Restorano apžvalga: „Daily Poison”

Lietuva
Meniu.lt Meniu.lt Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Nors dar prieš keletą metų mūsų šalyje buvo kitokia situacija, tačiau dabar, bent jau sostinėje, gausu vietų, kuriose galima pradėti dieną ją praskaidrinančiais pusryčiais. Brunch – vėlyvųjų savaitgalio pusryčių tendencija vis stipriau įsitvirtina – savaitgalio metu keliaujame pas draugus ar į mieste įsikūrusius bistro, kavines, restoranus ir su kompanija (arba su pačiu savimi) neskubėdami mėgaujamės buvimu čia ir dabar.

Ieškodama dar neaplankytos vietos savaitgalio pasisėdėjimui, prisimenu instagrame matytas ryškiaspalvio maisto nuotraukas iš pusryčių kavinės „Daily Poison”. Spalvos – tai, ko žiemos metu pas mus tikrai trūksta, tad ši vieta puikiai tinkama planuojamam pasisėdėjimui.

Šviesi, minimalistinio-industrinio stiliaus erdvė, žaliuojančiais augalais pagyvintas interjeras ir pro masyvius langus sklindanti dienos šviesa – taip mus pasitinka „Daily Poison”. Erdvėje sklando lankytojų šurmulys, tačiau laisvą vietą randame be problemų. Su šypsena pasitikęs darbuotojas maistą užsisakyti pakviečia prie baro. Čia pat jis pasisiūlo padėti išsirinkti ir rodo Instagram’e vizualiai dailiai pateiktą kavinės patiekalų meniu. Čia randame ingredientais papildytus plaktų, keptų kiaušinių patiekalus, įvairius omletus su bekonu, sūriu, cukinijomis, lašiša, šonine, netgi keptu bananu ir karameliniu sirupu – paruoštas kiaušinių patiekalas patiekiamas su pilno grūdo skrebučiu arba čiabata duona. Meniu randame ne tik dažnam įprastą pusryčių variantą – patiekalus su kiaušiniais – tačiau kur kas daugiau. Košės. Čia jos įvairiausios. Nuo gan įprasto varianto – košės su keptu obuoliu ir cinamonu, iki košės su apelsinais ir organiškomis šilkmedžio uogomis (viso 9 košių variantai). Meniu papildytas populiariaisiais smoothie bowls bei įvairiausiais skrebučiais: su avokadu ir citrina, įvairiomis uogienėmis, Nutella, natūraliu žemės sviestu ir karamelizuota kriauše, natūraliu žemės sviestu ir keptu bananu ir t.t. Manau jau suprantate, kad patiekalų variacijų pasirinkimas šioje kavinėje nemažas – todėl puiku, jog buvo pasiūlyta vizualiai pamatyti tai, kas siūloma ir išdėstyta kavinės Instagram paskyroje.

Atsižvelgus į personalo rekomendacijas, išsirenkame omletą su sūdyta lašiša, trintos spirulinos ir bananų dubenėlį (smoothie bowl), skrebutį su kepintu bananu ir skrebutį su karamelizuota cinamonine kriauše. O kokie pusryčiai be puodelio kavos! Kartu atėjusi draugė išsirenka įprastą, o aš Turmeric latė.

Turmeric latė – iš Indijos kilęs sodriai geltonos spalvos, ciberžole, imbieru, cinamonu ar kitais prieskoniais pagardintas gėrimas. Gėrimas pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, priešuždegiminiu poveikiu, mažina raumenų, sąnarių skausmus, spartina medžiagų apykaitą ir smegenų veiklą. Ragaudama jaučiu neįkyrų, lengvą imbiero skonį, o pats gėrimas primena vaikystėje gertą gėrimą nuo peršalimo, kurį sudarydavo pašildytas pienas, imbieras ir citrina.

Kiaušinių patiekalas nustebina savo dydžiu – jis ruošiamas iš keturių plaktų kiaušinių, pagardinamas sūdyta lašiša ir čili pipirais, patiekiamas ant tamsios čiabata duonos su sviestu. Duona purios konsistencijos, tačiau pipiriukų mums čia per daug. Patiko tai, kad kiaušiniai nėra perpildyti įvairiausiais prieskoniais – juos gardžiai papildo sūdytos lašišos juosta. Kita vertus, prie patiekalo norėtųsi gaivumo suteiksiančio žalėsio. Paskutinius, turėjusius būti vienus gardžiausių, kąsnius sugadino ne tik nemaloniai didelis neištirpusios druskos gabalėlis kiaušiniuose, tačiau ir pastarųjų lukštas.

Pasirinktas trintas spirulinos ir bananų dubenėlis atrodo išties instagramiškai! Tamsiai žalios spalvos spirulinos, šaltų bananų, chia ir avižų augalinio pieno pagrindas iš šonų preciziškai apdėliotas migdolų riešutais, goji ir šilkmedžio uogomis; viduryje – kokosų drožlės, o jas gausiai uždengia visiškai natūralus žemės riešutų sviestas. Patiekalas maloniai gaivus, jame sudera pagrindinės masės gaivumas, kreminė tekstūra bei kitų ingredientų saldumas ir traškesys. Puikus pasirinkimas norintiems pavalgyti, tačiau neapsunkti, ir tiems, kuriems rūpi, ką valgo. Juk kone visi šio smoothie bowl ingredientai priskiriami supermaisto kategorijai. Supermaisto grupei priklausantys produktai pasižymi daugybe vitaminų, mineralų ir antioksidantų.

Skirtingo skonio skrebučius užsisakėme vietoj deserto, tačiau, kadangi visus patiekalus pristatė vienu metu, kai atėjo laikas valgyti skrebučius, šie jau buvo atšalę. Pilno grūdo skrebutis lengvai apskrudintas, abejais variantais jį dengia 100% natūralus žemės riešutų sviestas. Ant vieno skrebučio viršaus lengvai pakepinti bananai ir chia sėklos, ant kito – jogurtas ir cinamonu dengti karamelizuotos kriaušės griežinėliai. Galbūt dėl to, kad skrebučiai jau buvo šalti, tačiau juos buvo labai sunku atpjauti, o valgyti rankomis nepatogu, tuo labiau, kad servetėlių patiekiama nebuvo. Pasiūlymas – skrebučius patiekti juos perpjovus, pvz., įstrižai.

Pusryčių kavinė „Daily Poison” įsiminė kaip šviesi ir jauki kavinė su fainu personalu. Lankytojams ruošiami patiekalai sukelti į kavinės Instagram paskyrą, todėl galima matyti, kokio maisto reikėtų tikėtis lėkštėje. Norintiems augalinės kilmės produktų – patiekalų receptūros papildytos alternatyvomis, taip pat džiugu tai, kad ne vieno patiekalo receptūroje naudojami supermaistokategorijai priskiriami ingredientai.

Skaičiai: Plakti kiaušiniai su lašiša €5,9 + smoothie bowl €5,5 + skrebutis su bananu €3 + skrebutis su kriauše €3,2 + latė €2,2 + Turmeric latė €2,6 = €22,3.

Interjeras: Šviesios erdvės viduryje išdėstyti įprastiniai staliukai, šonuose – dailūs minkšti krėsliukai bei paminkštintos palangės. Rodos, puikiai tinkama vieta net ir su kompiuteriu rankose užsukantiems stilingiesiems Vilniaus gyventojams. Lengvas, neįpareigojantis interjeras. Vertinu 4/5.

Aptarnavimas: Personalas malonus – su šypsena pasitiko, paruošė staliuką, padėjo išsirinkti patiekalus. Vizualiai parodė ir papasakojo apie ingredientų skonines savybes – 5/5.

Maistas: Gan platus siūlomų patiekalų bei jų ingredientų pasirinkimas. Patiekalai ruošiami ant pilno grūdo skrebučio ar pilno grūdo avižinės košės (šši gali būti ruošiama tiek su karvės, tiek su augaliniu avižų pienu). Patiekalai papildyti supermaisto kategorijai priskiriamais ingredientais: goji, šilkmedžio uogomis, chia sėklomis, spirulina ir kt. Patiekalų porcijos didelės, tačiau receptūras tobulinti tikrai yra kur. Maistas skanus tiek skrandžiui, tiek akiai, tačiau (daugiausiai dėl lukšto ir druskos gabalo kiaušiniuose) – 2/5.

Bendras įvertinimas: 4/5.

Agnė Lukoševičiūtė @Meniu.lt