Ant grilio keptas sūris: kokį pasirinkti?

Vilnius
Reporteris Inga Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Šiltuoju metų laiku, maistą ant grilio bent kartą per dvi savaites ruošia net 63 proc. šalies gyventojų. Tą parodė gegužę „Lidl Lietuva“ atliktas tyrimas, kartu atskleidęs, kad kas antram apklaustajam grilio sezono metu pritrūksta naujų idėjų, ką kepti virš žarijų. Į pagalbą skuba virtuvės šefė, BBQ mama vadinama Halina Bovševič ir kviečia išmėginti kepsninėje keptą... sūrį! Tad kokį pasirinkti, kuo pagardinti, kiek laiko kepti ir su kokias produktais jį derinti?

Kokį sūrį kepti?

H. Bovševič tikina, kad geriausiai virš žarijų kepti tinka riebesni varškės, tofu ir pelėsiniai sūriai storesne plutele, pavyzdžiui, bri ar kamambero, kuri neleidžia jiems išsilydyti. „Minkštesni, daugiau drėgmės turintys ir birūs sūriai, tokie kaip feta ar mocarela, kepami ant grotelių išsilydys ir nuvarvės tiesiai ant žarijų. Tačiau jie puikiai tinka įvairioms užkepėlėms ar grilyje keptoms daržovėms įdaryti“, – pataria virtuvės šefė.

Ji prideda, kad labai svarbu sūrį kepti tik gerai įkaitintoje kepsninėje – taip jo išorė lengvai apskrus, o vidus išliks minkštas. Kepimo laikas priklauso nuo sūrio dydžio ir tipo: varškės sūriui iškepti prireiks 15-20 minučių, o minkštajam pelėsiniam sūriui užteks ir 10-15 minučių. Nepamirškite sūrių apversti! Kad tą padaryti būtų lengviau, naudokite specialų silikoninį grilio kilimėlį ar groteles – kamambero sūriams itin tinka žuvies formos grotelės. Pasak grilio meistrės, kepti geriausia ne ant tiesioginės kaitros, o šalia: įkaitusias žarijas laikykite vienoje kepsninės pusėje, o groteles su sūriu – kitoje.

Ir sūru, ir saldu

Pasirinkus tinkamus pagardus, sūris gali tapti net desertu! Tiek prie varškės, tiek prie pelėsinių sūrių puikiai dera liofilizuoti ar šviežiai trinti vaisiai ir uogos, medus, klevų sirupas, įvairios uogienės, cinamonas, rudasis cukrus – sąrašas begalinis, tereikia fantazijos. H. Bovševič atkreipia dėmesį, kad pasirinkus saldžius pagardus reikėtų sumažinti kepimo temperatūrą – meduje, klevų sirupe ir uogienėje esantis cukrus greit įkaista ir gali imti degti.

Sūrį taip pat galite gardinti česnaku, aštriais paprikos prieskoniais, įvairiomis šviežiomis bei džiovintomis žolelėmis, o kad jos geriau priliptų, H. Bovševič pataria sūrį prieš tai patepti lašeliu aliejaus. „Sūriui drąsiai galima naudoti ir barbekiu ar tzatziki padažą. Jei jis liesesnis ar minkštesnis, galite apvynioti šoninės ar cukinijos juostelėmis – jos ne tik padės išlaikyti sūrio formą, bet ir suteiks papildomo skonio“, – sako grilio meistrė.

Jei skubate, galite rinktis ir jau prieskoniais pagardintus sūrius. Pasak „Lidl Lietuva“ pardavimų skatinimo departamento vadovės Ilonos Čiužienės, tokie produktai itin populiarėja. „Kepti paruoštais sūriais ar mėsos produktais susidomi vis daugiau pirkėjų – tai itin patogus pasirinkimas, jei kepti grilyje nusprendžiama paskutinę minutę. Be to, sutaupoma laiko, kurį galima skirti šeimai ir draugams. Atliktas tyrimas parodė, kad būtent bendravimas su artimaisiais yra viena iš trijų pagrindinių priežasčių, kodėl respondentai renkasi maistą ruošti kepsninėje. Tad grilis tampa ne tik maisto gamybos įrankiu, bet ir priežastimi susitikti bei išbandyti naujus skonių derinius“, – pasakoja I. Čiužienė.

Salotos su varškės sūriu

Tuo tarpu H. Bovševič įsitikinusi, kad sūris gali tapti pagrindiniu tokios vakarienės akcentu. Maži pelėsiniai sūriai su šaukštu bruknių ar spanguolių uogienės gali pakeisti įprastas užtepėles užkandžiams – karštą, ką tik nuo grilio nuimtą sūrį kabinkite čiabatos riekele. Keptas varškės sūris puikiai tinka salotoms, tad virtuvės šefė dalijasi savo mėgstamu receptu.

„Į lėkštę dėkite gražgarstes, kubeliais pjaustytą arbūzą, per pusę perpjautas braškes, žaliąją citriną, mėtas, aštresniais prieskoniais pagardinto kepto sūrio riekeles ir šlakelį medaus. Tokios salotos atgaivins karštomis vasaros dienomis“, – sako H. Bovševič.

Tinka net mėsai gardinti

Grilyje gamintu sūriu galima gardinti net mėsos patiekalus (antienos, jautienos kepsnius ar mėsainius) arba su žolelėmis ir prieskoniais keptą sūrį patiekti kaip pagrindinį vakaro patiekalą. Tačiau jis tiks ir desertui: paruoškite kepintų ananaso griežinėlių ir sūrio sumuštinukus arba vaisiais ir uogomis gardintą sūrį dėkite ant belgiškų vaflių kartu su apkeptomis persikų ar slyvų puselėmis.

„Apskritai, sūris itin dera prie vaisių ir daržovių, tad nebijokite eksperimentuoti: persikai, abrikosai, persimonai, vynuogės, braškės ir arbūzai padės atrasti naujus įprasto sūrio skonius. Ypač karštomis vasaros dienomis, kai norisi kažko lengvo ir gaivaus“, – sako H. Bovševič.