Angle down Atgal

Tęsiasi grybų sezonas: ką turi žinoti kiekvienas grybautojas?

Ruduo – mėgstamiausias grybautojų metas, kai miškuose pilna įvairiausių grybų. Einant į miškus reikėtų žinoti ne tik grybingas vietas, bet ir dar kelias gudrybes.

Sulaukite lietaus

Atėjęs ruduo dar negarantuoja, kad bus puikus grybų derlius. Geybams reikalingiausias lietus. Jei sausa ir nėra užtektinai drėgmės, grybų gali būti labai mažai.

Kur ieškoti grybų?

Grybai gyvena parazitiškai ir minta pūvančiomis organinėmis medžiagomis. Tai reiškia, kad grybų rasite ant supuvusių šakų, lapų. Pasidairykite ir po medžiais, ties jų šaknimis.

Baravykai auga po pušimis, eglėmis ir ąžuolais, raudonviršiai – po beržais, drebulėmis, juodalksniais ir ąžuolais, lepšės – po beržais, kazlėkai ir žaliuokės – po pušimis, rudmėsės – po pušimis ir eglėmis.

Unsplash.com nuotr.
Unsplash.com nuotr.

Rinkite tik pažįstamus grybus

Grybavimas yra atsakingumo reikalaujanti veikla. Rinkite tik tuos grybus, kuriuos pažįstate ir niekada nevartokite tų, kurių nežinote.

Grybų kotus nupjaukite

Renkant grybus reikėtų atsiminti vieną gudrybę. Grybus patartina nupjauti peiliu, o ne išrauti. Taip nesunaikinsite grybienos (požeminės grybo dalies), kuri suteiks pagrindą augti kitiems grybams.

Nerinkite senų ir peraugusių grybų

Peraugę ir seni grybai nėra tinkami vartojimui. Jie gali sukelti apsinuodijimą, tad tokius grybus geriau palikti miške.

Unsplash.com nuotr.
Unsplash.com nuotr.

Naudokite pintą krepšį

Grybavimas ir pintiniai krepšiai asocijuojami kartu ne atsitiktinai. Plastikiniame maišelyje grybai greičiau fermentuojasi ir tampa sunkiau virškinami. Maišelį iškeiskite į pintinę ar krepšį.

Dalį grybų laikykite šaldytuve

Neveltui sakoma, kad apsauga gėdos nedaro, todėl yra rekomenduojama dalį vartojamų grybų laikyti šaldytuve. Jei sunegaluosite, gydytojams bus paprasčiau įvertinti, ar jūsų vartotas grybas galėjo pakenkti.

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite