Vitaminas D ir žuvų taukai – vienos svarbiausių medžiagų mūsų imunitetui

Vilnius
Reporteris Brigita Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Orams sparčiai šąlant daug pirkėjų dėmesio sulaukia įvairūs vitaminai imunitetui. Jie gali padėti palaikyti stiprų imunitetą, apsisaugoti nuo virusinių infekcijų ir kt. Kaip puikiai imuninę sistemą puoselėjančios medžiagos nuo seno žinomi vitaminas D ir žuvų taukai.

Vitaminas D: ką apie jį svarbu žinoti?

Vitaminas D – riebaluose tirpi medžiaga, padedanti organizmui pasisavinti kalcį, užtikrinanti kalcio ir fosforo apykaitą, o kartu – ir normalią kaulų bei dantų būklę. Taip pat šis vitaminas svarbus imuninei sistemai. Naujausios studijos rodo, kad pacientai, kurių organizme vitamino D kiekis buvo pakankamas, rečiau sirgo sunkia COVID-19 forma.

Kokie organizmo signalai padeda identifikuoti vitamino D trūkumą?

Jei trūksta vitamino D, jaučiame nuovargį, kamuoja nuotaikų kaita, gali išsivystyti depresija, skauda kaulus, raumenis, gali pasireikšti raumenų mėšlungis.

Šio vitamino stygius sukelia vieną dažniausių vyresnio amžiaus žmonių ligų – osteoporozę. Taip pat visiems vaikams iki 2 m. rachito profilaktikai skiriama vitamino D. Tai tik įrodo jo svarbą įvairaus amžiaus žmonėms.

 Vitamino D trūkumas siejamas su didesne rizika susirgti onkologinėmis, autoimuninėmis ligomis, diabetu, didėja ir širdies nepakankamo bei su juo susijusių infarkto bei insulto rizika.

Greitai ir efektyviai nustatyti, ar organizme vitamino D koncentracija yra pakankama, padės specifinis kraujo tyrimas.

Vitamino D šaltiniai

Vitamino D atsargas galima papildyti trimis būdais:

  1. deginantis saulėje – šio vitamino šaltinis yra ultravioletiniai spinduliai;

  2. valgant tam tikrus maisto produktus – riebią žuvį, kepenėles, kiaušinių trynius, grūdų gaminius;

  3. vartojant maisto papildus.

Didžioji dalis vitamino D pagaminama odą veikiant saulės spinduliams. Veikiant ultravioletinei B spinduliuotei pats organizmas susintetina net iki 85 proc. reikiamo vitamino D kiekio. Tačiau norint sukaupti reikiamą vitamino D rezervą saulėkaitoje reikia praleisti net 1000–1500 valandų per metus. Be to, ilgesnis buvimas saulėje gali būti žalingas kitais aspektais (pavyzdžiui, dėl odos ligų rizikos).

Su maistu gauname tik apie 15 proc. vitamino D, todėl optimalus pasirinkimas visus metus – maisto papildai. Priklausomai nuo amžiaus, per parą saugu suvartoti nuo 800 iki 4000 TV vitamino D. Palaikomosios dozės nenustačius vitamino D trūkumo – 800–1600 TV per parą. Beje, įdomu tai, kad sukurta vitamino D papildų, kuriuos galima vartoti tik 1 kartą per savaitę arba per mėnesį, o efektas – toks pats, kaip ir papildus vartojant kasdien.

Žuvų taukai – ir imunitetui stiprinti

Žuvų taukai – vieni plačiausiai naudojamų papildų imunitetui stiprinti. Omega 3 riebalų rūgštys, esančios žuvų taukuose, laikomos nepakeičiamomis: organizmas pats jų nepasigamina, todėl jų privalome gauti su maistu.

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad omega 3 rūgštys palaiko imunitetą – stimuliuoja B leukocitų veikimą. Be to, omega 3 riebalų rūgštys įeina į ląstelių membranų sudėtį ir gali reguliuoti imuninių ląstelių aktyvaciją.

Taip pat nustatyta, kad omega 3 slopina uždegimą ir didina organizmo atsparumą įvairioms ligoms bei infekcijoms.

Tyrimų duomenimis, net 2 iš 3 lietuvių valgo nepakankamai žuvies, todėl jiems rekomenduojama vartoti žuvų taukų papildus. Omega 3 riebalų rūgščių sudėtyje yra eikozapentaeno (EPR) ir dokozaheksaeno (DHR) rūgščių, kurios yra ypač svarbios siekiant:

  • palaikyti normalią širdies veiklą, sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką;

  • pagerinti smegenų veiklą;

  • išsaugoti normalų regėjimą;

  • pagerinti nuotaiką;

  • užtikrinti psichologinę funkciją;

  • sumažinti aktyvumo ir dėmesio sutrikimo simptomus;

  • palaikyti imuninę sistemą;

  • užtikrinti sveiką kūdikių nervų sistemos vystymąsi, išvengti regėjimo sutrikimų, sulėtėjusios raidos, sumažinti autoimuninių ligų riziką.

Per parą rekomenduojama suvartoti bent 250 mg EPR ir DHR.

Vitaminas D ir žuvų taukai – ne vienintelės medžiagos, svarbios imunitetui. Mūsų imuninei sistemai naudingi vitaminai A, B6, B12, C, mikroelementai varis, geležis (taip pat ir folatai), selenas bei cinkas.

Remiamaas turinys