Ričardo Pasiliausko nuotr., "Suvalkietis"
Angle down Atgal

Soduose bręsta rudeninis derlius

Išbandymų sezoną gamta sodininkams pradėjo dar gegužės mėnesį, kuomet žydint vaisių ir kaulavaisių medžiams išmetė dosnią porciją sniego ir sugrąžino šalnas. Nušalę žiedai lėmė menkesnį rudens gėrybių derlių, o ir tą patį dabar niokoja lietus. Obuoliai ir kriaušės pūva ant medžių net nepasiekę žemės. Situacija kiek geresnė su slyvomis, tačiau ir jų sodininkai sako nuskins mažiau nei pernai. Tačiau, anot jų, vartotojai gali būti ramūs: lenkų sodininkai visada pasiruošę užpildyti lietuvių sodininkų spragas ir netektis.

Mažesnis derlius – aukštesnės kainos

Netoli Kūlokų sodininkystės ūkį kartu su tėčiu ir seserimi prižiūrinti Julija Rudvalytė skaičiuoja, kad jų sode augančios 100 žieminių obelų duos apie 40 proc. menkesnį derlių nei pernai.

– Sumažėjusį kiekį lėmė ir pavasario išdaigos, ir dabar besitęsiantys lietūs. Dar blogiau su kriaušėmis, nes jos mažiau atsparios drėgmei taigi kiek nesunaikino šalnos, tiek sunaikins rudens lietus. Dėl to, žinoma, keisis ir kainos. Pernai kilogramą obuolių pardavinėjome po 60 ct, šiemet planuojame prašyti 80 ct/kg, – sakė J. Rudvalytė.

Kaip keisis slyvų kainos, Julija sako kol kas negalinti pasakyti, tačiau skaičiuoja, kad jų derlius šiemet taip pat bus menkesnis.

– Pavasarinės šalnos labiausiai pakenkė ankstyvų veislių kaulavaisiams, nes jie tuo metu, kai snigo ir spaudė šaltis, žydėjo. Geriausiai atsilaikė ir didžiausią derlių duos vėlyvos, vengrinės, slyvos. Jų turime daugiausia, jų dažniausiai pageidauja ir pirkėjai. Taigi jų mėgėjai gali būti ramesni, – tikino Julija.

Darbymetis – ištisus metus

Ir nors derlius masiškai pūsta, jį skinti, J. Rudvalytė sako, dar ne laikas. Dauguma obuolių skirti žiemos laikymui, taigi juos skinti bus galima tik baigiantis rugsėjui ir prasidedant spaliui, vėlyvosios slyvos tinkamos naudoti bus tik po poros savaičių. Nepaisant to, darbo sodo šeimininkai turi visada: prasidedant ankstyvam pavasariui, baigiantis vėlyvam rudeniui.

– Pas mus dera ne tik obuoliai, kriaušės ir slyvos. Auginame ir šilauoges, avietes, gervuoges, serbentus, agrastus, svarainius, aktinidijas, bruknes. Prekiaujame ne tik jų vaisiais, bet ir sodinukais, taigi pavasarį prasideda darbas su jais. Daugiausia iš visų turime šilauogių, aviečių ir serbentų sodinukų. Vasarą skiname uogas ir prekiaujame turguje, pasibaigus jų sezonui prasideda darbas su rudens sezono gėrybėmis. Iš pradžių – skynimas, sandėliavimas, o žiemą – prekyba, – paaiškino Julija.

Prekiauja ir internete

Rudvalių šeimos sode užaugintų gėrybių įsigyti galima Degučių turgavietėje Marijampolėje. Čia uogas ir vaisius parduoda patys sodo šeimininkai. Anot Julijos, klientai tuomet labiau pasitiki pardavėju ir parduodamomis gėrybėmis. Tačiau toks mąstymas pamažu keičiasi. Tai įrodo sėkminga Rudvalių šeimos vykdoma prekyba internetinėje parduotuvėje.

Noriuuogu.lt – taip vadinasi prieš keletą metų pradėtas vykdyti mūsų šeimos projektas. Internetinėje erdvėje prekiaujame uogų sodinukais, siunčiame juos į įvairius Lietuvos kampelius. Klientams siūlome rinktis iš daugiau nei 60 skirtingų rūšių sodinukų. Iš pradžių vykusi vangiai, prekyba internete vis labiau įsivažiuoja. Kol vyravo nuomonė, kad kokybišką prekę galima įsigyti tik ją matant ir čiuopiant, tuo sunkiau viskas sekėsi. Tačiau dabar, kai pirkti internete tapo norma, sodinukų prekyba elektroninėje erdvėje vis labiau pasitvirtina, juk tai – labai patogu. Klientas neišėjęs iš namų gali išsirinkti jam patinkantį ir reikalinga augalą ir po poros ar trijų dienų jį jau sodinti, – kalbėjo Julija Rudvalytė.

Asortimentą nuolat atnaujina

Kad būtų dar labiau patrauklūs ir konkurencingi, Rudvaliai stengiasi nuolat atnaujinti asortimentą. Julijos teigimu, jų tikslas – apsipirkti atėjusį klientą aprūpinti visomis reikiamomis sodo gėrybėmis.

– Stengiamės išlaikyti klientą ir suteikti jam galimybę susirinkti pilną krepšelį gėrybių. Vasarą ir rudenį rinktis iš ko yra, tačiau žiemą be obuolių ir kriaušių klientui norisi pasiūlyti dar kažką. Taip pradėjome auginti populiariąsias dygliuotojo ožerškio uogos, geriau žinomas kaipgoji, tačiau jų ant krūmo – vos viena kita. Norint jų užauginti daug, reikėtų didelės plantacijos, o ir kaina jų būtų nemaža. Ieškojome alternatyvos ir, atrodo, suradome. Bandome auginti spanguoles. Nors jų auginimas šiek tiek principingas, nes reikia nuolat palaikyti drėgmę, nuskintos rudenį jos šviežios išbūti gali iki Kalėdų ir net ilgiau. Taigi, į asortimentą dabar bandome įtraukti ir jas, – sakė Julija.

Šalia uogų įsitaisė česnakai

Ir nors Rudvalių veikla orientuota į uogų bei vaisių auginimą, Julija sako, kad noras išbandyti kažką naujo bei tuo pasidalinti su klientais į jų sodą privilioja įdomių ir kuo nors ypatingų augalų. Šį kartą tokiu būdu Rudvalių žemėse įsitaisė drambliniai česnakai.

– Internete netyčia pamačiau pardavinėjant ir labai susidomėjau. Nusipirkusi keletą skiltelių pasodinau ir nustebau nuėmusi įspūdingo dydžio česnakus. Viena skiltelė atstoja galvą įprastų, o auginimas jų lygiai toks pats, kaip tradicinių. Skiriasi jie tik švelnesniu skoniu, tačiau tinka ir konservavimui, ir kadieniam naudojimui virtuvėje. Patogu tai, kad nereikia ilgia vargti juos lupant, ko negalima pasakyti apie įprastus česnakus.

Jų, kaip ir kitų Rudvalių auginamų rudens gėrybių, galima įsigyti Degučių turgavietėje. Viena tokia česnako skiltelė kainuoja nepigiai – 2,50 Eur, tačiau, anot Julijos, nusipirkę vieną skiltelę kitais metais jau turėsite nuo 7 iki 10, o dar kitais – dvigubai tiek.

comment Skaitytojų komentarai (0)

Rekomenduojamas video turinys


Taip pat skaitykite