Trys originalūs varškės patiekalų receptai

Vilnius
Freepik.com nuotr.
Reporteris Agnė Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Neverta daug pasakoti, koks puikus maisto produktas yra varškė. Ji ne tik yra lengvai virškinama, praturtina mūsų organizmą kalciu, geležimi, baltymais ir vitaminais, bet kartu yra be galo universalus ingredientas kulinarijos pasaulyje.

O ypač mūsų krašte, juk mes, lietuviai, iš gardžios varškės sugebame pagaminti beveik viską! Neutralus jos skonis tinka tiek sūriems, tiek saldiems patiekalams. Iš varškės išmokome gaminti ne tik tradicinius mamų ir močiučių patiekalus, bet ir įmantrius užsienietiškus šedevrus. Neturite idėjų, ką skanaus pasigaminti iš varškės? Štai net trys originalūs patiekalų iš varškės receptai.

 

Varškės apkepas su moliūgais

Tobulai skaniam varškės apkepui jums reikės varškės, pieno, trupučio sviesto, cukraus, moliūgo, kiaušinių ir manų kruopų. Darbą pradėkite užpildami manų kruopas pienu, o supjaustytus moliūgo gabalėlius apibrastydami pageidaujamu kiekiu cukraus. Po pusvalandžio kiaušinių tryniuose išmaišykite likusį cukrų, sudėkite varškę, ištirpdytą sviestą bei išbrinkusius manus. Visą šią masę gerai išmaišykite ir galiausiai įpilkite standžiai išplaktus kiaušinių baltymus bei moliūgo gabalėlius ir vėl lengvai permaišykite šaukštu. Į kepimo indą, kurį reikėtų ištepti sviestu ar aliejumi, o norint galima apibarstyti ir džiūvėsiais, supilkite paruoštą masę. Apkepą kepkite iki 180º C įkaitintoje orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje. Paprastai dviems žmonėms skirta apkepo porcija iškepa per 25-30 minučių.

 

Varškės ir grikių blyneliai

Šiam patiekalui pasiruoškite varškės, stiklinę grikių miltų, 1/3 stiklinės grikių kruopų, sviesto, du kiaušinius, džiūvėsėlių, razinų, cukraus ir druskos. Grikių miltus sumaišykite su grikių kruopomis ir užplikykite verdančiu vandeniu. Šiai masei leiskite atvėsti ir išbrinkti. Tam turėtų pakakti pie 20-30 minučių. Tuo tarpu į liesą negrūdėtą varškę supilkite išlydytą sviestą, įmuškite kiaušinius, suberkite džiūvėsius, sudėkite cukrų, vandeny išbrinkusias razinas, o galiausiai sudėkite išbrinkusią grikių masę ir viską kruopščiai išmaišykite. Gerai įkaitinkite keptuvę, kepimui galite naudoti alyvuogių aliejų arba sviestą, nors tiks ir tradicinis rapsų ar saulėgrąžų aliejus. Kepkite suformuotus paplotėlius tol, kol viena pusė apskrus, tuomet apverskite ir užbaikite kepti. Jei skubate ir nemėgstate kepti keptuvėje, kepkite blynelius orkaitėje. Varškės ir grikių blynelius galima valgyti su jogurtu arba sūriu grietinės padažu.

 

Varške įdaryti lavašai

Šį užkandį paruošite vos per dvidešimt ar trisdešimt minučių, todėl jis puikiai tiks netikėtai sulaukus svečių ar tiesiog neturint laiko įmantresniems patiekalms ruošti. Apytikriai dviems sočioms porcijoms jums reikės 1-2 lavašo lapų, 500-600 gramų pakankamai drėgnos varškės, 100-200 gramų graikinių riešutų, poros šaukštų majonezo, pasirinktų žalumynų bei prieskonių, kelių skiltelių česnako. Pakankamai smulkiai sukapokite ar sutrinkite graikinius riešutus, tuomet sudėkite juos į varškę, po truputį maišydami dėkite supjaustytus žalumynus, prieskonius, druską, česnakus bei majonezą. Vis ragaukite masės skonį ir pasistenkite, kad jis būtų pakakamai intensyvus, nes jį sušvelnins lavašas. Tepkite įdarą ant lavašo lapo ir vyniokite suktinį. Paruoštą lavašą reikėtų kuriam laikui palikti pastovėti, o jei yra poreikis, vėliau galima kiek pašildyti orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje. Prie užkandžio tinka šviežūs pomidorai, paprikos ar žali agurkai.

Remiamas turinys