REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Gamta2017 m. Rugsėjo 28 d. 10:22

Teršalų grybuose nenustatyta

Vilnius

Irma BagūnėŠaltinis: Etaplius.lt


15610

Grybai iš aplinkos sukaupia daug naudingų medžiagų. Tačiau valgomų grybų micelis yra labai svarbus ir teršalų sulaikymui viršutiniame miško dirvos sluoksnyje. Jis, kaip savotiška kempinė, gali kaupti ir teršalus bei radioaktyvius elementus. Todėl nerekomenduojama rinkti grybų šalia pramonės įmonių, miestų centrų ar prie intensyvaus eismo kelių.

Atliekant radiologinių ir kitų kenksmingų liekanų maisto produktuose kontrolę, per šių metų sausio – rugpjūčio mėnesius Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute (NMVRVI) ir NMVRVI Kauno teritoriniame skyriuje atlikti 1215 grybų mėginių tyrimai radioaktyvių medžiagų, sunkiųjų metalų ir kitų teršalų nustatymui. Daugiausia ištirta baravykų ir voveraičių mėginių radioaktyviosios taršos atžvilgiu. Grybų kilmės šalys – Rusija, Baltarusija, Ukraina. Pagal Europos Sąjungos ir Lietuvos teisės aktų reikalavimus grybuose radioaktyvaus cezio (137Cs) turi būti ne daugiau kaip 600 bekerelių kilograme (Bq/kg). Visi tyrimų rezultatai atitiko keliamus reikalavimus, padidintos radioaktyviosios taršos grybuose nenustatyta. Neatitikimų reikalavimams nenustatyta ir tirtuose grybų mėginiuose dėl sunkiųjų metalų liekanų.

2016 m. NMVRVI ir NMVRVI Kauno teritoriniame skyriuje iš viso ištirti 1785 grybų mėginiai radioaktyvių medžiagų, sunkiųjų metalų ir kitų teršalų atžvilgiu. Neatitikimų reikalavimams taip pat nebuvo nustatyta.

Rinkite tik tuos grybus, kuriuos pažįstate

Lietuvoje auga tūkstančiai grybų. Iš jų apie 400 yra valgomos rūšys, maistui vartojama apie 100-120 rūšių. Deja, tarp įvairių grybų rūšių yra ir labai nuodingų. Lietuvoje randama per 100 nuodingų grybų rūšių, iš jų 20-30 labai pavojingų žmogaus gyvybei. Specialistų teigimu, nuodingų grybų bijoti nereikia – reikia juos pažinti. Arba atvirkščiai – rinkti tik gerai pažįstamus valgomus grybus. Grybų toksiškumas visada būdingas rūšiai.

Kad grybai neprarastų kokybės

Specialistų teigimu, surinkti grybai turėtų būti išvalomi ir apdorojami greitai, pageidautina tą pačią dieną. Jei grybai nėra nedelsiant apdorojami, juos reikia laikyti atviroje talpoje šaldytuvo temperatūroje (+2 – +6 ° C). Prieš ir po grybų tvarkymo rekomenduojama nusiplauti rankas. Grybams tvarkyti reikia atskiros pjaustymo lentelės ir peilių, prieš naudojant kitiems maisto produktams juos būtina kruopščiai išplauti.
Daugumą miško grybų rekomenduojama prieš vartojant apvirti. Apvirti grybai turi būti greitai atvėsinami prieš užšaldant, jei jie nėra iškart vartojami. Šaldyti grybai labai gerai išlaiko savo savybes mažiausiai keletą mėnesių. Atšildyti grybai turi būti naudojami kuo greičiau, nes priešingu atveju jie praranda savo kokybę. Džiovintus grybus labai svarbu laikyti sausai, nes patekusi drėgmė grybus greitai sugadina.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA