Angle down Atgal

Po­mi­do­rų ga­le­tės – pirš­te­lius ap­si­lai­žy­si­te. Ge­ro­vės bal­ko­nas (16)

Kai į na­mus už­su­ka sve­čių, pir­ma­sis pa­tie­ka­las, ku­ris dings­ta nuo vai­šių sta­lo, – po­mi­do­rų ga­le­tės. Tai džio­vin­tos po­mi­do­rų rie­ke­lės, api­ber­tos drus­ka ir prie­sko­niais. Ge­ro­vės bal­ko­ne su­no­kus pir­mie­siems še­šiems gel­to­niems po­mi­do­rams, iš jų iš­syk pa­ruo­šiau ga­le­čių. Kad ga­lė­čiau di­džiuo­da­ma­si pa­sa­ky­ti: „Ska­nau­ki­te, pra­šo­me. Vis­kas iš sa­vo dar­žo.“
 

Visą naktį girdėsis, kaip džiūsta pomidorai

Na, nepykite, pamelavau. Pirmąjį geltonšonį suvalgiau. Lėtai, pasimėgaudama kiekvienu kąsneliu.

Balkone trys pomidorų krūmai jau tokie aukšti, kad siekia kone du metrus. Juos apdulkinti tampa iššūkiu – tenka pasilypėti ant taburetės. O ir vaisiai mezgasi gausiai, bet ne tiek daug, kad vienu metu pakaktų visoms penkioms džiovyklės lentynėlėms. Todėl pomidorų galetes gaminau iš penkių savų pomidorų ir trijų avietinių, pirktų turgelyje.

Tiesą pasakius, džiovinimui geriau naudoti miltingus pomidorus, o ne sultingus. Nes sultingieji džiūsta ilgai, o išdžiūvusios galetės būna labai plonytės.

Į džiovyklę sudėti pomidorų riekeles paprasta, tik jie džiūsta kokias 24 valandas. Tad skanėstus gaminti geriausia vakare, kad kitos dienos vakare galėtumėte surinkti jau išdžiūvusius.

Iš­džiū­vu­sias ga­le­tes rei­kia su­dė­ti į in­de­lius ir sau­go­ti šal­dik­ly­je. (Autorės nuotr.)
Iš­džiū­vu­sias ga­le­tes rei­kia su­dė­ti į in­de­lius ir sau­go­ti šal­dik­ly­je. (Autorės nuotr.)

O ruošti galetes reikia taip:

Pomidorus reikia supjaustyti riekelėmis, kurios turi būti maždaug pusės centimetro storio. Tuomet, sudėjus į lėkštę, apibarstyti druska, pipirais ir Provanso žolelėmis, kurių sudėtis: bazilikai, raudonėliai, mairūnai, rozmarinai, šalavijai, čiobreliai, daržiniai builiai, petražolės, peletrūnai. Tada galetes išdėlioti į džiovyklės lentynėles ir įjungti karštą orą.

Jei pomidorai vis tik naudojami sultingi, džiovyklėje galima patiesti kepimo popierių. Jį reikėtų subadyti, kad laisvai cirkuliuotų karštas oras. Nes džiūstantys pomidorai prikimba prie grotelių, teka jų sultys, tad po džiovinimo išplauti lentynėles – toks nuobodokas užsiėmimas.

Užtat kai įjungsite karštą orą, po visus namus išsyk pakvips nerealus Provanso aromatas. Visą naktį ne tik girdėsite, kaip džiūsta pomidorai, bet ir užuosite. Patikėkite – kvapas būna nepakartojamas.

Ga­le­tės džiūs­ta iš­ti­są pa­rą, to­dėl vi­są nak­tį ne tik gir­dė­si­te, kaip džiūs­ta po­mi­do­rai, bet ir užuo­si­te. (Autorės nuotr.)
Ga­le­tės džiūs­ta iš­ti­są pa­rą, to­dėl vi­są nak­tį ne tik gir­dė­si­te, kaip džiūs­ta po­mi­do­rai, bet ir užuo­si­te. (Autorės nuotr.)

Kai galetės išdžiūsta, jas reikia surinkti, sudėti į dėžutes ir laikyti šaldiklyje. Nes jei laikysite sausai, gali perdžiūti, tad svečiai nebus labai laimingi, tąsydami burnoje pomidorus lyg perdžiūvusius obuolius.

Esu girdėjusi, kad kai kurios šeimininkės džiovintus pomidorus užpila alyvuogių aliejumi. Kadangi tokių lengvai gali įsigyti bet kuriame prekybos centre, mieliau užšaldau.

Tik dar noriu patarti retkarčiais patikrinti džiūstančius pomidorus. Skiltelės džiūsta nevienodai, kartais lentynas reikia sukeisti vietomis, nurinkti jau išdžiūvusias ploniausias skilteles, kad neperdžiūtų.

Tikrai yra ką veikti, bet svečių pagyros, paragavus saldžiarūgščių skanėstų, tikrai atpirks visus vargus.

comment Skaitytojų komentarai (0)

Rekomenduojamas video turinys


Taip pat skaitykite