">  

">  

">  

">
REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Veidai2021 m. Kovo 20 d. 21:30

Valgomų puokščių kūrėja svajoja dovanoti puokštę Joniškio krašto nuotakai

Šiauliai

I. Stalnionienės rankose gimsta nepaprasto grožio valgomos puokštės. Nuotr. iš I. Stalnionienės asmeninio albumo.

Erika ŠivickaitėŠaltinis: Etaplius.lt


168933

Ar ilgai pavyktų rankose išlaikyti keletą kilogramų sveriančią puokštę? Būtent tiek kartais sveria kompozicija, kurioje dominuoja ne gėlės, o vaisių ar daržovių deriniai. Netikėtai verslu tapęs pomėgis jau beveik metus į netikėčiausių kūrybinių sprendimų paieškas privertė pasinerti originalias valgomas puokštes kuriančią joniškietę Indrę Stalnionienę.

 


Foto galerija:

puokste1.jpg
puokste3.jpg
puokste5.jpg
puokste6.jpg
puokste7.jpg
puokste8.jpg
puokste10.jpg
puokste11.jpg
puokste12.jpg
puokste13.jpg

Viskas prasidėjo nuo kalėdinių žaisliukų

Prieš metus, artėjant gražiausioms žiemos šventėms, Indrės ir Lauryno Stalnionių dukra Lina panoro prekiauti Joniškio istorijos ir kultūros muziejaus organizuotame kalėdiniame prekymetyje. Mama Indrė turėjo sugalvoti, kuo reikės prekiauti. Ilgai nesvarstydamos, šeimos moterys sėdo ir ėmė gaminti kalėdinei eglutei papuošti skirtus žaisliukus. Renginio metu prekyba buvo sėkminga. Kalėdos ėjo ir praėjo, o noras kurti niekur nedingo. Šiaulių universitete fizikos ir gamtos mokslus baigusi, ilgą laiką turizmo srityje dirbusi, o vėliau Joniškio mieste kartu su vyru Laurynu kūrusi elektros tinklų ir statinių inžinerinių sistemų projektavimo verslą, I. Stalnionienė vieną rytą suprato, kad į jos kasdienybę įsisuko rutina, norėjosi kažką keisti, užsiimti estetinį grožį kuriančia veikla. Pašnekovė svarsto, kažin, ar nebūtų tuo vieninteliu prekymečiu jos ir dukros Linos kūryba pasibaigusi, jei ne vyras Laurynas, kuris moterį paskatino nebijoti ir imtis kūrybinės veiklos. ,,Pagalvojau, kodėl gi nepabandžius“, - atvirauja Indrė. Nuvilnijus didžiųjų metų švenčių šurmuliui kalėdinių žaisliukų gaminti nebebuvo poreikio. Tad, ji ėmėsi kurti valgomų puokščių kompozicijas. Pirmosios, kaip pati prisipažįsta, buvo kurtos kolegoms vyrams jų gimtadienių progomis. Puokščių turinį sudarė dešros, čili pipirai, sūris, kiti maisto produktai. Tokias kompozicijas pašnekovė vadina ,,vyriškomis“. ,,Moteriškose“ puokštėse dominuoja vaisiai, saldainiai, uogos. Kompozicijų nuotraukas moteris publikavo socialiniame tinklapyje ir sulaukė nemažai teigiamų įvertinimų. Vėliau atsirado prašymų įvairioms progoms sukurti valgomas puokštes. Taip pomėgis virto verslu.

Kūryboje – didelis dėmesys spalvoms ir asmenybei

Valgomų puokščių kūrėjai idėjas padiktuoja spalvos. ,,Pirmiausia pagalvoju, kokias spalvas kompozicijoje galėčiau suderinti tarpusavyje, apmąstau, kokius šviežiausios produktus galėčiau rasti prekybos centruose“, - mintimis apie valgomų puokščių kūrimą dalijasi Indrė. Žinoma, neretai savo norus išsako ir žmonės, kurie paprašo sukurti puokštę, tačiau yra nemažai ir tokių užsakovų, kurie pasitiki I. Stalnionienės fantazijos vaizdiniais ir leidžia moteriai juos įgyvendinti. ,,Vieni, pavyzdžiui, įvardija keletą produktų, kurie būtinai turi būti puokštėje, o kitiems pastarasis aspektas yra visiškai nesvarbus. ,,Kiekvienas turi numatytą biudžetą puokštei. Tai ir apibrėžia daromos kompozicijos sudėtį, dydį“, - sako moteris.  Kurdama valgomą kompoziciją, Indrė visada klausia savo klientų, kam ji bus dovanojama – moteriai ar vyrui, kokio amžiaus, charakterio savybių ir panašiai. Jei žmogus išraiškingas, joniškietė naudoja ryškių spalvų detales, jei asmuo kruopštus – į puokštę stengiasi įdėti smulkių produktų. Kiekviena I. Stalnionienės kuriama kompozicija yra individualizuojama. Pašnekovės teigimu, negalima sukurti dviejų vienodų puokščių arba dviejų vienodų suvenyrų. Jie daugiau ar mažiau kažkuo skirsis vienas nuo kito.

Norėtų sukurti valgomą puokštę nuotakai

Paklausta apie tai, kokioms progoms įprasminti dažniausiai pasirenkamos tokios netradicinės puokštės, Indrė teigia, kad švenčių spektras yra itin įvairiapusis – nuo gimtadienių iki sveikinimų vadovams. Valgomos puokštės dovanojamos moterims, vyrams, vaikams. ,,Pasirinkimai būna taip pat įvairūs. Vieni nori, kad puokštė, skirta vaikai būtų pagaminta ne tik iš jo mėgiamų saldumynų, bet ir turėtų mylimo personažo, kaip pavyzdžiui, vienaragio formą. Kiti pageidauja, kad puokštėje dominuotų vaisiai, iš kurių, kaip sako valgomų puokščių kūrėja, kurti kompozicijas yra ypač sudėtinga. Pasidomėjus, ar Joniškio krašto nuotakos įprastas tradicines gėlių puokštes keičia į valgomas, I. Stalnionienė teigia, kad Lietuvoje vis dažniau nuotakos renkasi valgomas puokštes, tačiau jai dar neteko nei vienai Joniškio krašto nuotakai sukurti tokios kompozicijos. ,,Tikrai norėčiau sukurti valgomą puokštę nuotakai. Žinoma, joje tikrai nedominuotų pomidorai ar agurkai. Tai būtų nemenkas iššūkis tiek man, tiek pačiai užsakovei, tačiau žinau, kad rezultatu patenkintos būtume abi“, - šypsosi moteris.

Grožis, kurį reikia suvalgyti nedelsiant

Paklausta apie kuriamų kompozicijų ,,ilgaamžiškumą“, valgomų puokščių kūrėja teigia, kad jos realizuojamos idėjos yra kuriamos iš greitai vysti linkusių natūralių produktų, pavyzdžiui, daržovių, vaisių, uogų, išskyrus saldainius ar vytintas dešras, sūrį. Joniškietė įsitikinusi, kad nepriekaištingos valgomos puokštės vaizdas gali džiuginti vieną dieną. ,,Sukomponuotų produktų ilgai laikyti nerekomenduoju, geriau naudoti juos iš karto. Jei žmogus nori kažką suvalgyti, patariu tai padaryti tą pačią dieną, o jei norima tiesiog pasigrožėti kūriniu, galima jį laikyti ne ilgiau nei 24 valandas. Tai – trumpas grožis“, - šypteli pašnekovė. Visai kas kita su saldumynais. Iš jų sukurta kompozicija galima grožėtis kur kas ilgiau nei puokšte, sukurta iš šviežių vaisių, daržovių ar uogų.

Iššūkiai – neišvengiami

Neretai kuriant valgomas puokštes tenka susidurti ir su iššūkiais. Indrė prisimena užsakymą, kuomet reikėjo sukomponuoti itin didelę puokštę iš nepjaustytų mėsos ir sūrio produktų. Pašnekovė prisimena, kad tuo metu į miesto parduotuves važiavo net 3 kartus, kad rastų maisto produktus, skirtus kompozicijai sukurti. Sukurta valgoma puokštė svėrė daugiau nei 10 kilogramų.

Nors joniškietė yra lankiusi nemažai individualių ir grupinių kursų, skirtų kelti kvalifikacijai kuriant nestandartines kompozicijas, tačiau kartas nuo karto jai tenka susidurti su gana neįprastais iššūkiais. ,,Kurdama puokštę, turiu viziją, žinau techniką, tačiau gautas rezultatas kartais man nepatinka. Tada tenka viską išardyti ir dėti iš naujo. Man labai svarbus rezultatas ir jei jis manęs netenkina, tokios puokštės atiduoti klientui negaliu“, - atvirauja pašnekovė.

Paklausta, kiek laiko užtrunka sukurti valgomą puokštę, I. Stalnionienė sako, jog vidutiniškai nuo pusantros iki 3 valandų, neskaitant maisto produktų paieškos. Jei kuriamos didesnės puokštės arba vaisių kompozicijos, kūrybinis procesas užtrunka ir iki 5 valandų. Visas šis darbas reikalauja didelės kantrybės ir kruopštumo.

I. Stalnionienės sukurtų ir dar daug kam neįprastų valgomų puokščių, kalėdinių eglutės žaisliukų ir suvenyrų nuotraukų galima pamatyti socialiniame puslapyje facebook, paskyroje ,,Mudviabidvi“. Šį puslapį moteris sukūrė tam, kad viešinti savo pomėgį, kuris vėliau tapo sėkmingu verslu. ,,Kai kažką kuri, pirmiausia privalai pagalvoti ne apie realizuotos idėjos formą, spalvą, kainą, o apie tai, kokią emociją padovanosi žmogui. Rankų darbo gaminiai yra materializuota emocija, kuri pirmiausia turi patikti pačiam kūrėjui. Jei patinka kūrėjui, patiks ir tam, kuriam ji bus dovanojama“, - sako joniškietė.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA