REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2019 m. Liepos 23 d. 18:00

Tarptautinę dešrainių dieną pasitinkant: ar lietuviai juos mėgsta?

Vilnius

Reporteris MonikaŠaltinis: Etaplius.lt


92400

Amerikiečiai tikina, kad pasaulio dešrainių sostinė yra Čikaga, kur į bandelę „paguldytos“ keptos dešrelės patiekalą išpopuliarino imigrantai iš Vokietijos. Šiandien dešrainiai yra gaminami kone visame pasaulyje, o šią vasarą, kaip pastebi prekybininkai, dešrainis vis dažniau atsiduria ir ant lietuvių stalų.

Prekybos tinklo „Maxima“ pardavimai rodo, kad lietuviai šią vasarą yra kaip niekad pamėgę dešrainius. „Parduodame vis daugiau specialiai dešrainiams skirtų bandelių ir dešrelių, todėl galime sakyti, kad dešrainis įsitvirtina iškylautojų valgiaraščiuose. Vasaros iškyloms skirtame asortimente turime visko, ko reikia gardžiam dešrainiui pagaminti – bandelių, įvairiausių rūšių kepimui skirtų dešrelių, padažų ir kitų dešrainiams paskaninti pagardų“, – sako „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Ji atskleidžia, kad dažniausiai pirkėjai renkasi tradicines dešrainių bandeles, kurių šįmet yra nupirkta penktadaliu daugiau nei pernai. Prancūziškiems dešrainiams skirtų bandelių populiarumas šoktelėjęs dar smarkiau – apie 30 proc. yra išaugę šių bandelių pardavimai.

„Nors lietuviai gamindami dešrainius stengiasi laikytis tradicijų ir dažniau renkasi tradicines bandeles, tačiau vis dažniau ir noriau atranda kitokius jo paruošimo būdus, rinkdamiesi tiek dešrainio pagrindą – bandelę, tiek dešreles ir įvairius dešrainiams tinkamus pagardus“, – tikina V. Drulienė.

Kokios mėsos dešreles pasirinkti – skonio reikalas. „Parduotuvių lentynose kepimui skirtų dešrelių pasirinkimas yra itin platus. Be to, pirkėjai gali rinktis ir iš šviežios mėsos ar paukštienos dešrelių ar pagal senąsias kaimiškas receptūras pagamintas tradicines lietuviškas dešreles, esančias „Linkėjimai iš kaimo“ skyriuose“, – pažymi V. Drulienė.

Pačios populiariausios yra virtos dešrelės, kurių vien per pirmąjį šių metų pusmetį nupirkta daugiau nei 2 tūkst. tonų, o karštai rūkytų kepamųjų dešrelių nupirkta apie 1 mln. pakuočių.

V. Drulienė pastebi, kad šiemet itin išaugo veganams ir vegetarams tinkamų sojų dešrelių paklausa. Skaičiuojama, kad tokių dešrelių šį pusmetį nupirkta 44 proc. daugiau nei pernai.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA