Angle down Atgal

„Valgau be sąžinės graužimo“ autorė: geras patiekalas prasideda nuo pagarbos produktams

Populiaraus socialinių tinklų mitybos dienoraščio ir kulinarinės knygos autorė Esta Galgatavičiūtė niekada nesureikšmino jokių įmantrių ingredientų – jai tobulas gali būti ir paprastas sumuštinis su duona, varškės sūriu, agurku ir medumi. Ypač, jei šie – gaminti jos pačios rankomis, o agurko skonis primena vaikystės vasaras, praleistas pas močiutę kaime.

Valgyti nejaučiant kaltės

Jau pats virtualaus mitybos dienoraščio pavadinimas „Valgau be sąžinės graužimo“ išduoda, kad autorė nėra drastiškų dietų šalininkė. Sveikas protas virtuvėje ir kompromisai lėkštėje jai yra daug svarbiau už liesą kūną ir savęs baudimą, atsisakant bent kiek riebesnio maisto ar saldumynų. Todėl ir savo sekėjams moteris siūlo nesivaikyti drastiškų priemonių, o pamažu keisti mitybos įpročius – ieškoti sveikesnių alternatyvų ir pasiekti taiką su savimi, kad net ir „draudžiamą“ maistą galėtum valgyti be sąžinės graužimo. „Tai tarsi šūkis, kurį mintyse sakau pati sau kaskart, kai vėl atsiduriu prie lėkštės“, – atvirauja moteris.

Didžiausias įkvėpimas – maisto istorijos

Esta sako, kad gaminti ją labiausiai įkvepia su maistu susijusios istorijos: „Praėjusių atostogų prisiminimai gali įkvėpti pasigaminti kažką, ką tuo metu valgėm. Maistas man taip pat sukelia labai daug vaikystės prisiminimų arba asocijuojasi su konkrečiais žmonėmis, todėl jie dažnai irgi yra mano įkvėpimo šaltinis.“ Ne mažiau puikių idėjų moteris pasisemia ir iš knygų, kulinarinių laidų ar žmonių socialinių tinklų.

Pasirinkimas priklauso nuo nuotaikos

Dažnai skirtingų pasaulio virtuvių patiekalus išbandanti Esta teigia, kad neturi mėgstamiausios, o pasirinkimas, ką gaminti, dažniausiai priklauso nuo nuotaikos: „Negaliu išskirti nė vienos. Nes jeigu tik pasirenku Azijos virtuvę, tuoj pat vidinis balsas sako: „O tai kaip Meksikos virtuvė?“ Vis tik moteriai artima ir tradicinė lietuviška virtuvė, nes, kaip pati sako, keista dairytis į svetimus kiemus, kai savo dorai nepažįsti. „Paskutiniu metu vis dažniau atsigręžiu į savo šaknis. Pradėjau gaminti daugiau lietuviškų patiekalų, su kuriais užaugau, – pasakoja populiaraus internetinio dienoraščio autorė. – Aš visai neseniai pirmą kartą viriau šaltieną. Džiugu, kad dar yra pirmų kartų.“

Knyga pavargusiems nuo dietų

2017 metais pasirodžiusi pirmoji autorės knyga, tokiu pačiu pavadinimu, kaip ir virtualus mitybos dienoraštis, iš karto sulaukė didžiulio pasisekimo – visi egzemplioriai buvo greitai išgraibstyti. Esta atvirauja, kad iš leidyklos „Alma littera“ atstovės gautas pasiūlymas rašyti knygą buvo kertinis momentas, kai ji suprato, kad dėl savo veiklos tapo žinoma.

Paklausta kam skirta knyga, moteris sako, kad tiems, kurie pavargo nuo dietų ir nuolatinio kaltės jausmo, atsirandančio sočiau pavalgius: „Knygoje raginu susidraugauti su maistu, nes jis ne priešas ir jo nereikia bijoti. Atvirkščiai – pakeitus požiūrį į jį, galima atrasti valgymo džiaugsmą. Taip pat tai gali būti puiki priemonė siekiant pagerinti savo sveikatą.“

Po iššūkio – daug padėkos žinučių

Tie, kurie seka Estą socialiniuose tinkluose, turbūt puikiai prisimena jos kelis mėnesius trukusį iššūkį #ApsipirkBePlastiko, kurio metu autorė stengėsi pirkti maisto produktus be plastiko. Nors tobulai padaryti visko ir nepavyko, moteris savo pasiekimus vertina teigiamai.

„Sekėsi tikrai neblogai, net ir įvertinus tą faktą, kad apsipirkti 100 proc. be plastiko man nepavyko. Bet savo sėkmę įžvelgiu kitur – man pavyko į vandens paviršių iškelti tokias problemas kaip ekologinis gėdinimas (angl. eco-shaming) ir ekologinė kaltė (angl. eco-guilt), – pasakoja Esta, – su jomis susidūriau tiek aš, tiek kiti, tvaresnių pasirinkimų pradėję ieškoti žmonės.“ Visgi, moteris neslepia, kad tai buvo labai įdomi patirtis, kuri padėjo suformuoti naują įprotį – apsipirkti be plastiko ji stengiasi net ir iššūkiui pasibaigus.

Maistas nėra tik energijos šaltinis

Nors maistas yra pagrindinis mūsų energijos šaltinis, Esta tvirtai įsitikinusi, kad jis – kur kas daugiau. „Mėgstu valgyti. Man labai daug laimės ir jausmų sukelia maistas, todėl jis nėra tik energijos šaltinis, – sako autorė, – pusryčiams dievinu kiaušinius, o visa kita – pagal nuotaiką ir poreikius. Svarbiausia, kad prie kiekvieno patiekalo būtų daug daržovių.“

Paprašyta pasidalinti pirmu į galvą atėjusiu patiekalo receptu, Esta sako, kad atsakydama į prieš tai buvusį klausimą kaip tik prisiminė šaltibarščius. „O argi reikalingas jų receptas?“, – šypsodamasi pokalbį užbaigia daugiau nei 118 tūkst. sekėjų būrį surinkusio virtualaus dienoraščio autorė.

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite