PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2024 m. Vasario 17 d. 20:08

Šviežios morkos – pyragui kepti

Lietuva

Freepik.com nuotr.

Pranešimas spaudaiŠaltinis: Etaplius.LT


291969

Į savo kasdienį racioną būtina įtraukti kuo daugiau morkų, o įvairesniam skoniui ir pasilepinimui siūlome išbandyti ir morkų pyrago su anakardžių kremu receptą.

Pradėtos auginti Afganistane

Nors šiuo metu morkų rasti galime visame pasaulyje, manoma, kad pirmosios istorijoje morkos užaugintos Afganistano apylinkėse. Netrukus ši skani daržovė paplito aplinkinėse vietovėse, o apie 1000-uosius metus ji buvo valgoma ir Vidurio Rytuose, ir Šiaurės Afrikoje. Vėliau morkos nukeliavo į Ispaniją, o apie XIV a. jos pastebėtos ir Šiaurės Europos soduose, ir Kinijos virtuvėje.

Morkos būna įvairių spalvų

Nors daugeliui morkos asocijuojasi su oranžine spalva – morkų būna įvairiausių: ir natūraliai baltos, geltonos ar violetinės spalvos. Pirmosios morkos iš tikrųjų buvo violetinės arba baltos spalvos. O oranžinės morkos, tokios, prie kokių esame įpratę dabar, buvo išvestos po genetinės mutacijos, kai purpurinės morkos, turinčios geltonai oranžinę šerdį, prarado spalvą ir tapo vientisos oranžinės spalvos.

Virtos morkos organizmui naudingesnės nei žalios

Įdomu tai, kad apdorotos morkos organizmui yra naudingesnės nei žalios. Pašildytos morkos išskiria net 40 procentų daugiau karotino nei žalios. Taigi, jos puikiai tinka naudoti sriuboms, jas galima troškinti svieste, kepti orkaitėje ar dėti į įvairiausius troškinius ir kitus patiekalus.

88 proc. morkos sudaro vanduo

Nors morkos dažnai valgomos ir kaip užkandis – didžiąją jų dalį sudaro vanduo, todėl tai yra puikus produktas ne tik užkąsti, bet ir troškuliui numalšinti.

Sveikos akims

Morkos – dar nuo senovės laikų buvo naudojamos kaip vaistas regėjimui gerinti. Morkose gausu liuteino ir likopeno bei vitamino A, kuris padeda palaikyti gerą regėjimą.

Stiprina imuninę sistemą

Morkose yra daug įvairių vitaminų, mineralų ir antioksidantų, tokių kaip vitaminai B6 ir K, kalis, fosforas ir daugelis kitų naudingų medžiagų, kurios prisideda prie kaulų bei nervų sistemos stiprinimo ir smegenų veiklos gerinimo. O morkose esantys antioksidantai ne tik padeda organizmui apsisaugoti nuo laisvųjų radikalų daromos žalos, bet ir nuo kenksmingų bakterijų, virusų bei uždegimų.

Morkų pyragas

Jums reikės:

  • 2 kiaušinių
  • 4 v. š. skysto kokosų aliejaus
  • 6 v. š. klevų sirupo
  • 200 ml obuolių tyrės
  • 200 ml migdolų pieno
  • 2 vidutinio dydžio morkų
  • 1/2 a. š. druskos
  • 2 a. š. kepimo miltelių
  • 1 a. š. cinamono
  • 1 stiklinės migdolų miltų
  • 1 stiklinės miltų

Saujos graikinių riešutų

Anakardžių kremui reikės:

  • 1 stiklinės anakardžių
  • 100 ml riebaus kokosų pieno
  • 3 v. š. klevų sirupo
  • 3 v. š. skysto kokosų aliejaus
  • 2 v. š. citrinos sulčių

Paruošimas:

Anakardžių kremas:

Anakardžių riešutus užpilame šaltu vandeniu ir paliekame išmirkti per naktį. Išmirkusius riešutus suberiame į maisto smulkintuvą kartu su visais kitais ingredientais. Viską sutriname iki vientisos masės. Gautą kremą perkeliame į indą, uždengiame maistine plėvele ir palaikome šaldytuve kelias valandas – šaldytuve kremas sustings ir taps tvirtesnės tekstūros.

Pyragas:

Pirmiausia reikia išplakti kiaušinius. Tada supilame kokosų aliejų, klevų sirupą ir obuolių tyrę. Viską gerai išmaišome. Supilame pieną ir darkart pamaišome. Morkas sutarkuojame ir suberiame prie skystų produktų, gerai išmaišome. Į skystų produktų masę beriame druską, kepimo miltelius, cinamoną, abejus miltus ir viską gerai išmaišome. Į tešlą beriame smulkintų graikiškų riešutų, išmaišome. Tešla turi būti gana tiršta.

Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi, pilame tešlą ir kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 50 minučių. Palaukiame, kol pyragas visiškai atvės, ir tepame kremą. Ant viršaus taip pat galima užberti riešutų, uogų.

Skanaus!