Angle down Atgal

Se­zo­no ka­ra­lius – ne tik dėl sko­nio

Skoniu šiek tiek žaliuosius žirnelius ir riešutus primenantis šparagas yra užvaldęs visą pasaulį. Kodėl, prasidėjus sezonui jie taip dažnai minimi ir kokiomis išskirtinėmis savybėmis pasižymi?

Šparagai, dar kitaip vadinami smidrais, nuo seniausių laikų karaliavo ne tik Versalio rūmų, bet ir kitų Prancūzijos bei Vakarų Europos aristokratų dvarų virtuvėse. Ši daržovė iki šių dienų laikoma ypatingu delikatesu, populiarėjančiu Lietuvoje ir visame pasaulyje. Šparagų auginimas trunka visus metus, o jų derliumi galima mėgautis tik pavasarį ir vasaros pradžioje, dažniausiai balandžio– birželio mėnesiais.

Šparagus paruošti visai nesudėtinga. Tereikia nupjauti sumedėjusį koto galiuką, kurį galima lengvai pajausti, palenkus šparagą kaip medį, stiebus sudėti į karštą, pasūdytą vandenį ir virti 4 min. Svarbiausia šparagų nepervirti, nes tuomet jie suglebs, praras savo formą ir skonį. Be to, rekomenduojama šparagus virti surištus į ryšulėlį ir įstačius į puodą su vandeniu, kuris neapsemtų jų viršūnių. Taip jos virs garuose ir išliks maistingesnės.

Jau nuo seno buvo tikima, kad šparagai padeda ilgiau išlaikyti lygią ir skaisčią odą bei atitolina reakcijos sulėtėjimą. Juose esantys A, B grupės, C, E, K vitaminai ir tokie mineralai kaip kalis, varis, cinkas, geležis veikia drauge, suteikdami organizmui tikrą energijos pliūpsnį. Juose esantis vitaminas E padeda odai ilgiau išlikti jaunai ir sveikai, o folio rūgštis kartu su vitaminu B12 gerina vyresnių žmonių reakcijos greitį. Dažnesnis šparagų vartojimasgali ne tik pagerinti savijautą, bet ir ilgiau išsaugoti jaunystę.

Taip pat šparaguose esantis vitaminas A padeda ilgiau išlaikyti gerą regėjimą, nes gelbsti tinklainei, sugeriant šviesą. Ši daržovė prisideda stabdant geltonosios dėmės degeneraciją, susirgimą, kuris apsunkina smulkių dalykų matymą ir skaitymą vyresniame amžiuje. Be to, šparagai gali sumažinti vėžio riziką.

Nurinkus šparagų derlių, reikia nepamiršti juos, vos nuskintus, perlieti šaltu vandeniu. Vėliau padėti į tamsią ir vėsią patalpą. Antraip šparagai toliau augs, net ir neturėdami šaknų, todėl pakis jų skonis ir kotai taps dar kietesni.

Parengta pagal pranešimą spaudai.

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite