Šiauliuose griausmingai praūžė „Saulės žiedo“ naktis

Šiauliai
Adas Viliusis Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Rytietiški, slaviški ir Lotynų Amerikos muzikos ritmai, griausmingi būgnų garsai, paėjus tolėliau – šelnus kanklių skambesys ir lietuviškos sutartinės. Naktį iš liepos 5 d. į liepos 6 d. vaikščiodamas Šiaulių pėsčiųjų bulvaru galėjai pasijusti it pakliuvęs į tikrą tautų katilą. Vienu metu skirtingose miesto vietose skambėjo 12 tautų tradicinė muzika, vyko šokių mokymai.

Tačiau tai – ne vienintelė „Saulės žiedo“ nakties pramoga, masinusi miesto gyventojus ir jo svečius. Įvairiose miesto erdvėse taip pat veikė dailės, kino, šokių, žaidimų, sporto renginiai ir edukacinės programos.

Šachmatų simultanas su Viktorija Čmilyte-Nielsen

Šalia Didždvario gimnazijos ne vieno dėmesį patraukė nusidriekęs ilgas stalas, prie kurio vyko šachmatų simultanas su Europos moterų šachmatų čempione, didmeistre Viktorija Čmilyte-Nielsen.

Dvi valandas vienu metu Europos čempionė kovojo su 16 varžovų. Laimėti prieš V. Čimilytę-Nielsen nepavyko nei vienam simultano dalyviui, tačiau dviems jaunuoliams pasisekė iškovoti lygiąsias.

Kavinės kvietė paragauti Šiaulių skonio

Ne ką mažiau šios nakties laukė ir vietos verslininkai, o labiausiai – bulvare įsikūrę kavinių, restoranų ir barų savininkai. Praėjusio festivalio metu renginius aplankė per 10 tūkstančių žmonių. Toks didelis žmonių antplūdis privertė miesto verslo atstovus šiais metais dar labiau pasitempti, bendradarbiauti su renginio organizatoriais, Turizmo informacijos centru bei ieškoti bendrų sprendimų taip, kad vėliau rezultatas džiugintų ir pačius renginio organizatorius, ir verslininkus, ir, svarbiausia, festivalio lankytojus.

Šiais metais pirmąjį kartą prieš „Saulės žiedą” festivalio organizatoriai kartu su bulvare veikiančiomis kavinėmis kvietė dalyvius paragauti „Saulės skonio“. Pasak idėjos autorės, „Saulės žiedo” organizacinio komiteto pavaduotojos Rūtos Stankuvienės, visi Lietuvos regionai turi savo tradicinius valgius, o miestai ne. Pavyzdžiui, žemaičiai turi kastinį, dzūkai – grybus, aukštaičiai kepa blynus, o suvalkiečiai garsėja skilandžiais. Vis dėlto, Lietuvos miestai negali pasigirti turintys tradicinių patiekalų.

Taigi R. Stankuvienė ėmė galvoti ir tartis su vietos verslininkais, koks gi galėtų būti Šiaulių skonis. Jos pasiūlytą idėją dauguma verslininkų priėmė palankiai. „Kavinės siūlė įvairiausius patiekalus, kurie galėtų tapti dar viena Šiaulių „vizitine kortele“. Galiausiai, diskutuodami atradome skonį, kurį galėtume pavadinti Šiaulių miesto skoniu. Tai – grilyje kepta vištiena pagardinta Saulės spalva spindinčiu padažu“, – pasakojo pašnekovė.

Šį patiekalą galima užsigerti ir „Saulės skonio“ kokteiliu, Lietuvos augalų ir žolelių gėrimas su šiltųjų kraštų vaisiais bei „Gubernijos“ gira.

„Saulės skonio“ galite paragauti bulvare įsikūrusiose kavinėse „Morganas“, „Arkos“, „Savynė“ ir kt.

Nuotraukos: Žaneta Bytautienė, Rolandas Parafinavičius