Valentino dienos gudrybės: patarė, kaip skaniai nustebinti mylimą žmogų

Vilnius
Irma Bagūnė Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Jei jau pasiduodame vakarietiškoms tradicijoms ir nepraleidžiame progos kartu su savo antrąja puse paminėti šv. Valentino dieną, tai kodėl gi nepatikėjus ir įvairiais prietarais, padėsiančiais tądien sutikti ypatingai? Sakoma, jog be stebuklingų burtų atrakinti mylimojo širdį gali padėti ir tam tikras maistas. Ir nors lietuviai mieliau renkasi tradicinius sprendimus, į valgiaraštį meilės dieną rekomenduojama įtraukti natūralių aistros dirgiklių – afrodiziakų. Tad ką verta įsidėmėti, jog šventinė vakarienė būtų ne tik skani, bet ir daug žadanti?

Meilės dieną paminėkite saldžiai

Nors Valentino diena tradiciškai visame pasaulyje minima tik rytoj, vasario 14-ąją, raudonos spalvos ar širdelės formų atributai pro pirkėjų akys nepraslysta dar likus savaitei iki jos. Pasak prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės, siekiant palengvinti galvosūkį pirkėjams, kuo nustebinti mylimą žmogų, kasmet šiai progai suformuojamas ir specialus asortimentas. Jame puikuojasi įvairūs suvenyrai, skintos gėlės ir, žinoma, maistas.

Tiesa, pašnekovė teigia, kad nors meilė maistui – nepavaldi jokioms progoms, tačiau artėjant meilės dienai kai kurie gaminiai sulaukia gerokai daugiau pirkėjų dėmesio nei įprastai.

„Maisto produktų asortimente šią dieną vienareikšmiškai lyderiauja saldūs konditerijos gaminiai. Pavyzdžiui, lyginant su įprastu savaitgaliu, kuomet ir taip ūgteli konditerinių kepinių paklausa, prieš ir per meilės dieną tortų bei tartalečių parduodama net 80 proc. daugiau. Antroje vietoje – įvairūs pyragai ir pyragaičiai, kurių nuperkama perpus daugiau“, – tendencijas komentuoja B. Čaikauskaitė.

Tiesa, pasiruošimas ir planavimas meilės dienai, atsižvelgiant į įsimylėjusius smaližius, vyksta dar iki šventės. Pasak IKI kepyklų vadovės Nijolios Juchnevič, Valentino dienai būdinga simbolika vis dažniau įkvepia ieškoti netikėtų sprendimų konditerijoje.

„Šiemet pirkėjus ketiname nustebinti – kai kurie įprasti tortai įgaus širdelės formą. Taip pat ruošiame ir ypatingąjį Valentino tortą, kuris bus ryškiai raudonos spalvos. Matydami pirkėjų pomėgį braškėms, asortimentą papildysime specialiai meilės dienos proga konditerių ruoštomis braškėmis šokolade. Sakoma, jog šie abu produktai turi ypatingą poveikį, išskiria laimės hormonus“, – intriguoja N. Juchnevič.

Kuklieji lietuviai afrodiziakų prisijaukinti neskuba

Teigiama, jog kai kurie maisto produktai be savo skoninių savybių turi ir kitų pranašumų. Pavyzdžiui, veikia kaip afrodiziakai ir sužadina romantiškus jausmus. Prie tokių produktų galima priskirti figas, avokadus, šparagus, bananus, aitriąsias paprikas, braškes bei jūrų gėrybes.

Deja, B. Čaikauskaitės teigimu, lietuviai šių produktų gausiai įtraukti į Valentino dienos meniu dar neskuba. „Vadinamiesiems afrodiziakams per Valentino dieną skiriamas toks pats dėmesys kaip įprastai. Matyt, mūsų pirkėjai kol kas nelaiko šių produktų kaip tinkamų tokiai progai. Galioja tik viena išimtis – braškės tądien yra šluojamos. Matyt, žmonės yra išsiilgę jų saldaus ir ryškaus skonio, todėl šią dieną įprastai parduodami dvigubai didesni braškių kiekiai, kurie lenkia net metinį pardavimų vidurkį“.

Nuo braškių populiarumu neatsilieka ir jūrų gėrybės. IKI atstovės teigimu, pastebimai išauga austrių, midijų, jūros šukučių, krevečių – tiek šaldytų, tiek šviežių – paklausa. Be to, tądien parduodama daugiau nei įprasta lašišos.

Viliojančiai skanus karštas šokoladas – aistros pridės čili pipiriukai

Jei dar neturite idėjų, kaip šventinę dieną nustebinti savo antrąją pusę, N. Juchnevič siūlo paprastą, tačiau daug malonumų garantuojantį receptą. Juk atsispirti karštam šokoladui gali ne kiekvienas, ypač kai šalia braškės ir visai netikėtas ingredientas – čili pipiras. Sakoma, jog būtent pastarasis produktas yra puikus meilės prieskonis. Galbūt dėl to jį taip mėgsta Rytų šalys, kurios garsėja tiek aštriu maistu, tiek ugninga aistra.

Reikės:

  • ¼ puodelio tamsios kakavos;
  • 750 ml pieno;
  • 250 ml grietinėlės;
  • 100 g juodojo arba pieniško šokolado;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės;
  • žiupsnelio druskos;
  • 1 vid. dydžio čili pipiro (gali būti džiovintas);
  • plaktos grietinėlės papuošimui (nebūtina);
  • žiupsnelio aitriosios paprikos dribsnių;
  • šviežių braškių.

Gaminimas:

Į nedidelį puodą dėkite čili pipirą, pilkite pieną, grietinėlę ir persijotą kakavą. Viską kaitinkite ant nedidelės ugnies, nuolat maišykite, kol nebeliks kakavos gumulėlių.

Kai gėrimas užvirs, nuimkite puodą nuo ugnies ir padėkite į šalį maždaug 10 min. – tai padės atsiskleisti čili pipirų aromatui.

Po to pipirą išimkite ir puodą grąžinkite toliau kaisti ant nedidelės ugnies. Sudėkite smulkiai sulaužytą šokoladą, gėrimą nuolat maišykite, kol jis įgaus vientisą šokoladinę masę. Kai gėrimas užvirs, nuimkite puodą nuo ugnies, įberkite žiupsnelį druskos, vanilės ir viską gerai išmaišykite.

Gėrimą pilkite į puodelius, puoškite plakta grietinėle ir aitriosios paprikos dribsniais. Šalia patiekite nuplautas braškes. Karštas šokoladas sušildys, o braškės nuteiks svajingai.

Skanaus!