškite įdarą: sukapokite svogūną, susmulkinkite likusį cukinijų minkštimą, baklažaną ir kelis pomidorus, sutarkuokite parmezano sūrį.

Keptuvėje pakepinkite svogūną, išspauskite česnako skiltelę. Jiems šiek tiek apkepus, į keptuvę sudėkite cukinijų minkštimus, pomidorus ir baklažaną. Daržovėms iškepus, įdarą sumaišykite su rikotos sūriu bei trečdaliu parmezano.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, nusausinus cukinijas, į jas sudėkite paruoštą įdarą, pabarstykite likusiu parmezano sūriu. Kepkite apie 10 minučių, kol cukinijos šiek tiek apskrus.

Skanaus!

Parengta pagal pranešimą spaudai

 



REDAKCIJA REKOMENDUOJA