REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2019 m. Gruodžio 17 d. 07:30

Puošiame namus ir gaminame patys – kaip sukurti šventinę nuotaiką iš gamtos gėrybių?

Vilnius

anonymous anonymousŠaltinis: Etaplius.lt


110609

Žiemos šventės – gamtos atspindys, kai namų jaukumą sukuria šviežiai malto cinamono, citrusų, vanilės, riešutų, džiovintų vaisių kvapai ir spindinčios dekoracijos. Kaip papuošti Šv. Kalėdų stalą ir namus savo rankomis, pasitelkiant gamtos gėrybes? Praktiniai patarimai, kurie šventes pavers dar ypatingesnėmis.


Foto galerija:

5df7767aeeb73.jpg
5df7767f0e0e8.jpg
5df77681a69eb.jpg

Šienas – tradicinis simbolis, galintis tapti ir puošmena

Ant Kūčių dedamas šienas, užklojamas balta staltiese – tradicija, įprasta ir šiandien. Tačiau, ar žinojote, kad tai puiki priemonė ir puošti namus, tereikia šiek tiek fantazijos. Beje, dailės saviraiškos užsiėmimų vadovės, pedagogės – Žibutės Daukšienės teigimu, rankdarbių – Kalėdinių dekoracijų užsiėmimas yra puikus būdas visai šeimai praleisti laiką kartu įdomiai ir išradingai. Tai smagi pramoga ir vaikams, ir suaugusiems.

Norint patiems pasigaminti vainiką iš šiaudų, pirmiausiai reikia pasidaryti riestainio formos karkasą iš kartono. Tuomet šį karkasą apsukti šienu naudojant siūlus. Jau paruošus pagrindą, laukia linksmoji dalis – vainiko dekoracija. „Nesudėtingas, bet labai kūrybiškas darbas, kuriam tereikia karštų klijų, siūlų ir šieno - jo rasite gyvūnėlių prekių parduotuvėje. Dekoracijoms idealiai tiks įvairios gamtos gėrybės - kankorėžiai, gilės, kaštonai, avokadų kiautai, riešutai, pupelės, džiovinti augalai – labai dailiai atrodo graikiniai, lazdynų riešutai, džiovinti vaisiai, pipirai, citrinos, apelsinai, cinamono lazdelės, spanguolės“, – pasakojo Ž. Daukšienė.

Kam norisi ryškesnių spalvų, labai puošniai ir skoningai atrodo auksu dažyti graikiniai riešutai, kurie gali puošti ne tik vainikus ar Kalėdų eglutę, bet ir dekoruoti vaišių stalą. Tereikia juos aprišti raudonu šilkinės juostelės kaspinėliu.

Kėnio šakos puikiai tiks improvizacijoms

Vainikus ir įvairias dekoracijas savo namams kartu su seserimi gaminanti Agnė Štaraitė įsitikinusi, kad gamtos dovanos yra pati nuostabiausia puošmena mūsų namams. Kalėdų stalą dekoruoti galima kėnio šakele su kaštonais ir graikiniais riešutais, čia puikiai tiks ir įkomponuotos žvakės. Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad vazos, indai – taip pat gali tapti akcentu, jei juos papuošime cinamono lazdelėmis, džiovintais vaisiais. Šaką galima padaryti ir kaip puokštę – su vaisiais, obuoliukais, kankorėžiais ir kaspinėliais.

„Ant kėnio šakų ir vainikų labai dailiai atrodo graikiniai ir lazdyno riešutai, kankorėžiai, džiovinti apelsinai. O jei norime, kad namai ir gardžiai kvepėtų, rekomenduoju paruošti džiovintus apelsinus su gvazdikėliais”, – patarė A. Štaraitė.

Kaip pagaminti vainiką iš kėnio? Įvairius rankdarbius kurianti gamtos mylėtoja sako, kad ant vainiko kėnio šakeles geriausia tvirtinti žalios spalvos vielute, taip tvirtinimas bus ne tik beveik nepastebimas, bet ir stabilus. Norint pagyvinti vainiką rekomenduojama įpinti tujos, pušies, ar eukaliptų šakelių. Jau paruošus vainiką, karštais klijais pritvirtinti graikinius, lazdyno riešutus, rojaus obuoliukus, ar kitas turimas dekoracijas.

Patiekalai, kurie papuoš Kalėdų stalą ir maloniai nustebins svečius:

Na, o jaukiai papuošus namus, svarbu pasirūpinti ir gardžiai kvepiančiu bei dailiai atrodančiu vaišių stalu. Štai trys receptai – ir smaližiams, ir ieškantiems gardaus užkandžio.

Beigli pyragas:

Pyragas, vadinamas Beigli, yra tradicinis Vengrų kalėdinis desertas. Šį gardumyną vengrai įdaro aguonomis arba graikiniais riešutais. Jei mėgstate šimtalapį, tuomet tikrai verta paragauti ir šio pyrago!

Tešlai reikės:

500 g miltų
250 g sviesto
50 g cukraus
2 kiaušinių
20 g šviežių mielių
1 l pieno
žiupsnelio druskos

Graikinių riešutų įdarui reikės:

300 g maltų graikinių riešutų
200 g cukraus
1 šaukštelio vanilinio cukraus
50 g razinų
vienos citrinos tarkuotos žievelės
1 tarkuoto obuolio
2 šaukštų medaus
1 l pieno

Gamyba:

Mieles su žiupsneliu cukraus ištirpinkite 100 ml šilto pieno. Dubenyje sumaišykite miltus, sviestą, kiaušinį ir likusį cukrų. Įpilkite mielių mišinį ir minkykite, kol tešla bus vidutiniškai minkšta. Kai tešla taps lygi, padalinkite ją į 2 didesnes arba 4 mažesnes dalis. Uždenkite folija ir palikite šaldytuve maždaug 2 valandoms.
Paruoškite įdarą. Pirmiausiai pašildykite pieną su cukrumi. Mišinį pašildykite (nevirkite), nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite likusius ingredientus - riešutus, obuolį, medų, razinas, citrinos žievelę.
Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir padėkite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Iš tešlos iškočiokite stačiakampio formą, kurios storis neviršytų pusės centimetro. Įklokite į skardą. Priklausomai nuo kepimo formos dydžio, galite pagaminti 2 didesnius arba 4 mažesnius ritinius.
Tolygiai paskirstykite įdarą ant tešlos, palikdami maždaug 1,5 centimetro laisvą kraštą. Suvyniokite ritinėlį - vyniotinį. Užlenkite kraštus, kad įdaras neištekėtų. Ant ritinėlių viršaus teptuku paskirstykite kiaušinio trynį. Leiskite išdžiūti ir padėkite ritinius į šalį maždaug pusvalandžiui. Tada ant ritinėlių viršaus paskleiskite kiaušinio baltymą ir dar kartą leiskite išdžiūti ir padėkite ritinius dar pusvalandžiui.
Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Šakute suformuokite nedideles skylutes ritinėlių viršuje. Sudėkite ritinius ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos ir kepkite apie 30 minučių arba iki auksinės rudos spalvos. Prieš pjaustydami leiskite jiems atvėsti.

Veganiškas kalėdinis kepsnys

Puikus užkandis tiek veganams, tiek visavalgiams – sveikas, praturtintas gausybe gamtos gėrybių. Tai ir unikali stalo dekoracija – jei gaminsite šį kepsnį vainiko formos ir papuošite eglių šakelėmis bei džiovintomis spanguolėmis!

Reikės:

1 vidutinio svogūno (smulkiai pjaustyto)
2 skiltelių česnako (smulkiai pjaustytų)
1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus
300 g luptų ir smulkiai pjaustytų moliūgų
200 g pjaustytų morkų
150 g anakardžių riešutų
150 g graikinių riešutų
120 g duonos
1/2 šaukštelio džiovintų rozmarinų, šalavijų ir čiobrelių
1 šaukštelis mielių ekstrakto
1 šaukštelis pomidorų tyrės
2 šaukštelių paprikos
druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų

Gamyba:

Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Keptuvėje patroškinkite svogūną ir česnaką. Morkas išvirkite ir sutrinkite. Riešutus sumalkite iki trupinių masės. Dideliame dubenyje sumaišykite visus ingredientus. Supilkite į žiedo formos skardą, viršų uždenkite folija ir kepkite 1 valandą, tuomet nuimkite foliją ir kepkite dar dešimt minučių. Papuoškite rozmarinų šakelėmis, šviežiais čiobreliais ir spanguolėmis.

Receptas: „Thinly Spread“

Brandintas mielinis pyragas „Dresdner Stollen“

Tikriausiai visos šeimininkės pritars, kad šis pyragas – pagrindinis žiemos švenčių akcentas. Gaminamas trumpiau nei puoselėjamas ir brandinamas, mat jį gaminti geriausia likus bent savaitei iki vaišinimosi.
„Stollen“ – jau nuo XV amžiaus gaminama vokiška duona, praturtinta džiovintais vaisiais. Įvairiose pasaulio šalyse brandinti mieliniai pyragai vadinami vis kitaip, tačiau jie turi simbolinę reikšmę – suburti visą šeimą ir dalintis šiuo pyragu. Štai Italijoje per Kalėdas valgomas „Panettone“ brandintas pyragas, įdarytas džiovintais vaisiais ir uogomis.

Reikės:

1 kg įvairių džiovintų vaisių (ypač tiks razinos, spanguolės, abrikosai, slyvos)
1 apelsino žievelės ir sulčių
150ml viskio ar romo
250g minkšto sviesto
200g rudojo cukraus
175g miltų
100g maltų migdolų
½ šaukštelio kepimo miltelių
2 šaukštelių maišytų prieskonių - cinamono, kardamono, gvazdikėlių
4 didelių kiaušinių
Kapotų pistacijų ar lazdyno riešutų

Gamyba

Į didelę keptuvę sudėkite džiovintus vaisius, apelsiną, sviestą, cukrų, alkoholį. Užvirkite, tuomet sumažinkite ugnį ir troškinkite 5 minutes. Vaisių mišinį supilkite į didelį dubenį ir palikite atvėsti 30 min. Orkaitę įkaitinkite iki 150C, į 20 cm pyrago skardą įtieskite kepimo popierių.
Į vaisių mišinį suberkite miltus, migdolus, kepimo miltelius, prieskonius, įmuškite kiaušinius, gerai išmaišykite.
Supilkite paruoštą tešlą į skardą, paviršių išlyginkite mentele. Kepkite 2 valandas. Iškepusį pyragą palikite atvėsti skardoje.
Jei norite, kad viršus atrodytų šventiškai ir puošniai, apliekite jį cukraus pudros – citrinos sulčių kremu ir apibarstykite kapotais riešutais – pistacijomis, lazdyno riešutais.
Recepto autorius „Skanios Bajalių istorijos“

Įprastus desertus, sausainius, imbierinį namelį dekoruokite ne saldainiais, o džiovintais vaisiais, maltais riešutais – taip sukursite ne tik unikalų ir ryškų, bet ir sveikesnį Kalėdinį patiekalą.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA