Angle down Atgal

Va­sa­riš­ka gai­va ant sta­lo: šalts­riu­bių re­cep­tai

Šil­tą­jį se­zo­ną, ko ge­ro, nie­kas taip ge­rai neat­vė­si­na kaip du­buo šal­tos, gai­vi­nan­čios sriu­bos. Ta­čiau vi­sai ne­bū­ti­na kas­dien mė­gau­tis vis tuo pa­čiu šal­ti­barš­čių sko­niu. Jo­lan­ta Sa­bai­tie­nė, vai­sių ir dar­žo­vių eks­per­tė, kvie­čia at­ras­ti vis nau­ją šaltsriu­bės re­cep­tą.

Įvairios tautos gamina savaip

Įvairios šaltosios sriubos pradėtos gaminti prieš kelis tūkstančius metų. Mūsų ir slavų kraštuose paplitusi šaltsriubė su burokėliais ir kefyru ne vieną užsienietį stebina savo gražia rožine spalva bei kelia abejonių, kaip įmanoma tokią spalvą išgauti natūraliu būdu.

Pietų šalyse gaminamos šaltosios sriubos su pomidorais, įvairiomis kitomis daržovėmis bei vaisiais. Ispanai garsėja tradicine „gazpacho“ – šalta pomidorų sriuba. Prancūzai gamina „vichyssoise“ – bulvių ir porų šaltsriubę, o bulgarai mėgaujasi netradiciniu deriniu „tarator“ – šalta agurkų sriuba su graikiniais riešutais. Ne ką mažiau netikėto skonio ypatybėmis pasižymi ir tailandietiška žirnių šaltsriubė su kokosų pienu.

Šaltsriubės – vitaminų šaltinis

Šaltosios sriubos ne tik gaivina ir malšina alkį, jose taip pat gausu įvairių vitaminų ir mikroelementų. „Agurkuose, krapuose, svogūnų laiškuose slypi vitaminai A, C, K, taip pat mineralinės medžiagos, tokios kaip geležis, molibdenas, manganas. Kefyras ir burokėliai – taip pat puikūs vitaminų ir naudingųjų medžiagų šaltiniai“, – sako J. Sabaitienė.

Sriuboje naudodami vis kitus ingredientus, galime dar labiau praturtinti savo kasdienę mitybą. Gamindami sriubą su rūgštynėmis, gausime C, K, E ir B grupės vitaminų, taip pat beta karoteno, magnio, kalcio, fosforo bei geležies. Pasirinkę avokadų šaltsriubę, organizmą aprūpinsime omega-3 bei omega-6 riebalų rūgštimis, C, B grupės vitaminais, mineralinėmis medžiagomis: variu, kaliu, magniu.

O tam, kad nepritrūktų idėjų vis naujo skonio vasariškoms sriuboms, ekspertė dalijasi keliais receptais.

Avokadų ir agurkų šaltsriubė

Jums reikės:

  • 3 avokadų
  • 1 ilgavaisio agurko
  • 1 nedidelio svogūno
  • 0,5 citrinos sulčių
  • 400 ml paprasto jogurto
  • 800 ml šaldyto daržovių sultinio
  • Žiupsnelio druskos
  • Ridikėlių, mėtos lapelių ir svogūnų laiškų papuošimui

Paruošimas:

Visus ingredientus susmulkinkite trintuve, supilkite citrinos sultis, jogurtą bei daržovių sultinį. Viską gerai išmaišykite, kad sriuba taptų tolygiai kreminio tirštumo. Patiekdami sriubą, ją papuoškite ridikėlių griežinėliais, mėtų lapeliais ir smulkintais svogūnų laiškais.

Rūgštynių ir ridikėlių šaltsriubė

Jums reikės:

  • 2 l riebaus kefyro
  • 1 ilgavaisio agurko
  • 2 saujų šviežių rūgštynių
  • 10–20 ridikėlių
  • Kuokštelio krapų
  • Ryšulėlio svogūnų laiškų
  • Žiupsnelio druskos, pipirų
  • 2 kiaušinių

Paruošimas:

Supjaustykite agurkus bei po karštu vandeniu nuplikytas rūgštynes. Supjaustykite ridikėlius, krapus bei svogūnų laiškus. Viską pagardinkite druska ir pipirais, supilkite gerai atvėsintą kefyrą bei gerai išmaišykite. Į dubenėlį įdėkite ketvirtį kietai virto kiaušinio, papuoškite krapais. Valgyti sriubą galima vieną arba su virtomis bulvėmis.

Parengta pagal pranešimą spaudai

 

comment Skaitytojų komentarai (0)

Rekomenduojamas video turinys


Taip pat skaitykite