Angle down Atgal

Triu­kai, ku­rie pa­dės il­giau mėgau­tis švie­žio­mis uo­go­mis

Įpusė­jus va­sa­rai, mėgau­jamės šio se­zo­no gėrybė­mis – įvai­riau­sio­mis švie­žio­mis dar­žovė­mis ir uo­go­mis. Bet kar­tais nu­tin­ka taip, kad švie­žios braškės ar ši­lauogės ima ir su­gen­da, net ne­spėjus jų pa­ska­nau­ti. Kaip ga­li­ma to iš­veng­ti?

Acto ir vandens tirpalas

Paprastas baltojo acto ir vandens tirpalas naikina bakterijas ir pelėsių sporas, o tai padeda uogoms ilgiau išlikti šviežioms.

Toks metodas gali padėti prailginti uogų šviežumą keliomis dienomis, o kartais net ir savaitėmis. Actas pašalina bet kokį pelėsį ir bakterijas, todėl galėsite mėgautis šviežiomis uogomis, nesibaimindami, kad jos greitai suges.

Kaip reikia paruošti acto ir vandens tirpalą?

  1. Dideliame dubenyje pasidarykite praskiesto acto vonią, kurioje plausite uogas. Sumaišykite 1 puodelį acto su 3 puodeliais drungno vandens.
  2. Tirpale nuplovę uogas, nusausinkite jas kiaurasamtyje ir nuplaukite po vėsiu tekančiu vandeniu. Tai garantuos, kad vėliau nejausite jokių acto pėdsakų.
  3. Būtina uogas kuo kruopščiau nusausinti. Tam galite naudoti salotų džiovyklę arba tiesiog paskleisti uogas ant popierinio rankšluosčio. Svarbu, kad jos visiškai išdžiūtų.
  4. Išdžiūvusias uogas sudėkite į sandarų indą, išklotą popieriniais rankšluosčiais. Jo dangtį palikite šiek tiek pravirą, kad pasišalintų perteklinė drėgmė.

V_sot nuotr.
V_sot nuotr.

Alternatyvūs metodai

Galima išbandyti kitą, alternatyvų būdą, kuris padės išnaikinti bakterijas ir pelėsių sporas – tai greita karšto vandens vonia. Maždaug 30 sek. panardinkite uogas į 50–60 laipsnių vandenį. Tuomet gerai išdžiovinkite ir laikykite taip pat, kaip po plovimo acto tirpalu.

Pati paprasčiausia taisyklė – neplauti uogų, kol neketinate jų valgyti. Sezoninės uogos yra linkusios greitai pelyti, tad jų saugojimas nuo drėgmės gali prailginti galiojimo laiką.

Įsigijus maišelį uogų, būtinai peržiūrėkite, ar ant nė vienos iš jų nėra pelėsio. Jeigu randate, pažeistas uogas būtinai pašalinkite arba nupjaukite sugedusią dalį.

Paskutinė taisyklė – perdėkite uogas į kuo didesnį indą, išklotą popieriniu rankšluosčiu, uždenkite dangčiu ir padėkite į šaldytuvą.

Etaplius“ informacija

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite