Angle down Atgal

Top 3 restoranai: baltiškos virtuvės paieškos

Bėgant metams pasaulio skoniai neišvengiamai persipina tarpusavyje. Dabar būdami vienoje šalyje galime apsilankyti daugybėje restoranų, kurie siūlo skirtingų virtuvių patiekalus iš rytų ir vakarų, tačiau kur galime paragauti vietinių valgių? Lietuviško maisto koncepcija kyla iš gilių baltiškų šaknų, kurias, panašu, pradedame iš naujo pažinti. Šalyje vienas po kito atidaromi restoranai, puoselėjantys baltiškos virtuvės tradicijas. Kurie iš jų geriausi? Apžvelkime klientų palankiausiai įvertintą restoranų trejetuką.

Nineteen18
Tai šviežias oro gūsis restoranų istorijoje. Praėjusių metų rudenį Vilniuje atvėręs duris Nineteen18 vadovaujasi tvariais maisto ruošimo principais. Beveik visi patiekalams skirti produktai yra auginami restoranui priklausančiame ūkyje, todėl Nineteen18 valgiaraštis yra glaudžiai susijęs su gamtos cikliškumu. Dėl šios priežastis restorano meniu yra sezoninis, o apsilankę svečiai lieka nustebinti modernia lietuviškų gėrybių interpretacija. Nineteen18 tyrinėja mūsų protėvių mitybos tradicijas ir kuria lietuviškos virtuvės identitetą.



Sweet Root
Skambus pavadinimas atskleidžia restorano filosofiją – sugrįžti prie šaknų. Noras atsigręžti į praeitį gali pasirodyti kiek nostalgiškas, tačiau taip anaiptol nėra. Paprasti ingredientai, primenantys vaikystės skonį, pasakoja Lietuvos istoriją ir nukelia į laikus, kai maisto ruošimas ir valgymas buvo susijęs su natūraliu dienos ir nakties ciklu. Sweet Root grįžta prie tradicijų, kuriomis didžiuojasi. Lietuviški skoniai, patiekti lėkštėje, primena, ir iš kur esame kilę. Sakoma, kad žinodami iš kur atėjome, suprantame, kur eiti toliau. To restoranas ir siekia; supažindinti savo svečius su istorija. Maždaug 50 kilometrų nuo Vilniaus Sweet Root turi savo puoselėjamą daržą, kuriame augina produktus – daržoves žoleles ir uogas. Nuosavas restorano ūkis leidžia svečiams pajusti sezoniškumą bei priartina prie Lietuvos gamtos.



Uoksas
Uoksas pasikliauja Baltijos regiono ingredientais, tačiau virtuvei nori suteikti modernią išraišką. Valgiaraštis keičiasi kartu su gamta. Dėl šios priežasties patiekalai yra lietuviškos koncepcijos – viskas ką galima nuskinti darže, sužvejoti vandenyje ir sugauti ore. Kaune įsikūręs Restoranas garsėja ne tik „Uokso“ duona, kuri (dar garuojanti) patiekiama kas rytą, bet ir konservuotomis daržovėmis, vaisiais, saugomais žiemai ir pavasariui, bei kitais patiekalais, kurie restorane yra vadinami „Dienos laimikiu“. Restorano vardas puikiai atitinka magišką jo aplinką. Medžio interjeras turi sąsajų su paukščio iškalta dreve, kuri pagal senovės pasakojimus kadaise buvo girių saugotojų prieglobstis. Dabar Uoksas saugo baltiškos virtuvės tradicijas ir skatina restoranų kultūros raidą.



Sugrįžti prie tradicijų naujai
Šalis žengia į priekį, todėl besižvalgydami atgal į baltiškas tradicijas restoranai stengiasi jas pritaikyti prie kintančio gyventojų skonio. Prasideda eksperimentai su įprastais ingredientais ir moderniais maisto ruošybos būdais bei iki tol neišbandytais komponentų deriniais. Restoranai siekia nustebinti paprastai nepaprastais skoniais, kurie, nors pažįstami, dabar pateikiami naujai. Ruošdami maistą restoranai grįžta prie baltiškų šaknų ir siekia sukurti unikalų lietuviškos virtuvės veidą.

Monika Ditkevičiūtė @meniu.lt

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite