Šaltalankių produktai: ir sveikuoliams, ir gurmanams

Šiauliai
Jurgita Kastėnė Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Oranžinėse šaltalankių uogelėse slypi daugybė vitaminų, makroelementų ir kitų naudingų medžiagų. Molėtų raj. įsikūrusi įmonė „Sveikatos sauja“ iš šių rūgščių uogų gamina unikalius produktus: nuo tyrių arbatai, uogienių iki prieskonių mišinių arba aštraus pagardo mėsos patiekalams. Šiauliuose šių produktų galima įsigyti SMF – Skanaus maisto fabrike.

SMF įkūrėja Diana pasakoja, kad su „Sveikatos sauja“ bendradarbiauja daugiau nei dvejus metus. „Susitikome per vieną susibūrimą, skirtą verslininkams. Iš tikrųjų labai džiaugiuosi „Sveikatos saujos“ produktais, jie atitinka SMF kriterijus ir yra mėgstami klientų“, – sako ji.

Pasiteiravus, kokie gi tai kriterijai, Diana prisipažįsta, kad visuomet aplanko ūkius, iš kurių užsisako produkcijos. „Važiuoju ir tikrinu, ar tikrai yra taip, kaip kalba gamintojas. Kriterijai: produkcija turi būti gaminama kokybiškai, su meile, turi būti sertifikuota, tiriama. Bet kas į SMF nepateks. Noriu, kad žmonės atgautų pasitikėjimą tuo, ką valgo“, – sako ji.

MB „Sveikatos sauja“ komercijos vadovė Irena Petrauskienė teigia, kad iš šaltalankių galima pagaminti įvairiausių produktų. Į Šiaulius atkeliauja šaltalankių tyrių, uogienių, padažų, prieskonių mišinių, sausų arbatų ir t. t. „Visa mūsų produkcija gaminama iš lietuviškų šaltalankių. Ji yra be dažiklių, kvapiklių, pridėtinių skonio stipriklių. Vienintelis konservantas, kurį naudojame, tai cukrus. Šaltalankis yra labai rūgšti uoga, savyje turi tik 4 proc. cukraus“, – pasakoja I. Petrauskienė.

Šaltalankių tyrės yra ne verdamos, o kaitinamos ir tik iki 70 laipsnių – kad būtų išsaugoti uogose esantys vitaminai. Tyrės yra dviejų rūšių: grynos arba su džiovintu imbieru. Uogienės taip pat dviejų skonių. Pirmoji yra gryna iš pilnų šaltalankių uogų su kauliukais. „Juos reikia tiesiog nuryti. Kauliukas atlieka naudingą darbą: pašalina nuo žarnyno sienelių blogas medžiagas, yra tarsi „žarnyno šluota“, – aiškina I. Petrauskienė. Kitas uogienės variantas aštresnis. Jame yra aitriųjų paprikų (čili pipirų) granulių. Pasak „Sveikatos saujos“ atstovės, ši neįprasta uogienė puikiai tinka mėsos, paukštienos, žvėrienos patiekalams gardinti, dera su sūriu.

SMF taip pat rasite įvairių prieskonių mišinių su šaltalankiais, sausų arbatų, kuriose šaltalankiai maišomi su gauromečiu arba citrinžole. Sausos arbatos padeda reguliuoti kraujospūdį, stiprina imunitetą, ramina nervų sistemą, mažina karščiavimą.

Kalbant apie produktus iš šaltalankių, negalima nepaminėti aliejaus. „Žmonės dažnai klausia, ar mūsų aliejus šimtaprocentinis. Šimtaprocentinė gali būti tik esencija, kurią išgauti sudėtinga, tai daroma pramoniniu būdu. Ūkininkas, kuris gamina mūsų šaltalankių aliejų, viską daro savomis rankomis, šaltalankių kauliukus užpildamas ekologišku saulėgrąžų aliejumi. Toks mišinys brandinamas keletą savaičių, kol naudingosios medžiagos iš kauliukų išsiskiria į aliejų. Šaltalankių aliejus tinka imuniteto stiprinimui, skrandžio opų gydymui, kosulio malšinimui, po antibiotikų kurso. Onkologai pataria šį aliejų vartoti chemoterapijos metu arba po jos“, – sako I. Petrauskienė.

SMF – Sveiko maisto fabrikas
Vilniaus g. 28, Šiauliai. Darbo laikas: I–V 10.00–18.00
Tel. +370 670 98 099
Prekių taip pat galite užsisakyti internetu www.smf.lt

MB „Sveikatos sauja“
Tel. +370 687 23 577, +370 685 52 228
„Facebook“: Šaltalankis/Sveiki produktai
www.sveikatossauja.lt

Reklama