REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2017 m. Lapkričio 2 d. 13:41

Protingas gerųjų riebalų vartojimas augina ne svorį, o intelektą

Vilnius

anonymous anonymousŠaltinis: Etaplius.lt


18922

Neseniai atlikti Ilinojaus universiteto tyrimai atskleidė, kaip mityba veikia mūsų smegenų veiklą bei pažinimo funkcijas. Pasirodo, reguliarus mononesočiųjų riebalų vartojimas gali turėti teigiamos įtakos atliekant dėmesio reikalaujančias užduotis ir sprendžiant kasdienes problemas. Vienais geriausių mononesočiųjų riebalų šaltinių įvardijami alyvuogių aliejus, riešutai ir avokadai.


Foto galerija:

59faf596cf575.jpg
59faf596d22c2.jpg

Tokias išvadas mokslininkai padarė ištyrę 99 sveikus vyresnio amžiaus žmones. Jie tyrė ryšį tarp riebalų rūgščių ir smegenų audinių, kurie yra bendrojo intelekto pagrindas. Rezultatai parodė, kad aukštesnis mononesočiųjų riebalų rūgščių kiekis kraujyje yra susijęs su didesniu šių žmonių intelekto lygiu.

„Tyrimo metu pastebėtas ryšys tarp aukštesnių mononesočiųjų riebalų koncentracijų ir didesnio bendrojo intelekto. Rezultatai rodo, kad mononesotieji riebalai veikia pažinimo funkcijas“, – pabrėžė tyrimo vadovas, Ilinojaus psichologijos profesorius Aronas Barbey. Tyrimas paskelbtas žurnale „NeuroImage“.

Produktai, kuriuos rekomenduojama įtraukti į savo mitybą

Mokslininkai, atlikę tyrimą, kaip puikius mononesočiųjų riebalų rūgščių šaltinius, įvardija alyvuogių aliejų, riešutus ir avokadus. Šių gerųjų riebalų taip pat galime rasti ir kituose augaliniuose aliejuose, valgomosiose sėklose, alyvuogėse.

Aliejai

Aukštą mononesočiųjų riebalų rūgščių kiekį turi šie augaliniai aliejai: alyvuogių, avokadų, rapsų, dygminų, saulėgrąžų. Drąsiai gardinkite jais salotas, gaminkite padažus, paįvairinkite įprastų patiekalų skonį.

Riešutai ir sėklos

Riešutų mėgėjams puikus pasirinkimas yra migdolų, lazdynų, anakardžių, žemės, makadamijų ar karijų riešutai. Iš šių riešutų pagaminti sviestai taip pat yra turtingi mononesočiaisiaisiebalais ir gali būti gardžiu užkandžiu. Tik verčiau juos gaminkite namuose, taip išvengsite nesveikų riebalų, kuriuos kartais naudoja gamintojai.

Sezamo sėklos, šių sėklų pasta – dar vadinama tahini – taip pat turi daug gerųjų riebalų. Jų yra ir kitose sėklose – moliūgų, sezamo, saulėgrąžų, dygminų, arbūzų.

Įtraukti į savo mitybą riešutus ir sėklas visai paprasta: berkite juos į pusryčių košes, jogurtus, salotas, trintas sriubas, kepkite sveikus avižinius batonėlius arba tiesiog jais užkandžiaukite.

Avokadai ir alyvuogės

Tik du vaisiai – avokadai ir alyvuogės – yra kupini mononesočiųjų riebalų. Maždaug 100 g kiekvieno produkto yra apie 10 g šių gerųjų riebalų. Alyvuoges vartokite tiek žalias, tiek ir juodas. Į mitybą šiuos produktus įtraukite gamindami salotas, užkandžius, užtepėles ar ruošdami sveikus sumuštinius.

Nauda visam organizmui

Gerieji riebalai itin svarbūs mūsų organizmui. Amerikos širdies asociacijos rekomendacijomis, bendras suvartojamų riebalų kiekis per dieną turėtų sudaryti iki 35 proc. kalorijų, bent 20 proc. turėtų sudaryti mononesotieji riebalai. Pastarųjų riebalų reguliarus vartojimas gali ne tik gerinti smegenų veiklą, bet ir padėti sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, širdies ligų ir insulto pavojų. Šie riebalai taip pat aprūpina organizmą maistinėmis medžiagomis, kurios padeda kurti ir palaikyti kūno ląsteles.

Tad jei žvarbiomis rudens dienomis sunku susikaupti darbui ar mokslams, paskanaukite avokadų, riešutų, sėklų. Šie produktai ne tik numalšins alkį, bet ir pamaitins protą.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA