Angle down Atgal

Šaltibarščiams nėra blogo oro ar taisyklių: tinka ir mineralinis vanduo, ir pienas

Lietuvoje sudarinėjami šaltibarščių žemėlapiai ir kuriami netradiciniai receptai, pavyzdžiui, šaltibarščių ledų, jau nieko nestebina. Nors šaltibarščių sezonas visu smarkumu prasideda vos atšilus orams ir pasirodžius pirmiesiems šviežiems lietuviškiems agurkams, tačiau ši šaltsriubė – populiarus patiekalas visus metus.

„Mūsų parduotuvėse šaltibarščiais prekiaujama visus metus. Net ir vėlyvaisiais rudens mėnesiais ar žiemą klientai neatsispiria šaltibarščiams ir perka jau paruoštus, taip taupydami laiką. Tiesa, spartus šaltibarščių pardavimų augimas prasideda nuo balandžio, o pats sėkmingiausias jiems – birželis. Pernai birželį klientai įsigijo beveik 20 tūkst. kilogramų šaltibarščių, arba dvigubai daugiau nei liepą“, – sako Ernesta Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė.

Pasak jos, šių metų birželį šaltibarščių pardavimus mažino pirkėjų įprotis parduotuvėse lankytis rečiau. Visgi liepą, kai nebegaliojo karantinas, išaugo ir šaltibarščių pardavimai – jie bent 10 proc. aplenkė pernykščius metus. Kita vertus, mažėjant jau paruoštų šaltibarščių pardavimams, klientai šiemet žymiai daugiau nei pernai įsigijo kefyro ir burokėlių, iš kurių šaltąją sriubą gaminosi namuose. Be to, mūsų laikais patiems jau nereikia, jei nesinori, net krapų pjaustyti – galima iš karto įsigyti šaltibarščių kefyro su krapais.

Kiekviena šeima turi savo receptą

Pasak maisto gamybos ekspertės Brigitos Baratinskaitės, Lietuvoje tikriausiai būtų galima suskaičiuoti šimtus įvairių šaltibarščių receptų variacijų – kiekviena šeima turi patį skaniausią savo receptą.

„Šaltibarščiams gaminti naudojamas ir paprastas, taip vadinamas, saldus pienas, ir grietinė, ir net mineralinis vanduo. Šaltibarščių skonis reguliuojamas su druska ir citrinos rūgštimi, actu. Galbūt tai ir yra šaltibarščių sėkmės paslaptis – jų receptą visi gali kurti pagal save. Senovėje mūsų protėviai į šaltibarščius dėdavo net silkės gabaliuką! O gardinimas grietine jau buvo laikomas prabanga“, – pastebi B. Baratinskaitė, maisto gamybos departamento direktorė.

Ji dalijasi moderniu šaltibarščių receptu su mineraliniu vandeniu ir šaltibarščių kokteiliu.

Burbuliuoti šaltibarščiai
Ingredientai:
2 nedideli virti burokėliai

3-4 trumpavaisiai agurkai
0,5 litro kefyro
1 stiklinė mineralinio vandens
2 kietai virti kiaušiniai
Svogūnų laiškai, krapai, citrinos sultys, druska – pagal skonį

Gaminimas:
Kol verda šviežios bulvės, kurių sezonas jau įsibėgėjo, sutarkuokite burokėlius, smulkiai supjaustykite agurkus, kietai virtus kiaušinius, svogūnų laiškus ir krapus. Viską suberkite į dube­nį, pabarstykite druska, įlašinkite citrinų sulčių ir išmaišykite. Kefyrą gerai išplakite su mineraliniu vandeniu ir užpilkite burokėlių mišinį.

Šaltibarščių kokteilis

Ingredientai:
Marinuoti burokėliai

3 trumpavaisiai agurkai
0,5 litro kefyro
Svogūnų laiškai, krapai, citrinos sultys, druska – pagal skonį

Gaminimas:
Burokėlius ir kefyrą dedame į trintuvą ir sutriname iki vientisos masės. Tirštumą reguliuojame pagal savo skonį. Jei reikia, įbarstome druskos, lašiname citrinos sulčių. Išpilstome į taures. Nuskutame agurkus, juos sutarkuojame smulkiomis juostelėmis. Beriame ant burokėlių ir kefyro masės viršaus, užbarstome smulkintų krapų ir svogūnų laiškų. Skanaus!

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite