Spalvotam Velykų stalui – puošnūs keksiukai

Vilnius
Andrius Tverijonas Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Šiaip keksiukai man tinka visoms progoms. Kalėdos tai ar Velykos, gimtadienis ar vakaras su draugais. Skiriasi tik jų dekoravimo subtilybės. Būtent pavasariniai keksai turi būti ryškūs, gaivūs, purūs. Kas gražiau papuoš Velykų stalą, jei ne spalvotas desertas?

Visai neseniai atradau tobulų keksiukų receptą. Purūs, minkšti, pakankamai drėgni – tokie, kokie ir turi būti. Juk nenorime vietoj keksų išsikepti batono?!

Tobuliems keksiukams reikės:

- 120 g kambario temperatūros sviesto;

- 180 g smulkaus cukraus;

- 185 g miltų;

- 1 kupino a. šaukštelio kepimo miltelių;

- 2 kiaušinių;

- 125 ml pieno;

- kelių lašelių vanilės, romo ar amareto kvapo;

- keleto šaukštų „Rududu“.

Sviestą ištrinu su cukrumi iki purios masės. Tai man pats sunkiausias ir labiausiai nelaukiamas darbas. Įmušu vieną kiaušinį, dar kartą suku iki purios masės, taip pat elgiuosi ir su antruoju kiaušiniu. Mušant po vieną kiaušinį, gausite puresnę masę, nei įmušę iš karto abu kiaušinius.

Supilu pieną bei išsijotus miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Įlašinu kelis lašelius kvapų (gali būti vanilės, amareto, romo ar migdolų).

Keksiukų formeles iškloju popieriniais krepšeliais, įkrečiu keksiukų masės (iki pusės formelės). Tuomet šaukšteliu ant viršaus dėlioju po nedidelį gabalėlį „Rududu“ masės. Kepdami keksiukai kyla ir apgobia tą masę, todėl ji lieka viduje kaip įdaras.

Paruoštus keksus dedu į įkaitintą iki 180 °C orkaitę ir kepu, kol gražiai pagelsta.

Atvėsintus keksiukus galima dekoruoti, kaip tik širdis geidžia. Jei dažnai nepavyksta glaistas, galite jį pirkti. Būna tokių miltelių, kuriuos sumaišius su pienu ir išplakus gaunama standi šokoladinė ar vanilinė masė. Galite glaistą gaminti iš cukraus pudros ar tiesiog aplieti lydytu šokoladu ir apipilti pabarstukais. Tik, naudojant šokoladą, rinkitės spalvingus pabarstukus, antraip keksiukai visai neatrodys pavasariškai.

Galite pasigaminti gaivų spalvingą kremą. Jam reikės:

- puodelio riebios šaltos grietinėlės;

- pusės puodelio miltelinio cukraus;

- kelių lašų norimos spalvos maistinių dažų.

Į dubenį supilkite grietinėlę ir šiek tiek elektriniu plaktuvu paplakite. Po truputį berkite miltelinį cukrų ir, didindami plaktuvo greitį, plakite, kol grietinėlė virs standžiomis putomis. Prieš baigiant plakti, į grietinėlę įpilkite kelis lašelius norimos spalvos maistinių dažų ir plakite toliau. Kai tik pamatysite, kad grietinėlė išsiplakė, išjunkite plaktuvą. Nereikėtų perplakti, nes bus sunku naudoti.

Lija