REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2018 m. Lapkričio 10 d. 20:15

TOP 5 patarimai: kuo pakeisti saldumynus?

Vilnius

Reporteris UgnėŠaltinis: Etaplius.lt


58863

Daugelis žmonių dažnai nesusimąsto, kiek daug kalorijų yra net ir mažame gabalėlyje mėgstamo deserto. Pavyzdžiui, suvalgius gabalėlį sūrio pyrago, norint sudeginti kalorijas, reikėtų daugiau nei valandą intensyviai plušėti sporto salėje. Tačiau kartais net ir žinant, kokie kaloringi yra mūsų mėgiami desertai, atsispirti norui pasmaližiauti būna labai sunku. Todėl siūlome TO5 skanius, tačiau mažai kaloringus desertus.

1. Saldainiai su datulėmis

Energetinė vertė – 127 kcal/100 g.

Įprasto šokoladinio saldainio energetinė vertė – 332 kcal/100 g.

Sumažinama- 205 kcal

Ingredientai:

55 g. prinokusio avokado

8 g. džiovintų datulių

4 g. kakavos miltelių

10 g. kokoso drožlių

Paruošimo būdas:
Vandenyje išmirkytas datules ir avokadą supjaustyti ir pertrinti elektriniu trintuvu. Iš gautos masės suformuoti rutuliukus, apibarstyti kokoso drožlėmis ir kakavos milteliais. Prieš pateikiant -saldainius atvėsinti.

2. Sausainiai su džiovintais vaisiais

Energetinė vertė – 270 kcal/100 g.

Įprasto vanilinio sausainio energetinė vertė – 432 kcal/ 100 g.

Sumažinama -162 kcal

Ingredientai:

1 stiklinės persijotų rupių miltų su kepimo milteliais
1/4 stiklinės rudojo cukraus
3 šaukštai džiovintų vaisių
1 šaukštas sukapotų imbierų
3 kiaušinių baltymai
1/3 stiklinės pieno
2 šaukštai alyvuogių aliejaus

Paruošimo būdas:

Dubenyje gerai išmaišyti miltus, cukrų, susmulkintus džiovintus vaisius ir imbierą. Į šią masę įmaišyti kiaušinių baltymus, pieną ir aliejų. Gautą masę semti šaukštu ir dėti į išteptą svietu kepimo skardą ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje apie 15 min.

3. Pyragaičiai su sezamais

Energetinė vertė – 130 kcal/ 100 g.

Įprasto varškės pyrago energetinė vertė – 245 kcal/ 100 g.

Sumažinama – 115 kcal

Ingredientai:

1 stiklinė paskrudintų sezamų

170 g. sviesto
1/2 stiklinės medaus
4 stiklinės avižinių dribsnių
1 stiklinė kokoso drožlių
1 išplaktas kiaušinis

Paruošimo būdas

Puode ištirpinti sviestą su medumi, tuomet į masę supilti avižinius dribsnius, sezamus, kokosus ir kiaušinius. Gerai išmaišytą mišinį suformuoti ir iškloti kepimo skardoje ir kepti apie 15 min., kol gražiai pagels. Atvėsinus supjaustyti ir skanauti.

4. Avižinių dribsnių batonėliai su riešutais ir spanguolėmis

Energetinė vertė – 411 kcal/100 g.

Įprasto kakavinio batonėlio energetinė vertė – 510kcal/100 g.

Sumažinama – 101 kcal

Ingredientai:

1 stiklinės avižinių arba penkių grūdų dribsnių

1/4 stiklinės ” kokoso drožlių

15 gr. sviesto

1/4 stiklinės migdolų

110 ml. agavų sirupo

1/4 stiklinės džiovintų spanguolių

1 valgomasis šaukštas vandens
Paruošimos būdas

Avižinius dribsnius, kokoso drožles, kapotus migdolus ir džiovintas spanguoles pakepinti keptuvėje, kol gražiai apskrus. Ant silpnos ugnies pakaitinti agavų sirupą, sviestą ir vandenį, kol pradės kilti burbuliukai. Į šį mišinį supilti pakepintus sausus produktus. Karštą masę paskirstyti ant kepimo popieriaus ir palaukti 10 min. kol sustings, tuomet pjaustyti batonėlius.

5. Saldainiai iš avižų

Energetinė vertė – 313 kcal/100 g.

Įprasto karamelinio saldainio energetinė vertė – 516 kcal/100 g.

Sumažinama – 203 kcal

Ingredientai:

1/2 puodelio datulių

1 puodelis pilno grūdo avižų dribsnių

1/2 puodelio razinų

2 a.š. riešutų sviesto

1 a.š. vanilės

1/2 a.š. cinamono

kokoso drožlių

Paruošimo būdas

Maišytuve gerai išmaišyti avižas su žiubsneliu druskos, tuomet supilti likusius produktus į maišytuvą, įpilti šiek tiek vandens ir smulkinti tol kol pasidarys lipni masė. Iš gautos masės suformuoti rutuliukus ir apvolioti kokoso drožlėse.

Išbandžius šiuos receptus, tikrai nesunku suprasti, jog nėra padėties, be išeities. Net ir tiems, kurie maitinasi sveikai bei vengia kaloringų desertų, galima rasti alternatyvų. Tačiau jeigu laiko gaminti pritrūksta, geriausia rinktis ne saujelę saldainių, bet džiovintų vaisių, kurie turi daug mažiau kalorijų ir padeda organizmą aprūpinti svarbiausiais mikroelementais ir vitaminais.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA