„Raganos kepsnys“ – ne tik mamos pramanas?

Šiauliai
Jurgita Kastėnė Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Vieną vakarą, galvodama, ką pagaminti vakarienei, prisiminiau savo mamos patiekalą, kurį labai mėgdavau vaikystėje. Ji jį dėl man nesuprantamų priežasčių vadindavo „Raganos kepsniu“.

Nei ten raganos, nei kepsnys, tad galvodavau, kad čia jos sukurtas pavadinimas. Tačiau išbandžiusi ir pasidalijusi receptu savo tinklaraštyje, supratau, kad daug žmonių ragavo tokį patiekalą vaikystėje ar bent jau apie jį girdėjo. Ir jis tikrai visur vadinamas „Raganos kepsniu“.

Jei ir jūs tokį gamindavote – prisiminkite, o jei ne – išbandykite. Tikrai verta.

Jums reikės:

  • 1 kg vištienos faršo;
  • 5 bulvių;
  • 1 kiaušinio;
  • mėgstamų prieskonių;
  • sūrio;
  • pomidorų padažo ir majonezo;
  • šlakelio aliejaus.

Mama šį patiekalą darydavo riebokai su kiaulienos faršu. Aš rinkausi vištieną. Sumaišiau su druska, pipirais, vištienos prieskoniais, įmušiau kiaušinį ir sudėjau į kepimo popieriumi išklotą skardą. Klojau mėsą pakankamai plonai ir dar gerai paspaudžiant ranka. Tada klojau sūrio lapelius, ko mama tikrai nedarydavo. Galima tepti lydytą sūrelį ar barstyti tarkuotą. Ant viršaus klojau plonomis riekelėmis supjaustytas, aliejumi apšlakstytas ir druska pagardintas bulves. Bulves, antrą kartą gamindama, apvirčiau, kad liktų kietos, pravėsusias pjaustyčiau ir tada kločiau ant mėsos, nes jos tikrai ilgai kepa ir vis tiek neapskrunda, lieka kietokos, nors iškepusios.

Ant bulvių tepiau šiek tiek iš pomidorų padažo ir majonezo pagaminto padažo. Galima įspausti ir česnako. Pabarsčiau dar krapų ir bazilikų. Pakepusi apie pusę valandos, uždėjau sūrio ir dar kepiau 20 min. 180 laipsnių orkaitėje.

Šalia patiekiau šviežių agurkų ir pomidorų salotas su graikiniu jogurtu. Vyras sakė, kad galima bus tokią „raganaitę“ kepti dažniau – jam labai patiko!

O jūs jau žinojote apie „Raganos kepsnį“?