Angle down Atgal

Vištiena kitaip – patiekalai įvairiausiam skoniui

Vištiena – ypač dažna ant lietuvių stalo. Ją mėgsta daugelis. Iš vištienos galima paruošti daugybę įvairiausių patiekalų. Tai patvirtins ir TV3 kulinarinės laidos „La Maistas“ šefai. Jie pagamins tris visiškai skirtingus, bet labai gardžius patiekalus.

Nuolatinis laidos „La maistas“ šefas Vylius Blauzdavičiaus – daugeliui puikiai pažįstamas grilio karalius. „La maistas“ laidose jis laužo stereotipus, kad grilius skirtas tik mėsai. Vylius jau ne kartą parodė, kad grilius puikiai tinka ir daržovėms, troškiniams bei įvairiausiems kepiniams ruošti. Jo kolega irgi šeimininkaujantis kiekvienoje laidoje – istorinės virtuvės žinovas, profesionalus virtuvės šefas, kurio patiekalai glosto ne tik pilvą, bet ir akį – Tomas Rimydis. Prie šių šaunių kulinarų šiandien prisijungs Ieva Laukytė-Gaulė, gydytoja dietologė. Ji ne tik gamina, bet itin domisi sveika, subalansuota mityba, apie tai skaito paskaitas ir šviečia kitus.

Ieva gamins trintą moliūgų sriubą su vištiena, Tomas paruoš improvizaciją balandėlių tematika, o Vylius keps viščiuką „Tabaka“ su bulvių ir moliūgų koše.

„Man viščiukas „Tabaka“ primena vaikystę. Palangoje Basanavičiaus gatvėj buvo vienintelė vieta, kur mama mane vesdavosi jo valgyti“, – prisiminimais pasidalino Vylius.

Ruošdamas viščiuką Vylius nesilaiko jokios griežtos receptūros ir pataria visiems gaminantiems labiau atsipalaiduoti ir nebijoti eksperimentuoti.

„Dėl prieskonių – ką norim tą dedam. Tai yra kiekvieno skonio reikalas. Viščiuką galima skaninti tik druska ir pipirais. Galima dėt kalendrą, česnakus – bet ką, ką mėgstat ar sugalvojat. Aš, pavyzdžiui, mėgstu dėt citrinos sulčių“, – sakė Vylius.

V. Blauzdavičius rekomenduoja viščiuką kepant orkaitėje neužstatyti labai aukštos temperatūros, geriau kepti 150 laipsnių temperatūroje, be ilgiau – valandą ar pusantros, tuomet mėsa būna sultingesnė, nesudžius.

Tuo tarpu Tomas Rimydis, gamins labai įdomų patiekalą – panašų į balandėlius, bet iš kitokių ingredientų. Vietoj kopūstų lapų naudos mongoldus, o įdarui naudos ne kiaulienos faršą, kaip įprasta, bet plėšytą vištos šlaunelių mėsą su slyvomis ir lazdyno riešutais. Garnyrui patieks grikių, sorų, perlinių kruopų ir morkų kruopainį.

Laidos viešnia Ieva, gamindama savo patiekalą negailėjo patarimų žiūrovams apie tai, ko, kiek ir kaip valgyti.

„Pusryčius reikėtų pavalgyti per dvi valandas nuo atsibudimo, nebūtina pusryčiaut iškart vos išlipus iš lovos. Jei nėra apetitio, papusryčiauti galima ir nuvažiavus į darbą. Tuomet po 2,5-4,5 valandos turėtų būti kitas valgymas – užkandis ar pietūs. Svarbu išlaikyti tuos tarpus, kad neužkandžiautume visą laiką ir nepraleistume valgymų. Nes praleidus valgymą, peralkstama ir tuomet kyla grėsmė suvalgyt gerokai daugiau nei reikia“, – sakė Ieva.

Ji sugriovė ir kitą vis dar gajų mitą, kad po 18 val. nebegalima valgyti: „Jei einama miegot 21 val. tai taip, 18 valandą turėtų būti paskutinis valgymas, bet jei miegot einate 23 ar 24 val. tai tarpas bus per ilgas, tokiu atveju užkąsti galima ir devintą valandą vakaro“, – patarė dietologė.

Dar daugiau dietologės bei kulinarų patarimų ir gardžiausių receptų – laidoje „La maistas“ – sekmadienį 9 val. per TV3!

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite