Žinia Druskininkų daugiabučių gyventojams: nuo vasario 1 dienos pradedamos surinkti maisto atliekos

Alytus
Reporteris Skaistė Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Nuo vasario 1 dienos daugiabučių namų gyventojai raginami atskirai rinkti maisto bei virtuvės atliekas ir mesti jas į šalia daugiabučių namų įrengus naujus maisto atliekoms skirtus konteinerius. 

 „Atskiras maisto atliekų surinkimas iš gyventojų padės pasiekti geresnių rūšiavimo rezultatų ir tuo pačiu leids sumažinti komunalinių atliekų kiekį bei užtikrins stabilius kaštus. Tuo įsitikinome, kai 2018 m. maisto atliekų konteineriai buvo išdalinti Druskininkų individualių namų gyventojams.  Atliekų rūšiavimo ir perdirbimo reikalavimai kasmet didėja, todėl reikia ieškoti būdų, kaip dirbti taupiai, racionaliai ir ekonomiškai – maisto atliekų rūšiavimas vienas tokių būdų. Todėl labai svarbu, kad bendruomenė maisto atliekas rūšiuotų sistemingai ir atsakingai“,  – sakė Druskininkų savivaldybės administracijos direktorė Vilma Jurgelevičienė.

 Druskininkų individualių namų gyventojai maisto atliekas rūšiuoja jau trečius metus – jie turi tam skirtus konteinerius.  Druskininkiečiai buvo pirmieji Lietuvoje, gavę tokius konteinerius ir pradėję rūšiuoti maisto atliekas.

„Naujos paslaugos – atskiro maisto atliekų surinkimo iš daugiabučių namų gyventojų - teikimui yra pilnai pasiruošta. Praėjusiais metais Druskininkuose rekonstruojant konteinerių aikšteles, 44 iš jų buvo įrengti atskiri konteineriai maisto atliekoms. Įvykdžius paslaugos pirkimo procedūras, pradedamas naujas etapas atliekų tvarkyme, kurio sėkmė ir efektyvumas labiausiai priklauso nuo atsakingo rūšiavimo“, -  sakė Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Algirdas Reipas.

 Maisto atliekas, kaip ir visas kitas namuose susidarančias atliekas, reikia rinkti ir į joms skirtą konteinerį mesti su maišeliais. Tam labai tinka prekybos centruose įsigyti popieriniai maišeliai pirkiniams. Žinoma, jas galima rinkti ir į įprastus šiukšlių maišus – Alytaus regiono technologijų parke naudojami įrenginiai maišus praplėšia ir atskiria juos nuo organinių atliekų. Prieš išmetant maisto atliekas į konteinerį maišelį reikia sandariai užrišti.

Maisto atliekos – tai ne tik maisto ir jo produktų likučiai, bet ir įvairios biologiškai suyrančios virtuvės atliekos. Tad į maisto atliekų konteinerį reikia mesti:

vaisių bei daržovių likučius, pavyzdžiui, bulvių lupenas, bananų, apelsi­nų žieves, arbatos tirščius bei pakelius, kavos tirščius ir jų filtrus, riebalais ir kitais maisto produktais suteptą popierių (išskyrus pakuotes), popierinius rankšluosčius, popierines servetėles, kambarinius augalus ir jų dalis, sodo ir daržo atliekas, piktžoles. Ir visų naudojimui netinkamų maisto produktų likučius.

Patirtis rodo, kad tie, kas pradeda rūšiuoti maisto atliekas, labai greitai suvokia, jog tai nesudėtinga, bet labai naudinga, nes tuomet lieka labai nedaug mišrių atliekų ir labai pagerėja visų atliekų kokybė – jos tampa sausesnės, ne tokios užterštos.

Maisto atliekos sudaro apie 40 proc. visų komunalinių atliekų. Nerūšiuojamos jos užteršia visas kitas atliekas, tarp kurių patenka, ir visos jos atsiduria sąvartyne. Čia pūdamos išskiria metaną, kuris skatina klimato kaitą, ir sunkiuosius metalus, kurie teršia vandenį bei dirvožemį. Išrūšiuotos maisto atliekos nepatenka į sąvartyną – jos naudojamos energijos gamybai.

Pradėkite maisto atliekas rūšiuoti šiandien!

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro inf.