Angle down Atgal

„Šilalės gaspadoriai“ dalyvavo žuvienės virimo čempionate Rusnėje

Šeštadienį, rugsėjo 5 d., Šilutės rajono Rusnės miestelyje vyko tradicinis tarptautinis žuvienės virimo čempionatas. Renginio organizatorius ir vyriausiasis čempionato šefas Marijus Budraitis džiaugėsi, kad šiemet renginys pritraukė daug dalyvių.

Nors šiemet „kovidas“ iš šventės dalyvių sąrašo išmetė tarptautines komandas, tačiau vien iš Lietuvos kulinarinėse varžybose dėl čempiono žiedo kovėsi 52 komandos, užsimojusios išvirti beveik 3 tonas žuvienės, iš kurių daugiau nei trisdešimt buvo ne iš Šilutės krašto.

Žuvienės virimo čempionate buvo siūloma ne tik paragauti tradicinės žuvienės, žuvienės sriubos, bet ir dalyvauti įvairiose atrakcijose. Komandos siūlė pasisverti ant senovinių svarstyklių, dalyvauti loterijoje, užmetant meškerę užrištomis akimis, demonstruoti muzikalumą, lankstumą ir išradingumą.

„Viešvilės upėtakis“, „Kilbukai“, „Dyglė“, „Dzūkų jūrų piratai“, „Statybų rykliai“, „Rusnės rykliai“, „Šilutės žuvelės“, „Auksinės žuvelės“, „Ašaka“ – tai komandų pavadinimai, kuriuos lydėjo ir skambūs šūkiai.

Visi dalyviai buvo gerai nusiteikę, papuošę kiemelius, apgalvoję aprangos detales. Šilutės pirminės sveikatos priežiūros centro komanda „Pirmukai“ atvažiavo išskirtine greituke, pirmąja įsigyta ligoninėje. Medikai siūlė ne tik skanią žuvienę, bet ir skiepus nuo koronos. Muzikali „Šilalės gaspadorių“ komanda svečius vaišino „Ungurio polka“.

Žuvienės valgytojų publika buvo tokia pat įvairiaspalvė kaip ir komandos – renginyje buvo galima pamatyti ir vietinių, ir svečių iš tolimiausių Lietuvos kampelių, taip pat politikos ryklių ir televizijos žvaigždžių.

Čempionate yra dvi kategorijos: verdama tradicinė žuvienė ir žuvies sriuba. Vertinti buvo paskirta speciali ir objektyvi vertinimo komisija, kurią sudarė buvę čempionai, kiti žinomi žmonės. Jai vadovavo viską apie žuvienę išmananti Birutė Servienė. Žinovai iš pradžių vertina kvapą, skaidrumą. Atkreipia dėmesį į žuvies gabaliukus, kurie jokiu būdu negali būti pairę – tai reiškia, kad žuvienė yra perlaikyta. Na, o tuomet vertinamas skonis. Vertinimo komisijoje, šalia čempionų, buvo ir žinoma televizijos laidų vedėja Edita Mildažytė.

Šilalės rajono savivaldybės komanda, pasivadinusi „Šilalės gaspadoriai“, jau 8-ą kartą tradiciškai dalyvavo Žuvienės virimo čempionate, žuvies sriubos virimo kategorijoje.

Šiemet Šilalės rajono savivaldybės komandą į čempionatą lydėjo Šilalės rajono savivaldybės meras Algirdas Meiženis, Administracijos direktoriaus pavaduotojas Osvaldas Šarmavičius. Komandos vadovu paskirtas mero pavaduotojas Tadas Bartkus, virėju-šefu – Šilalės kaimiškosios seniūnijos seniūnas Stasys Lidžius. Gražus būrys savivaldybės darbuotojų tapo šauniais komandos nariais. Į komandą prisijungė Šilalės rajono savivaldybės kultūros centro linksmos liaudiškos muzikos kapela „Padkava“.

Šilalės komanda vežėsi 50 litrų puodą, tad prireikė ne vienos valandos išvirti tokį kiekį sriubos. Pastangos nenuėjo veltui – sulaukta daug pagyrų iš žiūrovų. Šilalės komandai įteiktas lojalumo prizas – didžiulis ungurys.

Absoliučiam Žuvienės virimo čempionui buvo įteiktas Šilutės rajono savivaldybės mero prizas – Žuvienės virimo čempiono žiedas, o skaniausiai išvirusiam žuvies sriubą – Šilutės seniūno specialus prizas.

Čempionato rekordu šiemet tapo tai, kad žuvienę per visą istoriją virė daugiausiai moterų – 22, o čempionės žiedu pasipuošė taipogi dailiosios lyties atstovė, rusniškė Virginija Svitkinienė, stojusi prie „Rusniečio“ komandos šturvalo. Absoliutaus čempiono žiedas į Rusnę grįžo po 4 metų pertraukos, nuo šiol sala turės jau 4 žieduotus čempionus.

Žuvies sriubos kategorijos nugalėtojai: Mažeikių „Kobinys“, Lazdijų „Dzūkų jūrų piratai“, „Šilutės vandenys“.

Tradicinės žuvienės virimo nugalėtojai: Ventės „Neptūnas“, Pagėgių „Giminės žuvienė“, Šilutės „Draugų“ komanda.

Kiekviena komanda, kuri virė žuvienę, gavo ir specialų indą, į kurį arbatpinigius Rusnės salai galėjo įmesti svečiai. Surinkta iš viso 1324 eurai, kurie perduoti Rusnės bendruomenei.

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite