​​​​​​​Restorano apžvalga: „Delta mityba”

Vilnius
Meniu.lt Meniu.lt Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Hipsteriška, savita ir laisva – keli žodžiai apibūdinantys šios apžvalgos lokaciją – Naujamiesčio loftų kvartale įsikūrusį restoraną „Delta mityba”.

Restoranas įsikūręs buvusios valgyklos patalpose ir yra unikalus savo konceptu. Šiose patalpose ne tik laisvo, nerūpestingo stiliaus Azijos kvapais persmelkto restorano erdvės, tačiau ir menininko Roberto Narkaus kūrybos vieta. Būtent jo ir kitų menininkų darbais dekoruotos restorano sienos.

Meniu nedidelis, jį sudaro keletas užkandžių variantų: libanietiška baklažanų užtepėlė Baba ganoush; įvairių užkandžių lenta; miso glazūruotas pastarnokas; grilio ėriena su jogurtu; saldžios bulvės Bao su svogūnėliais. Pagrindiniam patiekalui siūloma rinktis iš grilio moliūgo arba kiaulienos išpjovos, pasisaldinimui – moliūgo pyragas su graikišku jogurtu. Keičiant meniu atsižvelgiama į sezoniškumą, yra keletas vegetariškų variantų.

Renkantis patiekalus padavėja rekomenduoja išmėginti Baba ganoush ir saldžios bulvės Bao – pasirenkame pastarąjį ir gėrybių (užkandžių) lentą, miso glazūruotą pastarnoką bei abu pagrindinius patiekalus, atsigerti arbatos bei sidro.

Pirmoji ant stalo atkeliauja gėrybių lenta – ant medinės lentelės atskirose lėkštelėse patiekiamos tokios gėrybės kaip: minkštas sūris su žolelių užpilu, Rayu padaže marinuoti putpelės kiaušiniai, šalto rūkymo turgaus mėsa, burokėlių kimči bei duona iš gruziniškos kepyklos, lentos vidury suraizgyti pupelių daigai. Užkandžių lenta atrodo gardžiai, kartu su ja pasklinda švelnus rūkytos mėsos kvapas. Kimči stipriai aitraus skonio, alyvuogių aliejumi apšlakstytas sūris malonios kreminės tekstūros, sodraus skonio rūkyta mėsa lengvai sūdyta, tradicinė gruziniška duona šviežia ir minkšta. Tačiau labiausiai iš visų sudėtinių užkandžio ingredientų patiko marinuoti putpelės kiaušiniai – buvome sužavėti kreminės konsistencijos tryniu, rodės, kad vietoj trynio kiaušinio vidus pripildytas specialiu užpilu, tačiau pasiteiravus padavėjos sužinojome, kad šią konsistenciją ir skonį lemia iš Rytų Azijos šalių kilęs Rayu padažas.

Saldžios bulvės Bao įdaryta svogūnais ir traškiomis kanapių sėklomis. Garinta puri bandelė minkštos tekstūros, šilta, tačiau įdaras įspūdžio nepadarė. Miso glazūruotas pastarnokas intensyvaus skonio, gausiai, tačiau saikingai užlietas grybų užpilu. Pastarnokas lengvai salstelėjęs, patiekiamas ant mocarelos gabalėlio, kuris užkandžiui suteikia lengvumo ir šviežumo.

Pirmasis pagrindinis patiekalas – grilio moliūgas – patiekiamas su špinatais, salierų kremu bei rūgštynių-lazdynų užpilu. Sodriai geltonos spalvos moliūgo gabalėliai apkloti masyviais špinatų lapais ir slepia patiekalo grožį. Riešutų traškumas maloniai dera su moliūgo tekstūra, salierų kremas patiekalui suteikia kartumo palydimą saldumo skonį. Taip paruoštą, burnoje tirpstantį moliūgą, mielai dažniau valgyčiau vietoj mėsiškų patiekalų ar jų ingredientų. Keli kiaulienos išpjovos gabalėliai patiekiami su lapinėmis daržovėmis, obuolių-topinambų kremu ir svogūnų sodinukais, patiekale gausu pupelių. Mėsai pritrūksta skonio, galėtų būti mažesnio iškepimo lygio (kokio norime pasiteirauta nebuvo).

Delta mityba” – neformalaus stiliaus Rytų Azijos virtuvės įkvėptas kūrybinės gastronomijos restoranas loftų kvartale. Restoranas atviras lankytojams kiekvieną darbo dieną pietų metu arba nuo 18 valandos ketvirtadieniais-šeštadieniais.

Skaičiai: saldžios bulvės Bao €3,5 + gėrybių lenta €7 + miso glazūruotas pastarnokas €4 + grilio moliūgas €9 + kiaulienos išpjova €10 + arbata €3 + butelis sidro €12 = €48,50.

Interjeras: gyva, nuolat besikeičianti erdvė, kurioje po vienu stogu sutelpa įdomus maistas ir menininkų dirbtuvės. Prieš tai šioje vietoje gyvavusios valgyklos kėdės, skirtingi baldai, akį traukiančios menininkų dekoracijos suteikia šiai vietai nestandartiškumo. Interjeras neįprastas, tačiau viskas skirtinga ir, regis, sunešta iš įvairiausių vietų. Vertinu 3/5.

Aptarnavimas: daugiau paklausus apie ingredientus ar patiekalų ruošimo procesus atsakyta buvo labai neužtikrintai, įrankiai serviruojami viduryje stalo – 2/5.

Maistas: Meniu pasirinkimas nedidelis, tačiau įvairus, keičiamas atsižvelgiant į sezoniškumą. Patiko dailūs keraminiai indai, kuriuose pateikiamas maistas. Iš patiekalų labiausiai patiko gėrybių lenta ir jos ,,uoga” – Rayu padaže marinuoti putpelės kiaušiniai bei grilio moliūgas – 4/5.

Bendras įvertinimas: 3/5.

@Agnė Lukoševičiūtė