REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Atliekų tvarkymas2021 m. Lapkričio 16 d. 19:56

Ar maisto planavimas taps mūsų įpročiu?

Šiauliai

Etaplius.lt BudėtojasŠaltinis: Etaplius.lt


194431

2021 m. spalio 11 d. Šiaulių mieste startavęs bandomasis maisto ir virtuvės atliekų surinkimo projektas „#Aš Pats. Planuoju. Valgau. Rūšiuoju. Saugau.“, kuriame dalyvauja net 8 daugiabučių namų grupės gyventojai, o tai yra daugiau nei 1000 butų, jau džiugina puikiais rezultatais!

Nuo bandomojo projekto pradžios iki 2021-11-11 (per 1 mėnesį), iš projekte dalyvaujančių daugiabučių namų gyventojų surinkta net 3 697,4 kg maisto atliekų (1 pav.), tarp kurių buvo tik 1 proc. (99,8 kg)  neteisingai išrūšiuotų maisto ir virtuvės atliekų (2 pav.).

1.jpg

2.jpg

„Džiaugiamės, kad Šiaulių miesto gyventojai rimtai žiūri į šį projektą ir kad maisto atliekų rūšiavimo kokybė gerėja su kiekviena diena. Nors projektas dar tik įsibėgėja, tačiau jau galime pasigirti tikrai įspūdingais teisingai išrūšiuotų maisto ir virtuvės atliekų rezultatais! Projekto pradžios efektyvumo rezultatai, kurie siekia net 99 proc., viršijo mūsų lūkesčius, todėl matydami tai, jau pradedame žvalgytis į ateitį ir mąstyti apie atliekų rūšiavimo infrastruktūros plėtrą“, – sako ŠRATC direktorius Žilvinas Šilgalis.

Nepaisant šių puikių rezultatų, yra ir blogoji šių skaičių pusė. Smagu, jog dideli kiekiai maisto ir virtuvės atliekų išrūšiuojama ir nenukeliauja į mišrių komunalinių atliekų konteinerius, o iškeliauja į patikimo projekto partnerio UAB „Horeca sprendimai“ rankas, kur yra tinkamai iki galo sutvarkomos ir iš jų yra išgaunamos dujos.  Tačiau suprantame, jog šie dideli skaičiai reiškia ir tai, kad žmonės nepakankami planuoja savo mitybą, trūksta tam tikros produktų įsigijimo kultūros ir įpročių, tokių kaip neiti į parduotuvę alkanam arba eiti tik su iš anksto susidarytu produktų sąrašu ir, žinoma, nepirkti daugiau, negu suvalgoma, todėl nemažai maisto nukeliauja į maisto atliekų konteinerius taip ir neparagavus įsigyto produkto. Tai rodo ir per šį trumpą laikotarpį surinkti atliekų tyrimų duomenys. Iš jų galima pastebėti, kad ypatingai šio planavimo trūksta prieš šventes ar paminėtinas dienas, kuomet pasitaiko daugiau nedarbo dienų ar laukiama svečių. 3 pav. puikiai iliustruoja, kad per šį mėnesio laikotarpį daugiausiai maisto atliekų, beveik dvigubai daugiau nei įprastai, buvo surinkta po lapkričio 1–2 d., todėl būtina pradėti labiau planuoti, ką ir kokiais kiekiais valgome, nes pagrindinis bandomojo projekto tikslas yra ne kuo efektyviau išrūšiuoti atliekas, o pasiekti saikingo vartojimo rezultatą, tai yra ko mažesnį maisto atliekų kiekį.

3.jpg

Akivaizdu, kad nepaisant dar kartais pasitaikančių rūšiavimo klaidų, tokių kaip maisto atliekų išmetimas su pakuote, atliekų rūšiavimo kultūra kuo toliau, tuo labiau gerėja. Vertinant pirmuosius maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimo žingsnius, galima teigti, kad 2023 m. pabaigoje, kai bus sukurta visa maisto atliekų rūšiavimo infrastruktūra, Saulės miesto gyventojai jau bus visiškai pasiruošę naujų Europos Sąjungos direktyvos reikalavimų, susijusių su privalomu maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimu visoje Lietuvoje, įgyvendinimu.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA