REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Jaunimas2017 m. Lapkričio 19 d. 11:32

Savanorė Kristina su Marijampolės vaikais ir jaunimu dalijasi kulinarijos paslaptimis

Marijampolė

Birutė MontvilienėŠaltinis: Etaplius.lt


20600

Marijampolėje veikia daug jaunimo organizacijų, į kurias įsiliejęs iniciatyvus ir veržlus žmogus turi galimybę save išbandyti įvairiausiose veiklose – nuo jaunimo laisvalaikio organizatoriaus iki jaunojo politiko. Vien jaunimo organizacijų taryba „Apskritas stalas“ vienija kone dvi dešimtis jaunimo centrų, klubų, asociacijų ir pan. O kur dar neformaliojo vaikų švietimo programos, kurias vykdo Meno ir Sporto mokyklos, Marijampolės moksleivių kūrybos centras, krepšinio klubas „Kadis“, Sporto centras „Sūduva“,Petro Kriaučiūno viešoji biblioteka, Lietuvos skautija, Jūrų skautija „Divytis“, Lietuvos šaulių sąjunga, VšĮ „Sveikatingumo idėjos“, Marijampolės kultūros centras, asociacijos „Atviras mikrofonas“, Marijampolės kyokušin karatė klubas „Tornadas“, kitos organizacijos, taip pat laisvieji mokytojai ir t. t.


Foto galerija:

m9b2065.jpg
m9b2067.jpg
m9b2104.jpg

Virėjų-konditerių kursai labai populiarūs

Šiandien išsamiau papasakosime apie naują veiklą Marijampolės moksleivių kūrybos centre veikiančiame Marijampolės atvirame jaunimo centre (MAJC). Nuo šių metų rudens jame vyksta jaunųjų virėjų-konditerių kursai, kuriuos 8–12 metų vaikams ir 12–18 metų jaunuoliams veda marijampolietė profesionali konditerė Kristina Dembinskienė.

„Labai gerai, kad vaikai laisvalaikiu sportuoja, mokosi piešti ir groti, – sako trejų metukų dukrelę šiuo metu auginanti ir Marijampolės kolegijoje viešojo maitinimo studijas bebaigianti Kristina. – Tačiau mano įsitikinimu, kiekvienam vaikui nė kiek ne mažiau svarbu yra žinoti, kaip ir iš ko gaminami įvairūs patiekalai, kokie maisto produktai tarpusavyje dera, o ko apskritai patartina nevartoti. Kitas dalykas – kad įvairių patiekalų gamyba nėra tik maisto produktų maišymas vienas su kitu ir galutinio produkto suvartojimas. Tai – ir filosofija, ir menas, ir higiena. Pagaliau tai – ir suvokimas, kokie procesai vyksta vienas po kito. Be to, čia, Atvirame jaunimo centre, vykstančiuose užsiėmimuose labai svarbu ir kitkas – kad visi tie procesai vyksta dirbant komandoje.“

K. Dembinskienė jaunųjų virėjų-konditerių kursus veda savanoriškais pagrindais. Energinga idėjų nestokojanti jauna moteris MAJC metodinio darbo vadovui Martynui Andriukevičiui organizuoti tokius kursus pasisiūlė norėdama bendrauti su maisto gamyba besidominčiais vaikais, jaunimu ir jiems suteikti profesionalių žinių. Kristina neslepia ir jai pačiai aktualaus tokios savanorystės niuanso. Rengdamasi kiekvienam kartą per savaitę vykstančiam užsiėmimui ji privalo išstudijuoti įvairiausius niuansus ir pasirengti patiems netikėčiausiems jaunųjų kursų dalyvių klausimams.

„Vaikai yra labai protingi, labai imlūs visokioms idėjoms, – teigia K. Dembinskienė. – Į kursus jie dažnai ateina prisižiūrėję garsių virtuvės šefų vedamų laidų, su savo idėjomis. Rengdamasi kiekvienam naujam susitikimui aš pati esu priversta domėtis visokiomis naujienomis ir tobulėti.“

Suprato būtinybę mokytis

Kristina neslepia, kad jos gyvenime buvo ir toks periodas, kai visai nenorėjo mokytis. „Užuot galvojusi apie mokslus ir studijas, aš įsidarbinau vienoje Marijampolės konditerijos įmonėje, joje dirbau net dešimt metų ir buvau laiminga, – atviravo moteris. – Juolab kad darbas man patiko, sekėsi ir aš gana lengvai įgijau konditerės darbo pagrindus.“

Paskui atėjo laikas, kai Kristina ėmė pati domėtis konditerijos ir maisto produktų gamybos subtilybėmis. Dar vėliau, jau augindama namuose dukrelę, suvokė, kad ateityje turėdama pakankamai patirties, bet neturėdama jokio apie išsilavinimą liudijančio dokumento sunkiai galės realizuoti savo profesines ambicijas.

„Kad aš darbšti ir daug ką sugebu, pati puikiai žinau, – sako jauna moteris. – Tik norėdama įsidarbinti to savo žinojimo potencialiam darbdaviui ant stalo nepadėsiu. Tad augindama dukrelę nutariau studijuoti ir tokiu sprendimu dabar labai džiaugiuosi. Studijos dar labiau išplėtė mano akiratį ir žinių bagažą. Be to, ir dukrelė užaugusi neturės pagrindo man pasakyti: „Mama, aš nenoriu mokytis. Juk tu irgi nesimokei ir nepražuvai. Nepražūsiu ir aš.“

Įsirengs modernią virtuvę

Marijampolės moksleivių kūrybos centre R. Juknevičiaus gatvėje veikiančiame MAJC vykstančius jaunųjų virėjų-konditerių kursus šiuo metu lanko 20 vaikų ir jaunuolių. Į vyresniųjų grupės užsiėmimus dvi mergaitės atvažiuoja iš Igliaukos, dvi – net iš Kalvarijos. Tokie kursai vaikams ir jaunimui, M. Andriukevičiaus teigimu, yra naujovė ir bent jau mūsų krašte vyksta tik Marijampolėje. Juos lankyti pageidaujančio jaunimo atsirado net Vilkaviškyje, bet šiuo metu priimti daugiau lankytojų bent jau į jaunesniųjų grupę galimybių neturi. Mat K. Dembinskienės pasiūlymą savanoriškais pagrindais surengti kursus geranoriškai sutikusios Marijampolės moksleivių kūrybos centro direktorės Nijolės Pileckienės ir MAJC vadovo M. Andriukevičiaus rūpesčiu centro patalpose įrengtoje virtuvėje dirbti su daugiau nei dvylika vaikų jau būtų per sunku.

Vis dėlto artimiausiu metu viso pastato laukia renovacija, tad bus įrengta ir moderni virtuvė. Nuo 2018 metų sausio į jaunųjų virėjų-konditerių kursus planuojama pakviesti dar vieną jaunimo grupę. Be to, MAJC užmezgė ryšius su Maisto banku, tad yra minčių į maisto gamybos kursus pakviesti socialiai remtinose šeimose augančius vaikus. Juos pamokyti, ką galima pasigaminti iš pačių paprasčiausių ir daugeliui prieinamų produktų, pavyzdžiui, obuolių. Tai pat stengtis šiems vaikams skiepyti ir sveikos mitybos principus.

Šiuo metu vykstančiuose užsiėmimuose K. Dembinskienė kursų dalyviams stengiasi atskleisti ne tik įvairių patiekalų gamybos paslaptis, bet ir skatina juos į maisto gamybos procesą žiūrėti išradingai ir kūrybiškai, improvizuoti. Kursų dalyviai taip pat mokomi higienos taisyklių ir komandinio darbo. Vieno užsiėmimo metu vaikams buvo skirti tam tikri vaidmenys – tiekėjo, sandėlininko, higienos, darbų saugos specialisto ir t. t. Į juos jaunieji kursų dalyviai taip įsijautė, kad buvo net smagu žiūrėti.

Pasakodama apie kursus, K. Dembinskienė pabrėžė, kad juose dalyvaujantiems vaikams stengiasi skiepyti sveikos mitybos principus. Pavyzdžiui, pasakodama apie šokolado gamybą, kursų dalyvių pasiteiravo, kokį šokoladą jie labiausiai mėgsta. Daugumos atsakymas buvo: „pienišką“. Užsiėmimo metu vaikams akivaizdžiai pademonstravus, kiek pieniškame šokolade yra tikro šokolado, o kiek pieno ir aliejaus, ne vienas išsakė nuomonę, kad jei žmonės žinotų, kokie priedai dedami į kai kuriuos produktus, jie tikrai valgytų ne viską.

Susidomėjo veganiška mityba

Kalvarijoje gyvenanti 16 metų Justė Klimaitė, MAJC pakalbinta „Suvalkiečio“, teigė, kad jaunųjų virėjų-konditerių kursais susidomėjo norėdama įgyti žinių apie naujausias maisto gamybos technologijas ir kitas naujoves. Justės teigimu, sukiotis virtuvėje ir maišyti tešlą jai patiko nuo mažens, o maždaug prieš ketverius metus ji pradėjo daugiau domėtis konditerija ir kepti pyragus. Kadangi jau kuris laikas Justė yra veganė, gilinasi, kokius desertus, pyragus ir tortus galima pagaminti tokį mitybos būdą pasirinkusiems žmonėms. Tiesa, draugams ir pažįstamiems mergina prikepa ir įprastų skanėstų.

Ateityje Justė teigia ketinanti studijuoti dietetiką ir tapti dietiste – sveikatos priežiūros specialiste. Ji taip pat neatmeta galimybės namuose užsiimti konditerija.

Kartu su Juste jaunųjų virėjų-konditerių kursus lankanti jos draugė Ema yra vegetarė. Kursų vadovė K. Dembinskienė sako, šių merginų dalyvavimas, žinios praplečia ir kitų kursų dalyvių akiratį. MAJC vadovo M. Andriukevičiaus teigimu, Kristinos iniciatyva vaikams ir jaunimui organizuoti jaunųjų virėjų-konditerių kursus parodė, kad ir maisto gamyba gali būti puiki edukacinė programa.

Ričardo Pasiliausko nuotraukos



REDAKCIJA REKOMENDUOJA