Angle down Atgal

Bly­nai ga­li būti ir svei­kes­ni

Už­gavėnės, per ku­rias, ti­ki­ma, yra būti­na val­gy­ti rie­biai ir so­čiai, jau pra­ėjo. Ta­čiau tra­di­ci­nis Už­gavė­nių val­gis – bly­nai – mėgsta­mas ne tik per žie­mos iš­va­ry­mo šventę. O kaip juos kep­ti ne­rie­bius ir svei­kes­nius?

Apie kokius produktus galvojame, kai girdime žodį „blynai“? Kiaušinius, miltus, pieną – visus tuos produktus, kurių vengia, netoleruoja ar yra alergiški tikrai daugelis žmonių. Blynai gali būti ir sveikesni, kurie tinka visiems: visavalgiams, veganams ir alergiškiems žmonėms.

Lietiniai blyneliai be kiaušinių

Reikės:

150 g avižinių miltų

50 g kukurūzų miltų

350–400 g vandens

0,5 a. š. druskos

1 v. š. lydyto sviesto

Iš šių produktų išplakus tešlą, blynus patartina kepti keptuvę patepus skystu kokosų aliejumi.

Įdarą gali pasirinkti kiekvienas šeimos narys pagal skonį, norą, ir sezoną – varškę, vaisius ar uogas, natūralų jogurtą, kepintas daržoves ir t. t. Taip pat į tokius lietinius blynus galima įvynioti gabaliuką sūrio, daržovių, įdėti vaikams kaip šaltą užkandį į priešpiečių dėžutę ar pasiimti tėvams į darbą.

Purūs blynai

Reikės:

200 g avižinių dribsnių

200 g miltų mišinio be glitimo

50 g migdolų miltų

1 v. š. kepimo miltelių be glitimo

0,5 a. š. druskos

1 a. š. cinamono

2 gerai prinokusių bananų

2 v. š. kokosų aliejaus

2 v. š. klevų sirupo

500 ml augalinio pieno

Kokosų aliejaus kepti

Gaminimas:

1. Avižinius dribsnius beriame į smulkintuvą ir sutriname iki miltų.

2. Dubenyje sumaišome avižinių dribsnių miltus, miltus be glitimo, migdolų miltus, kepimo miltelius, druską ir cinamoną.

3. Kitame dubenyje sutriname bananus, pilame kokosų aliejų, klevų sirupą, augalinį pieną ir gerai išmaišome.

4. Skystą masę pilame į miltų mišinį ir išmaišome.

5. Keptuvėje įkaitiname kokosų aliejų, nustatome vidutinę kaitrą.

6. Į keptuvę pilame blynų tešlą ir kepame blynus po 2 minutes iš abiejų pusių.

7. Patiekiame su mėgstamais priedais – šaldytomis šilauogėmis, migdolų riešutų plokštelėmis, sirupu ar taip, kaip jums patinka.

Cukinijų blynai su lašiša

Reikės:

2 jaunų žalių cukinijų

3 kiaušinių

200 g pusriebės varškės

3 šaukštų migdolų miltų

1 šaukšto smulkintų krapų

100 g sūdytos lašišos

Druskos, maltų pipirų

Gaminimas:

1. Cukiniją su visa žievele sutarkuojame burokine trintuve. Įmušame kiaušinius, sudedame varškę ir gerai išmaišome. Tada beriame miltus, smulkintus krapus, pagardiname druska ir pipirais. Kol keptuvėje kaista kokosų aliejus, tešlą maišome iki vientisos masės ir šaukštu keptuvėje formuojame blynus.

2. Plonomis juostelėmis supjaustome sūdytą lašišą.

3. Prieš apversdami, ant blyno uždedame kelis gabalėlius lašišos, užkrečiame dar šiek tiek tešlos, kad žuvį uždengtų. Kepame, kol blynas gardžiai apskrunda, maždaug po 2–3 min. kiekvieną pusę.

Skanaus!
Diana Gedminienė,
visuomenės sveikatos specialistė

 

comment Skaitytojų komentarai (0)

Sponsored video

Taip pat skaitykite